Serbijas spoku ciemi: pamesti labākas dzīves meklējumos (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Serbijā darba un labu dzīves apstākļu trūkuma dēļ kādreiz dzīvīgi ciemati pārvērtušies «spoku pilsētās» ar pamestām mājām un tukšām ielām.

Repušnica kādreiz bija darbīgs ciems Balkānu kalnu nogāzē. Tagad tas stāv pilnīgi tukšs. 1998.gadā valdība ciemu netālu no robežas ar Bulgāriju pasludināja par slēgtu, kā iemeslu minot ekonomikas mehanizāciju, valsts rūpnīcu aizvēršanu un migrāciju pēc Balkānu kariem, ziņo aģentūra «Reuters».

Daudzos citos ciemos iedzīvotāju skaits dramatiski sarucis - dažkārt līdz kādam sirmgalvju pārim vai vienam cilvēkam. Slēgtas skolas, slimnīcas un veikali. Ciemiņi atbrauc ļoti reti.

Foto: Reuters/Scanpix

«Daži cilvēki aizbrauca un pārcēlās, meklējot labākus dzīves apstākļus,» stāsta pensionētais veterinārārsts Rade Bogdanovičs no Kalnas, kas atrodas Kņaževacas municipalitātē. «Ciems tika pamests un aizmirsts, īpaši runājot par infrastruktūru. Palika tikai vecie cilvēki, aizbraucēju vecāki. Viņi kļuva vecāki un nomira.»

Bogdanovičs saka, ka Kalnā no 4000 iedzīvotājiem palicis apmēram tūkstotis.

Laikā no 2002. līdz 2011. gadam Serbiju pameta vairāk nekā 377 tūkstoši cilvēku jeb apmēram 5% no kopējā iedzīvotāju skaita. Iedzīvotāju skaits sarucis 86% no Serbijas 4600 ciemiem. Līdzīga aina paveras arī citās Balkānu un Dienvidaustrumeiropas valstīs.

Foto: Reuters/Scanpix

Serbijas valdība cenšas cīnīties ar pamesto ciemu problēmu, uzlabojot infrastruktūru un piedāvājot dažādus labumus, lai mudinātu jaunus cilvēkus palikt ciemos. Taču pagaidām tam nav jūtamu rezultātu.

2015.gadā parlamenta iecelts cilvēktiesību sargs ierosināja, ka tukšajos ciemos varētu izmitināt migrantus, kas no Tuvajiem Austrumiem ceļo cauri Balkāniem, tomēr ideja netika īstenota.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu