Basketbolisti sāk «EuroBasket 2017». Piesardzīgs optimisms

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ļaudīm, kuriem labā atmiņā ir 2009. gada Latvijas basketbola izlase (sauklis «Tagad vai nekad») un jezga ap to pirms Eiropas čempionāta, spēj salīdzināt toreizējo ažiotāžu ar šāgada valstsvienību. Šovasar nav ne skaļu saukļu, ne lozungu, bet ir piesardzīgs optimisms. Tieši ar tādu domu cilvēku galvās šodien dalību «EuroBasket 2017» pret vienu no sacensību favorītēm Serbiju sāks talantiem apveltītā Latvijas nacionālā komanda. Mačs sāksies plkst. 17, un to tiešraidē translēs TV3 kanālā.

Lai arī Serbijas izlasei Eiropas čempionātā nepalīdzēs vairāki potenciālie līderi Milošs Teodosičs, Nemanja Bjelica, Nikolā Jokičs, Miroslavs Raduljica, Marko Simanovičs, Nikola Kaliničs un Nemaņa Nedovičs, tā pieskaitāma pie turnīra galvenajām favorītēm. Balkānu valsts basketbolistu rezervju dziļums to ļauj.

Gatavošanās ciklā astoņās pārbaudes spēlēs Serbijas piedzīvoja tikai vienu zaudējumu.

«Spēle pret Serbiju būs labs pārbaudījums. Redzēsim, kādi mēs izskatāmies uz šāda līmeņa komandas fona, nevis Čehijas vai Rumānijas [šīs abas komandas Latvijas izlase sagrāva pārbaudes spēlēs]. Jā - ar vai bez Teodosiča, tās ir divas dažādas komandas.

Tomēr Serbijai tāpat ir ļoti labi saspēles vadītāji - Stefans Jovičs un arī Bogdans Bogdanovičs spēlē pirmā numura pozīcijā. Arī šie uzvārdi neprasa komentārus,» pirms došanās uz Stambulu sarunā ar TVNET sacīja Dairis Bertāns.

Mačs ar serbiem daļēji iezīmēs Latvijas komandu. Ja mūsu basketbolisti piekāpsies, tā nebūs traģēdija, bet, ja gūs panākumu, parādīs spēku un vairos pārliecību turnīram turpinājumā.

Serbijas izlases sastāvs Eiropas čempionātā: Stafans Jovičs, Vasilje Micičs, Bogdans Bogdanovičs, Branko Lazičs, Dragans Milosavijevičs, Marko Guduričs, Vladimirs Lučičs, Milans Mačvans, Stefans Birčevičs, Bobans Marjanovičs, Vladimirs Štimacs un Ognejens Kuzmičs.

Atslēgas spēlētājs - Bogdans Bogdanovičs.

Latvijas komanda astoņās pārbaudes spēlēs izcīnīja sešas uzvaras.

Latvijas izlases pārbaudes spēļu rezultāti
  • 28. jūlijā Tamperē slēgtā treniņspēle ar Somijas izlasi 87:67
  • 29. jūlijā Tamperē ar Somijas izlasi 85:81
  • 4. augustā Klaipēdā ar Gruzijas izlasi 69:73
  • 5. augustā Klaipēdā ar Polijas izlasi 76:80
  • 11. augustā Rīgā ar Polijas izlasi 77:65
  • 19. augustā Rīgā ar Lietuvas izlasi 87:77
  • 20. augustā Rīgā ar Rumānijas izlasi 98:68
  • 24. augustā Rīgā ar Čehijas izlasi 103:69

Eiropas čempionātā Latvijas komanda spēles, visticamāk, sāks ar Kristapu Porziņģi, Rolandu Šmitu, Jāni Timmu, Dairi Bertānu un Jāni Strēlnieku. Tiesa, pamatsastāvs atkarībā no pretinieka var mainīties. Starta piecnieks Latvijas izlasei ir ļoti cienījams, spēlētāji, kuri savos klubos spēlē būtiskas lomas. Vēl jāatzīmē Sanantonio «Spurs» uzbrucēja Dāvja Bertāna faktors. Viņš ar savu snaipera roku spēli var pacelt vēl augstākā līmenī. Laukumā esot Porziņģim, pretinieks lielu uzmanību veltīs tieši viņa ierobežošanai. Tas atraisīs rokas pārējiem partneriem, un ikviens no latviešiem ir apveltīts ar labu tālmetienu.

«Ja kādam no mums spēle neaizies, būs, kas nāk vietā. Piemēram, Dāvis [Bertāns], kas ir NBA spēlētājs, gandrīz katru spēli sāk no soliņa... Ir spēlētāji, kas, nākot no maiņas, var uzturēt spēles ritmu,» TVNET sacīja Žanis Peiners. «Čempionātā mūsu pirmais piecnieks būs ļoti spēcīgs un pretiniekiem būs grūti. Galvenais, lai mēs, otrais piecnieks, noturētu līdzīgu spēli.»

Jā, un šodien 28. dzimšanas diena Latvijas komandas smadzenēm Jānim Strēlniekam. Daudz laimes!

Viņš čempionātā svinēs savu 100. maču valstsvienības kreklā (šobrīd 96), trīsciparu skaitli pēc divām spēlēm sasniegs arī Dairis Bertāns.

Pēc noslēdzošās nodarbības Latvijas valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis atzina, ka no trenera sastādītā plāna treniņprocesā nav izdevies paveikt visu. «Pirmkārt, no pirmās dienas nebijām kopā. Arī pēdējā treniņā dažbrīd nācās pieskarties lietām, ko vajadzēja darīt sagatavošanās cikla sākumā. Savukārt otra lieta ir traumas, kas neļāva paveikt visu, kas iecerēts. Treniņi bija saplānoti no pirmās dienas, zināju visu, ko darīsim, bet tad neilgi pirms treniņa uzzinu, ka dažiem spēlētājiem ir veselības likstas un viņi savā darbībā ir ierobežoti. Līdz ar to nodarbībās viss mainījās.»

«Īsti neuztraucos, pret ko spēlēsim. Ja esam jauni, ātri un labi metam no distances, mums tas ir jāizmanto.

Eiropā jau sen neviens basketbolā uzbrukumu nespēlē 24 sekundes, viss notiek ātrāk. Vienlaicīgi mums jāskrien ar galvu - jāspēlē ātrs un agresīvs, bet, pats galvenais, gudrs basketbols.

Mums būs ātrais stils un daudz trīspunktu metienu, bet, ja aizmirsīsim, ka ir arī divpunktu metieni, uzvarēsim kādā kaujā, bet ne visā karā,» pauda Bagatskis.

D apakšgrupas spēles tiks aizvadītas «Ulker Sports Arena», kas uz basketbola spēlēm spēj uzņemt 13 800 skatītāju. Arī izslēgšanas mači norisināsies šajā pilsētā, taču citā arēnā - rietumpusē esošajā «Sinan Erdem Dome», kas ir nedaudz ietilpīgāka un gatava uzņemt līdz 16 000 cilvēku. Vēl maijā šajā arēnā norisinājās ULEB Eirolīgas finālčetrinieka sacensības, kur uzvaru izcīnīja Stambulas «Fenerbahce».

Uz Eiropas čempionātu Latvijas izlase izlidoja trešdien.

Bez Latvijas un Serbijas D apakšgrupā spēlēs arī Turcija, Krievija, Lielbritānija un Beļģija. Par katru maču ar nākamajiem pretiniekiem lasi spēles dienā.

Latvijas vīriešu basketbola izlases spēļu grafiks Eiropas čempionātā D apakšgrupā

  • 1. septembrī Latvija - Serbija plkst. 17
  • 2. septembrī Latvija - Beļģija plkst 14.15
  • 4. septembrī Latvija - Lielbritānija plkst. 14.15
  • 5. septembrī Latvija - Krievija plkst. 14.15
  • 7. septembrī Latvija - Turcija plkst. 20.45

«EuroBasket 2017» risināsies no 31. augusta līdz 17. septembrim.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu