Baltijas jūras piekrastē tiks svinēta Senās uguns nakts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kolka.lv

26.augustā visā Latvijā notiks Senās uguns nakts, kad saulrieta laikā pirms plkst. 20.30 Baltijas jūras krastā ikviens tiek aicināts iedegt ugunskuru, simbolizējot apņemšanos rūpēties par Baltijas jūru un vienlaicīgi atvadīties no vasaras. Senās uguns nakts visās valstīs ap Baltijas jūru notiks vienlaicīgi.

Akcijā var piedalīties ikviens - tam piemērotā un atļautā vietā iekurt ugunskuru un kopā pavadīt vakaru Baltijas jūras krastā. Pie ugunskuriem cilvēki aicināti izteikt savus solījumus jūrai, lasīt dzeju, dziedāt, iet rotaļās vai vienkārši vērot ugunskuru un jūru. Seno ugunskuru nakts pasākumi norisināsies visā Latvijas piekrastē.

Senās uguns nakts tradīcija atdzima 1992.gadā Somijas pilsētā Turku, kas drīz vien guva lielu atsaucību arī citās Baltijas jūras valstīs - Igaunijā, Zviedrijā, Vācijā, Polijā un citviet. Latvijā šī akcija jau vairāk nekā desmit gadus notiek Rojā un Pāvilostā.

Nākamgad, Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros Senās uguns nakts tiks atzīmēta īpaši - vairākās vietās jūras piekrastē uzstāsies jauniešu orķestri un līdz ar Senās uguns nakti turpināsies kampaņa «Mana jūra», lai valstij simtgadē dāvinātu tīru piekrasti visā 500 kilometru garumā.

Ikviens savu ugunskura vietu aicināts atzīmēt virtuālā kartē www.senasuguns.lv/. Papildus ievadi savu kontaktinformāciju, raksturo savu jūrmalā notiekošo pasākumu, atbildi uz dažiem jautājumiem, un tūlīt pēc tam visi ieraudzīs tavu ugunskuru kartē.

Pirms pieciem gadu tūkstošiem mēs nonācām Baltijas jūras krastos, atvērām zaļo meža priekškaru un ieaugām šai vietā. Te nu mēs tagad esam, un visi nesam sevī jūras zīmi. Pasākuma mērķis ir aizdegt tik daudz uguņu, lai ikkatrā jūrmalas vietā būtu redzamas vismaz divas uguntiņas. Ja tev ir tāda iespēja, aizdedz arī tu savu sveci, lāpu vai ugunskuru, lai dotu par sevi zīmi citiem. Senās uguns naktī ugunskuri tiek aizdegti saulrieta laikā pulksten 20.30. Tā ir varena sajūta, kad redzi piekrastē uzliesmojam vairākus ugunskurus.

SENĀS UGUNS NAKTS PASĀKUMI 2017

Pāvilostā

9.30 Tenisa turnīrs Pāvilostas Tenisa kortā

11.00 Sakas upes regate «Pāvilostas asaka»

16.00 Radošās darbnīcas pie TIC

20.30 Ugunskuru iedegšana pludmalē. Uguns skulptūra. Par muzikālo noskaņu rūpēsies «Suitu dūdenieki»

22.00 Zaļumballe - muzikantu saiets Upesmuižas parkā

Ventspilī

21.00 Staldzenes pludmalē muzicēs Ventspils jauktais koris «Līvzeme», dziesminieks Varis Vētra. Pasākuma apmeklētāji aicināti ņemt līdzi sveces un iedegt tās kopā ar citiem.

Engurē pie Dienvidu mola

20.30 Senās uguns nakts godināšanas pasākums ar dziesminieka Ērika Loka, radošās apvienības «Bulciņa» un deju grupas «Reda» piedalīšanos. Vakara noslēgumā uguns šovs.

Saulkrastos

Senās uguns nakts un VI Saulkrastu folkloras kopu festivāls «Pa saulei», kas noritēs ar devīzi «Kalnā kāpu lūkoties, kas ar manu tēvu zemi».

11.00 kultūras namā «Zvejniekciems» (Atpūtas iela 1b) seno līvu deju meistarklase kopā ar Daci Circeni

13.00 Festivāla «Pa saulei» atklāšana kultūras namā «Zvejniekciems»

15.00, 16.15 un 17.30 Saulkrastos festivāla dalībnieku - folkloras kopu - ielu koncerti

18.30 no Saulkrastu domes ēkas (Raiņa iela 8) līdz Saules laukumam (Ainažu iela 13 b) festivāla dalībnieku svētku gājiens

19.00 Saules laukumā festivāla noslēguma koncerts

20.30 Senās uguns nakts uguns rituāls un latviešu danču vakars pie Jūras parka

Dundagā

Senās uguns nakts un stafetes skrējiens «Sirdspuksti jūrai»

Mērsragā

18.00 Izstādes «Mans tautastērps» atklāšana Mērsraga Tautas namā, tikšanās ar vietējo dzejnieci Daci Sadaku

Turpinājumā pie jūras pasākumu kuplinās mūziķis Jānis Starpcāns, kā arī gaidāms Uguns šovs no FireSpirit

Rojā

20.00 Rojas pludmalē koncertē Normunds Pauniņš un Ivars Makstnieks, pasākuma noslēgumā uguns skulptūras aizdegšana

Skultē

20.00 Senās uguns nakts pasākums Skultes jūrmalā, Vārzās

Liepājā

21.00 Liepājas pludmalē pie pieminekļa bojā gājušajiem zvejniekiem un jūrniekiem koncertē Raimonds Tiguls

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu