«Arsenālā» Vijas Zariņas, Kaspara Zariņa un Ata Jākobsona darbi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zālē «Arsenāls» šoruden būs skatāms Vijas Zariņas un Kaspara Zariņa personālizstāžu projekts «Paralēli», kā arī Ata Jākobsona personālizstāde «The Bright Night of the Soul / Dvēseles gaišā nakts», informē LNMM preses centra vadītāja Nataļja Sujunšalijeva.

Vijas un Kaspara Zariņu projektā «Paralēli» no 6. septembra līdz 29. oktobrim varēs aplūkot abu autoru personālizstādes. Savukārt 8. septembrī tiks atklāta mākslinieka Ata Jākobsona personālizstāde «The Bright Night of the Soul / Dvēseles gaišā nakts», kas arī būs skatāma līdz 29. oktobrim.

«Gleznotājus var nosacīti iedalīt tajos, kas izmanto «camera obscura», jeb vermēristos, un tajos, kas neizmanto, jeb džotistos. Kaspars sevi pieskaita džotistiem, bet Vija ir vermēra piekritēja. Abi autori var strādāt blakus, vienā darbnīcā, jo viņi mākslā atraduši katrs savu ceļu, ko nosaka raksturs un iekšējā gleznieciskā struktūra,» pauda Sujunšalijeva.

V.Zariņa jaunajos lielformāta darbos meklē Latvijas ainavas kodu, un izstādē iekļautas divdesmit mākslinieces lielformāta ainavas, kas ir tapušas pēdējā pusotra gada laikā. Savukārt K.Zariņa personālizstādē «Domu šķērsgriezumi» būs apskatāmi darbi no viņa izstādes «Simptomi» (2015), kas tika eksponēta Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Tāpat tiks eksponētas sešas jaunas lielformāta kompozīcijas, kas tapušas pusotra gada laikā.

Izstādes laikā tiks arī atvērtas izdevniecības «Neputns» sagatavotās grāmatas par māksliniekiem. V.Zariņas grāmatas teksta autores ir Ieva Rupenheite un Anda Treija, māksliniece - Anna Aizsilniece. Par K.Zariņu rakstus sagatavoja Ieva Rupenheite, Anda Treija un Inga Bunkše. Grāmatas mākslinieks ir Armands Zelčs, bet Fotogrāfi - Normunds Brasliņš un Andrejs Verhoustinskis.

Jākobsons veido dažādu veidu mākslasdarbus - zīmējumus, gleznas, tēlnieciskus objektus, apgleznotus audumus, kā arī izmanto mūsdienu tehnoloģijas. Projekta pamatā ir mākslinieka ceļojumu laikā fiksētās vizuālās piezīmes, taču vienlīdz lielu lomu spēlē arī telpa un mākslas darbu mijiedarbība ar to.

Sujunšalijeva uzsvēra, ka par svarīgu ekspozīcijas sastāvdaļu kļūst, piemēram, zīmējuma rāmja attiecība pret darbnīcas sienu, auduma attiecība pret gleznojumu vai izstāžu zālē novietotais dīvāns.

Jākobsons (1985) absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības nodaļu, kur 2010. gadā ieguvis maģistra grādu. Papildinājis savas zināšanas Mančestras Metropolitēna universitātē Lielbritānijā, kā arī strādājis rezidencēs Berlīnē, Parīzē un Mursijā. Pirmā mākslinieka personālizstāde «Miegs» tika sarīkota 2003.gadā, bet 2013.gadā viņš tika nominēts Purvīša balvai par darbu «Patiesība ir vienkārša», kuru veidoja kopā ar Kati Krolli. Tāpat Jākobsons nominēts Purvīša balvai 2017 par izstādi «Dark Matter» Mūkusalas Mākslas salonā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu