Septembrī būs skatāms jauns raidījums «Dzirdi balsis ar Kārli Kazāku»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 7.septembra ceturtdienās plkst. 19.30 LTV1 ēterā būs skatāms jauns raidījums «Dzirdi balsis ar Kārli Kazāku». Viņš devies piedzīvojumā, kas aizved mūziķi pie septiņām paša izvēlētām latviešu valodas izloksnēm - Baltinavā, Dignājā, Rucavā, Salacgrīvā, Andrupenē, Talsos un Alūksnē. Tur piedzīvotais nu pārtapis raidījumā.

Dokumentālā raidījumu cikla veidotāji «Epata Studio» uzsver, ka «izzūdot izloksnēm, izzūd kultūras dažādība un pārtrūkst iespēja «pārnest» kultūras mantojumu visprecīzākajā pierakstā - valodā».

Kārlis raidījuma skatītājam ļauj iepazīt latviešu valodai raksturīgās izloksnes un parāda, cik daudz skaistu vārdu vēl ir «dzīvi» pie īsteni sirsnīgiem cilvēkiem visā Latvijā. «Mirklī, kad sapratu, ka vēlos pamēģināt saskanēt ar dažādajām latviešu mēlēm, man nebija ne prātā, ka tas pārvērtīsies par piedzīvojumu, kura laikā iepazīšu ne tikai dažādus ļaudis neticami skaistās Latvijas vietās, bet arī lielisku komandu, kas izsapņoto piedzīvojumu pārvērtīs Latvijas Televīzijas raidījumos. Un, lai arī kāds būs iznākums, es negribu tikt uztverts par tā centru. Šā stāsta centrs ir mūsu kultūras milzīgā bagātība,» stāsta Kārlis.

«Dzirdi balsis» projekts aktualizē ne vien latvietību, bet arī spilgto valodas lokalitāti. Ja Vandzenes veikalā nav dzirdams «tā viš i», vai Latgalē nav saklausāma plūstošā latgaliešu mēle, tad vietu pa īstam nevar piedzīvot. Kurzemnieka lepnums nav dzīvs bez straujās valodas un lieki netērētajām galotnēm, tāpat kā ļauties latgaliešu viesmīlībai ir vieglāk, ja sadzirdi tās īsto skaņu.

Kārlis par idejas rašanos atklāj: «Par latviešu valodas bagātībām manī atbild vidzemnieku un kurzemnieku dzimtu asinis. Un, pat nedomājot par to, ka latgaliešu, sēļu vai tāmnieku kultūra nebūtu iespējama un izzustu, paliekot bez savas skaņas, es vienkārši gribu tās notvert. Droši vien man ir vieglāk piedzīvot un pieņemt pasauli savās dziesmās. Visticamāk, ka tas arī ir neapzināts iemesls, kādēļ tieši šādi mēģinu iepazīties ar savu valodu.»

Septiņus raidījumus Latvijas Televīzijā pavadīs arī Kārļa koncerti Latvijā, kuros tuvāk varēs iepazīt jaunās oriģināldziesmas dažādajās latviešu valodas izloksnēs. Visām projekta aktivitātēm varēs sekot līdzi raidījuma Facebook lapā «Dzirdi balsis ar Kārli Kazāku».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu