Vācijā «zaļie» protestē pret ogļu izmantošanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA

Vides aizstāvju organizāciju un Zaļās partijas aktīvisti, kā arī aptuveni 3000 vietējo iedzīvotāju sestdien Vācijā pie pretrunīgi vērtētajām atklātajām ogļraktuvēm organizēja cilvēku ķēdi. Divus kilometrus garās dzīvās ķēdes dalībnieki tādējādi protestēja pret enerģētikas uzņēmuma RWE iecerēm paplašināt brūnogļu ieguvi termoelektrostaciju darbināšanai.

Cilvēku ķēde simbolizēja robežu, kuru uzņēmums vairs nedrīkst pārkāpt.

Tādas vides aizstāvju organizācijas kā Vācijas Vides federācija un Dabas saglabāšana (BUND) apgalvo, ka, ņemot vērā pieaugošos klimata izmaiņu tempus, vides aizsardzības standarti ir jāpaaugstina.

«Mums nepieciešams likums par ogļu izskaušanu. Mums nepieciešami strukturāli pasākumi ļaužu, reģiona un darbavietu labā, spiediens pāriešanai uz zaļo enerģētiku,» pirms demonstrācijas Krepenas-Manheimas mazpilsētā, kas atrodas netālu no Ķelnes, norādīja BUND līderis Hūberts Veigers.

Netālu esošās Hambahas atklātās raktuves, kas atrodas pie Elsdorfas, iecerēts paplašināt un, sākot ar 2013.gadu, brūnogļu ieguvi uzsākt arī Krepenā-Manheimā.

Veigers norādīja, ka ar esošo Vācijas valdību atteikšanās no ogļu izmantošanas neesot iespējama, un pieprasīja, lai šis jautājums kļūtu par svarīgāko pēc 24.septembrī gaidāmajām Bundestāga vēlēšanām izveidotās jaunās valdības dienaskārtībā.

Viņš piebilda, ka Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajai zemei radikāli jāsamazina brūnogļu ieguve un izmantošana, jo pretējā gadījumā Vācija nespēs izpildīt savas klimata saistības.

Dzīvā ķēde ir tikai viena no piektdien uzsāktajām protesta akcijām, kas turpināsies līdz otrdienai.

Piektdien aktīvistiem izdevās radīt tik lielus traucējumus RWE darbam, ka uzņēmumam nācās apturēt vienu no savām termoelektrostacijām.

Vides aizstāvji arī sestdien vairākās vietās īstenoja bloķēšanas akcijas.

Naktī uz sestdienu notika arī uzbrukumi policijas automašīnām, apmētājot tās ar petardēm un apšaudot ar kaķenēm.

Tomēr par cietušajiem pagaidām ziņas nav saņemtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu