Parīzes Dievmātes katedrāle drūp. Nepieciešama € 100 miljonu renovācija (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Francijas visvairāk apmeklētā kultūras pieminekļa - Parīzes Dievmātes katedrāles - fasādi skāris laika zobs. Gadu gaitā apdrupušas arkas un daudzās statujas, kas izvietotas uz krāšņās ēkas ārpuses. Atjaunošanai steidzami nepieciešami 100 miljoni eiro, ziņo aģentūra «Reuters».

Katru gadu gotisko katedrāli apmeklē aptuveni 14 miljoni cilvēku.

«Ja neveiksim atjaunošanas darbus, riskējam ar to, ka zemē sāks krist fasādes gabali,» norāda labdarības organizācijas «Friends of Notre Dame» prezidents Mišels Piko.

Foto: Reuters/Scanpix

Parīzes arhibīskaps nodibināja organizāciju, lai savāktu atjaunošanai nepieciešamos 100 miljonus eiro.

Visvairāk cietušas skulptūras, ar kurām bagātīgi rotātā gotisma arhitektūras stilā ieturētā fasāde. Katedrāles pārstāvji cer, ka projekts piesaistīs dāsnus ziedotājus.

Foto: Reuters/Scanpix
«Cilvēki grib redzēt skulptūras, kad atbrauc uz Parīzi. Ja skulptūru vairs nebūs, uz ko viņi skatīsies?» retoriski jautā Parīzes Dievmātes katedrāles sabiedrisko attiecību vadītājs Andrē Fino.
Foto: Reuters/Scanpix

Katedrāles darbinieki savākuši «akmens kapsētu» ar jau nokritušajiem fasādes fragmentiem. Taču viņi norāda, ka pagaidām Parīzes Katedrāli apmeklēt esot droši.

Par katedrāles apmeklējumu nav jāmaksā, un Francijas valdība tās uzturēšanai gadā tērē divus miljonus eiro. Tomēr ar to nepietiek vērienīgiem atjaunošanas projektiem. Pēdējā lielā katedrāles renovācija notika 19.gadsimtā, norāda labdarības organizācijas pārstāvji.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu