Bēgot no Mjanmas: islāmticīgo rohindžu grūtais ceļš uz Bangladešu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Augusta beigās pēc rohindžu nemiernieku uzbrukuma Mjanmas policijas posteņiem bēgļu gaitās uz Bangladešu devušies desmitiem tūkstoši islāmticīgās minoritātes pārstāvju, vēsta aģentūra «Reuters». Ceļš, ko daudzi veic basām kājām un ar bērniem vai vecākajiem radiem uz rokām, ir smagu pārbaudījumu pilns.

Kopš 25.augusta no Mjanmas aizbēguši apmēram 146 000 rohindžu, trešdien pavēstīja informācijas avots Apvienoto Nāciju Organizācijā (ANO).

Tas nozīmē, ka kopš pagājušā gada oktobra uz Bangladešu devušies ap 233 000 rohindžu. Pirmais bēgšanas vilnis sākās pēc līdzīgiem uzbrukumiem vietējai policijai, kuros vainoja rohindžu nemierniekus.

Foto: Reuters/Scanpix

Tiek uzskatīts, ka sadursmēs un Mjanmas armijas atbildēs uz tām miruši apmēram 400 cilvēki.

Mjanma notiekošajā vardarbībā vaino Arakana rohindžu pestīšanas armiju (ARSA), savukārt vienkāršie iedzīvotāji, kuri spiesti doties bēgļu gaitās, apsūdz Mjanmas valdību mērķtiecīgā rohindžu izspiešanā no valsts, vēsta «Al Jazeera».

Foto: Reuters/Scanpix

Mjanmas valsts padomniece un faktiskā valsts vadītāja Auna Sana Su Či izjutusi spiedienu no vairākām musulmaņu valstīm pielikt punktu vardarbībai pret rohindžiem.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, kurš vada musulmaņu «Taisnības un attīstības partiju», Mjanmā notiekošo raksturojis kā genocīdu. Nobela Miera prēmijas laureāte Auna Sana Su Či telefonsarunā ar Erdoganu norādīja, ka valdība jau esot sākusi rohindžu aizstāvēšanu, bet vainoja medijus pie «teroristu interešu» propagandēšanas.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs izteicies, ka rohindži «saskaras ar etniskas tīrīšanas risku», un aicināja izbeigt «ilgstošo diskrimināciju».

Mjanmā iedzīvotāju vairākums ir budisti, bet musulmaņi un hinduisti ir reliģiskas minoritātes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu