«EuroBasket 2017»: Plaisa starp pamatsastāvu un rezervistiem

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Latvijas basketbola valstsvienība Eiropas čempionātā (EČ) Stambulā četrās spēlēs guvusi trīs uzvaras, piedzīvojusi vienu zaudējumu. Galvenās cīņas turnīrā tai sāksies ar maču ceturtdien (plkst. 20.45) pret mājinieci Turciju.

Pēc tā kļūs skaidrs izvietojums D apakšgrupā un pretinieks astotdaļfinālā. Bažas par Latvijas komandas sniegumu pagaidām vieš ievērojamā starpība starp pamatsastāvu un rezervistu soliņu, no kura tiek gaidīts lielāks pienesums.

«Jau pirms čempionāta biju viens no tiem, kas no izlases gaida lielas lietas. Taču neuzskatu gan, ka mums kaut kas pienāksies par velti. Skatoties pēc talanta, priekšā Latvijas izlasei es lieku Spānijas un Francijas komandas. Tālāk gan jāskatās, kas Latvijai nāks pretī un kāds būs basketbols. Patīk, kā spēlē Bertāni, Jānis Timma, viņi ir sasniguši savu pilnbriedu un rāda to, ko no viņiem visi ilgi un dikti gaida,» sacīja basketbola komentētājs «Viasat Sport Baltic» kanālā Guntars Jonāns.

Latvijas valstsvienība ar vidēji spēlē gūtiem 88,8 punktiem ir trešā rezultatīvākā vienība Eiropas čempionātā, bet reizēm klibojis sniegums aizsardzībā. Mačā ar Lielbritāniju Latvija savā grozā ielaida 92 punktus. Britiem tā ir līdz šim rezultatīvākā spēle čempionātā.

«Bažas rada aizsardzība, kad to nenoturam un sākam spēlēt lēni. Tā tas bija pirmajā puslaikā pret Krieviju,» teica Jonāns. «Ir bijušas epizodes, kad, atgriežoties aizsardzībā, nesadalām cilvēkus. Tā ir ne tik daudz nevarēšana, bet gan neuzmanība. Fizisko divcīņu laikā pietrūkst tāda spēlētāja, kurš varētu nospēlēt fiziski un gudri. Mārtiņš Meiers pēc fiziskajiem parametriem atbilst, bet varbūt pietrūkst meistarības un aukstasinības.

Nedaudz pārsteidz lielā starpība starp pamatpiecnieku un rezervistu soliņu. Ir liels kritums, kad malā ir pirmā piecnieka spēlētāji.

Un pagaidām vēl nav atvērušies mūsu veterāni Jānis Blūms un Kristaps Janičenoks. Ar savu vīrišķību un pieredzi viņiem vajadzētu pavilkt. Tā ir lieta, kas nedaudz pietrūkts, lai varētu izspiest maksimumu.»

35 gadus vecais Blūms līdzšinējās spēlēs kopā guvis 10 punktus, realizējot divus no izmestajiem 14 tālmetieniem. Savukārt Janičenoks pagaidām punktus nav guvis. Tiesa, viņa spēles laiks bijis limitēts.

Čempionātā tiesāšana ir visai skrupuloza, pārkāpumi nereti tiek piešķirti pat pēc minimāla kontakta. Latvijas komanda ar to saskārās mačā ar Serbiju un iepriekšējā spēlē ar Krieviju, kurā jau otrās ceturtdaļas vidū Kristaps Porziņģis bija saņēmis četras personiskās piezīmes.

«Ar tiesnešiem nekad neko neizdiskutēsi, neizrunāsi. Var uz tiesnešiem mēģināt turēt spiedienu, bet viņi ir jāpazīst. Liela daļa no tiesnešiem ir sveši. Eiropas čempionātu tiesā cilvēks no Puertoriko. Šajā turnīrā tiesneši ir plauktiņu zemākas kategorijas nekā tie, kuri tiesā olimpiskās spēles, Pasaules kausa izcīņu. Daudzi no viņiem, piemēram, Kristapu Porziņģi pirmo reizi dzīvē redz. Pie tiesāšanas manieres ir jāpielāgojas spēlētājiem,» norādīja Jonāns.

Viens no čempionāta redzamākajiem spēlētājiem ir Porziņģis, kas vidēji spēlē izcēlies ar gūtu 21,0 punktu, savācis 5,0 atlēkušās bumbas zem groziem un bloķējis 1,8 pretinieku metienus.

«Skatoties uz Kristapu Porziņģi, ar kādu pārliecību spēlē, viņš sevi apliecina. Pret Krieviju gan nebija labākā spēle, bet kā viņš aizvadīja pirmās spēles... Viņš basketbolu vispār redz savādāk, smadzenes strādā savādāk nekā pārējiem. Pieliks vēl spēkā un būs vēl labāks.»

Arī šo čempionātu ļoti pārliecinoši aizvada viena no galvenajām favorītēm Spānija, kas guvusi pārliecinošas uzvaras visas četrās spēlēs. 2015. gada Eiropas čempiones sastāvā spēlē tādi pazīstami spēlētāji kā Marks un Pau Gasoli, Rikijs Rubio, Huans Karloss Navarro un Porziņģa draugs un komandas biedrs Ņujorkas «Knicks» rindās Villijs Ernangomess. Ja Latvijas izlase ceturtdien piekāpsies mājiniecei Turcijai, astotdaļfinālā var sanākt tikties tieši ar Spāniju, kas jau nodrošinājusi pirmo vietu C apakšgrupā.

«Interesants turnīrs. Spānija joprojām pierāda, ka ir nopietns spēks. Viņiem paaudzes mainās, bet aizvien Gasols ir aizķēries. Šī komanda ir nolikusi vienu līmeni virs visiem. Neviens spēlētājs vairāk par 20 minūtēm nespēlē, rezerves viņiem ir dziļas. Ar visiem pārējiem varam cīnīties.

Interesanti izskatās Slovēnija, bet negatīvais pārsteigums ir Grieķija, kurai ir pieredzējuši spēlētāji un spēlē labos klubos. Laikam jau mikroklimats komandā nav kā vajag, esot bijuši savstarpēji kautiņi. Savukārt pozitīvā ziņā pārsteigusi Somija. Helsinkos grupas spēlēs ir ļoti laba atmosfēra, diemžēl televīzijā viņu spēles rāda maz.

Rāda Latvijas izlasi, mūsu grupas spēles un, protams, lietuviešus. Tās ir pirmās izvēles. Lai arī kādas 20 Eiropas basketbola superzvaigznes čempionātā nespēlē, arvien ir spēlētāji, uz kuriem skatīties un priecāties,» pastāstīja Jonāns, kurš ir «Alfrēda Kraukļa VEF» basketbola skolas treneris.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu