Zinību diena: iereibuši jaunieši un ballīte pa visu daudzdzīvokļu namu (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts

1.septembris ir Zinību diena, jaunieši atsāk skolas gaitas, citi sāk mācības kādā augstskolā. Dodoties izbraukumā ar Rīgas pašvaldības policiju, lai pavērotu, vai jaunieši ievēro likumus, atzīmējot jaunā mācību gada sākumu, nākas secināt – nekas nav diži citādāk kā citus gadus – tiek lietots alkohols, smēķēts, lai gan nav sasniegts 18 gadu vecums.

Portāls TVNET Rīgas ielās devās kopā ar Rīgas pašvaldības policijas inspektoru Mārtiņu Krauzi un kārtībnieku Austri Vansoviču. Laikā, kad jau bija satumsis, ielās manāmi samērā daudz jauniešu, tostarp iereibušu. Kārtības sargu uzmanību piesaista bariņš jauniešu, kuriem, iespējams, vēl nav astoņpadsmit gadu, viņiem tiek lūgts uzrādīt dokumentus.

Dokumenti tiek pārbaudīti turpat uz ielas, Vecrīgā.

Riņķojot pa Vecrīgas ielām, tiek ievērota kāda automašīna. Peldu ielā spēkrats novietots tā, ka tam garām nevar pabraukt policijas busiņš. Tiek pieņemts lēmums vadītāju sodīt. Naudas sods par šādu pārkāpumu ir 40 eiro.

Abi likumsargi smej – vērojot dažu vadītāju uzvedību un viņu neprasmi braukt, nākas secināt – iespējams, ka pie tiesībām var tikt, arī sakrājot kādas uzlīmes, līdzīgi, kā tas ir Narvesen vai citos veikalos.

Pēc kāda laika policijas darbinieku uzmanību piesaista kāds taksometrs. Vadītājs uzņēma vairākus ārzemniekus, taču, iespējams, nebija ieslēdzis skaitītāju. Tiek pieņemts lēmums vadītāju apturēt. Aizdomas apstiprinās – vadītājs tiešām nebija skaitītāju ieslēdzis, bet ar ārvalstniekiem bija sarunājas viņus aizvest no Vecrīgas līdz «Studio 69» par desmit eiro, kas ir visai dārgi.

Tāpat taksometrā atrodas vairāk cilvēku, nekā drīkst, – kopumā seši.

Jauniešiem vajag uzmanību, gluži pa nomalēm nedzerstās

Foto: Kaspars Meinerts

Patrulējot pa vietām, kur, iespējams, atrodas arī nepilngadīgie, lai nobaudīto kādu grādīgo dziru, policisti stāsta, ka tās ir vairāk vai mazāk zināmas. Tāda vieta ir arī Vērmanes dārzs. Nolemjam pastaigāties un palūkot, vai nakts aizsegā ar lietām, kuras likums neļauj, nenodarbojas kāds 1.septembra atzīmētājs.

Tuvojoties parka ārējai daļai, kas atrodas tuvāk puķu tirdziņam, tiek ievērota kompānija, kura smēķē. Sākot sarunu ar gados jaunajām meitenēm, noprotams, ka viņas nav sasniegušas 18 gadu vecumu. Viena no jaunietēm īsā laika posmā izdomā vairākus argumentus, kāpēc nevar nosaukt datus, policistiem tiek stāstīts, ka viņai mazs radinieks jāpieskata, kā arī tūlīt aiziešot pēdējais autobuss.

Mirkli vēlāk jauniete piekrīt policijas darbiniekiem personas datus nosaukt un viņai ļauts doties prom, jo parkā viņa nesmēķēja.

No soda par smēķēšanu parkā gan neizspruka viņas draudzenes – vēl divas meitenes. Viņas aicinātas uz policijas businu, lai nav jāstāv ārā. Viena no meitenēm laiku policijas busiņā kavēja, pielabojot kosmētiku. Pēc neilga laika viena no jaunietēm var doties mājās, bet otra tik viegli vaļā netiks, jādodas uz policijas iecirkni, jo meitene ir smēķējusi, lai gan to darīt nav ļauts, kā arī ir lietojusi alkoholu, lai gan nav sasniegts 18 gadu vecums.

Ierodoties iecirknī, meitene stāsta, ka izdzērusi aptuveni puspudeli vīna. Tiek likts pūst trubiņā – alkometrs apstiprina –

nepilngadīgajai meitenei ir 0,5 promiļu reibums.

Policisti gan meiteni pēc formalitāšu nokārtošanas mājās neved. Viņai naktī pakaļ atbrauc viņas vecmāmiņa.

Bērni no 7 līdz 16 gadu vecumam, tātad skolēni, bez vecāku vai citu pilngadīgu personu klātbūtnes var uzturēties publiskās vietās no pulksten 6 līdz 22. Tas nozīmē, ka šajā diennakts laikā vecāki var ļaut bērniem vieniem pašiem doties uz mācību iestādēm, apmeklēt interešu izglītības nodarbības, doties ciemos pie draugiem.

Savukārt šajā vecuma grupā esošie bērni nakts laikā, kas ir no pulksten 22 līdz 6, bez vecāku vai viņu pilnvarotas personas klātbūtnes atrasties publiskās vietās un pasākumos nedrīkst.

Ballīte pa visu daudzdzīvokļu namu un tā pagalmu. Kāpēc ne?

Naktī Rīgas pašvaldības policija saņem vairākus satrauktus iedzīvotāju zvanus. No kāda nama Dzirnavu ielā* skanot skaļa mūzika, tiek traucēts nakts miers. Tas izrādās topošais kultūras centrs D27, kas ierīkots pamestā daudzdzīvokļu mājā. 1. septembrī tur norisinās elektroniskās mūzikas pasākums «Rasols».

Foto: Kaspars Meinerts

Pēc nama sameklēšanas skats paveras visai iespaidīgs – pie vārtiņiem stāv jaunieši, tiek iekasēta ieejas maksa, ko gan paši jaunieši sauc par «ziedojumiem». Uz nama sienas tiek projicēti dažādi attēli, pagalmā atrodas bars jauniešu, no daudzdzīvokļu nama skan skaļa mūzika.

Uzrunātie pasākuma apmeklētāji gan atzīst, ka nav ziedojuši, bet maksājuši ieejas maksu. Kāds šķīries no pieciem, kāds no četriem eiro. Pasākumā atrodas arī daudz jauniešu no ārvalstīm, lielākā daļa uz pasākumu ieradušies visai mākslinieciskā paskatā.

Ienākot namā, tiek konstatēts, ka vairākās vietās daudzdzīvokļu namā ir izvietotas skaņu sistēmās ar dīdžejiem pie pultīm. Vienā no istabām tiek spēlēta elektroniskā mūzika, citā skan austrumnieciskas notis.

Policisti lēš, ka ballītē ir aptuveni simts, 150 jauniešu.

Tirgo alkoholu, bet problēmas sagādā čeku izsniegšana un licences uzrādīšana

Vienā no nama telpām tiek uziets arī bārs, tajā var iegādāties dažādus alkoholiskus dzērienus, kā arī uzkodas. Redzams, ka ar čeku izsniegšanu «uzņēmējiem» gan nesokas raiti, brīdī, kad ieradās policijas darbinieki, kases aparāts nebija ieslēgts. Vērojot bārmeņu darbības, čeks bieži vien netiek izsniegts, tiek ieliets alkohols, paņemta skaidra nauda, kas tiek ielikta kasē.

Foto: Kaspars Meinerts

Rīgas pašvaldības policijas darbinieki nolemj aicināt talkā Valsts policiju, jo šāda veida pārkāpumi ir viņu kompetence. Valsts policija notikuma vietā gan ieradās pēc teju pusstundas.

Bāra pārstāvji tiek aicināti doties līdzi Valsts policijas darbiniekiem, bet ballīte, nu jau bez bāra, tiek turpināta.

Foto: Kaspars Meinerts

Noslēdzot naksnīgo izbraucienu, nākas secināt - 1.septembris ir klāt un joprojām ir vecāki, kuriem savu bērnu gaitas ir sekundāras.

Šovasar, laika posmā no 1.jūnija līdz augusta beigām, Rīgas pašvaldības policija sodījusi 134 nepilngadīgos par smēķēšanu, 70 par alkohola lietošanu, 11 no tiem sodīti atkārtoti.

* D27 ir Free Riga vasaras mājvieta Rīgas mākslas un eksperimentālās kultūras scēnai, par ko pārtop pēdējos trīs gadus tukša stāvējusī dzīvojamā ēka un pagalms Dzirnavu ielā 27.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu