Čečenijā desmitiem tūkstoši cilvēku protestē pret islāmticīgo rohindžu vajāšanu Mjanmā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Musa Sadulayev / TT NYHETSBYRÅN

Desmitiem tūkstoši cilvēku pirmdien sapulcējušies Čečenijas galvaspilsētas Groznijas centrā, lai protestētu pret rohindžu vajāšanu Mjanmā.

Mjanmas rietumos notiekošajā vardarbībā, kas sākās pirms desmit dienām pēc rohindžu nemiernieku uzbrukumiem policijas posteņiem Rakhainas štatā, nogalināti apmēram 400 cilvēku, un tās dēļ vismaz 87 000 islāmticīgo rohindžu aizbēguši no Mjanmas uz kaimiņvalsti Bangladešu, paziņojusi Mjanmas armija un humānās palīdzības aģentūras.

Uzrunājot protestētājus, Čečenijas līderis Ramzans Kadirovs vardarbību pret rohindžiem salīdzināja ar holokaustu. Pirms tam pirmdien sociālajos tīklos publicētā video Kadirovs pavēstīja, ka ir pret Krievijas pozīciju, ja tā atbalsta Mjanmas armiju.

Krievija līdz šim vairākkārt ANO Drošības padomē bloķējusi rezolūcijas, lai nosodītu vardarbību pret rohindžiem.

Krievijas Iekšlietu ministrijas preses dienests telekanālam «Doždj» pavēstīja, ka akcijā piedalās vairāk nekā miljons cilvēku, bet aculiecinieki ziņo, ka piedalās desmitiem tūkstoši cilvēku, bet ne miljons.

Krievijas tīmekļa izdevuma «Kavkazskij uzel» («Kaukāza mezgls») vēsta, ka Čečenijas administrācija liek cilvēkiem piedalīties piespiedu kārtā. Groznijas skolās atceltas mācības, skolotājiem uzdots vest uz akciju 9.-11.klašu skolēnus, kā arī viņu vecākus. Lekcijas atceltas arī studentiem, bet budžeta iestāžu darbiniekiem iedota brīvdiena.

Svētdien spontāni protesti notika arī Maskavā un Dagestānas reģiona galvaspilsētā Mahačkalā, kur katrā piedalījās ap 2000 cilvēku.

Rohindžu nemiernieki, kurus Mjanmas valdība raksturoja kā «teroristus», 25.augustā uzbruka policijas posteņiem Rakhainas štatā. Šiem uzbrukumiem sekoja vardarbība, kas lielākoties bija vērsta pret musulmaņiem, bet kurā netika taupīti arī hinduisti, kas arī bija spiesti bēgt no savām mājām.

Mjanmā iedzīvotāju vairākums ir budisti, bet musulmaņi un hinduisti ir reliģiskas minoritātes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu