Plūdi Latgalē: slēgti divi ceļi, šoseja starp Rēzekni un Kārsavu, applūdušas mājas un pagrabi

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Stiprā lietus dēļ slēgta satiksme uz šosejas starp Rēzekni un Kārsavu, liecina AS «Latvijas valsts ceļi» (LVC) paziņojums mikroemuāru vietnē «twitter».

«Ceļš izskalots lietavu dēļ. Transports tiek novirzīts caur Ludzu,» norāda LVC.

(Papildināta visa ziņa.)

Uzņēmuma pārstāvji iepriekš informēja, ka stipro lietavu dēļ slēgti vietējās nozīmes autoceļi Bozova-Kaskāni (V504) pie Kārsavas un Vasiļova-Višķi-Grāveri (V676).

Stipro lietavu dēļ Latgalē slēgts vēl viens vietējās nozīmes autoceļš Vasiļova-Višķi-Grāveri (V676), pavēstīja AS «Latvijas Valsts ceļi» (LVC).

Ceļš slēgts 7,4.kilometrā pirms Ambeļiem. Tajā vietā tas ir applūdis un izskalots. Lietus dēļ applūdis un satiksmei joprojām slēgts arī vietējās nozīmes autoceļš Bozova-Kaskāni (V504) pie Kārsavas.

Tāpat joprojām ierobežota satiksme uz autoceļa A13 Krievijas robeža (Grebņeva)-Lietuvas robeža (Medumi) pie Mežvidiem, kur ir izveidojies izskalojums un ūdens plūst pāri ceļam. Notikuma vietā patlaban strādā AS «Latvijas autoceļu uzturētājs» speciālisti, satiksme ir apgrūtināta, to regulē policija.

Tā paša ceļa 34.kilometrā pie Bērzgales arī ir izveidojies izskalojums, taču tas satiksmi neietekmē.

Turpinoties pēdējo gadu stiprākajām lietavām, daudzviet Latgalē applūdušas zemākās teritorijas, arī māju pagalmi un pagrabi, liecina vietējo iedzīvotāju ziņojumi sociālajos tīklos.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem nokrišņu daudzums Rēzeknē līdz plkst.10 ceturtdienas rītā sasniedza 107 milimetrus (mm) jeb 154 procentus no mēneša normas. Lietavas Rēzeknē sākās vēlā trešdienas rītā, bet visintensīvāk lija ceturtdienas naktī un agrā rītā.

Atbilstoši prognozēm un datiem no Krievijas vietām Latvijas austrumu pierobežā kopējais nokrišņu daudzums, visticamāk, ir vēl lielāks nekā Rēzeknē.

Stiprs lietus skāris visu Latgali, lielu daļu Sēlijas un Vidzemes austrumu novadus, mazāk stipri lijis Vidzemes centrālajā daļā. Tostarp Krāslavas novada Piedrujā nokrišņu daudzums trešdien un ceturtdien līdz plkst.9 sasniedza 69 mm, Daugavpilī - 67 mm, Līvānu novada Rožupē - 53 mm, Gulbenē - 48 mm, Jēkabpilī - 42 mm, Alūksnē - 41 mm, Jaunpiebalgas novada Zosēnos - 38 mm.

Ūdens līmenis vairākās upēs paaugstinās par desmit centimetriem stundā un pat straujāk. Daži strauti pārvērtušies mutuļojošās upēs. Applūdušas palienes, gaidāma plašāku teritoriju applūšana.

Pārplūšana draud galvenokārt Latgales upēm, kā arī Aiviekstei un tās pietekām Vidzemē. Daugavā nav gaidāms īpaši augsts ūdens līmenis, jo Daugavas baseina augšdaļā Baltkrievijā un Krievijā lijis krietni mazāk.

Plūdus veicina arī iepriekšējās lietavas, kas Austrumlatviju skāra 19.-21.augustā.

Tāpat kā citviet Latvijā, arī valsts austrumos pūš brāzmains ziemeļrietumu vējš - tā ātrums brāzmās sasniedzis 12-16 metru sekundē. Dienas gaitā vējš nedaudz pierims.

Nokrišņu daudzums Rēzeknē kopš trešdienas pārsniedzis 140 milimetru jeb 200% no augusta normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Šāds lietus daudzums atbilst gandrīz ceturtajai daļai no visa gada nokrišņu normas. Ļoti stipri lijis arī citviet valsts austrumos, jo īpaši Latgalē.

Vienas diennakts laikā - no trešdienas rīta līdz ceturtdienas rītam - nokrišņu summa Rēzeknē bija 102 milimetri, un tik stiprs lietus pilsētā piedzīvots pirmo reizi novērojumu vēsturē.

Rēzeknes novada pašvaldība ziņo par lieliem postījumiem. Applūdušas ēkas, arī daudzdzīvokļu namu pagrabi, ūdens pārklājis pļavas un tīrumus, izskaloti ceļi.

Saskaņā ar provizorisku informāciju noplūdiemvisvairāk cietusi Latgales austrumu, ziemeļaustrumu daļa.

Jāatgādina, ka pamatīgus plūdus Latgale piedzīvoja arī pavasarī, kad marta sākumā Daugavpils novada Līksnas pagasta Ribaku ciems ar 15 iedzīvotājiem pārvērtās par salu, jo applūda pēdējais pašvaldības ceļš, kas ciemu savienoja ar ārpasauli. Par sīku salu pārvērtās ne vien Ribaku ciems, bet arī citas Līksnas pagasta teritorijas – applūda arī Paukštu, Jaunušānu, Vaikuļānu un Kaunišķu ciems un divi vasarnīcu ciemati «Kooperators» un «Ļūbaste».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu