Noticis pirmais vīnogu vīna, augļu un ogu vīna «BALTIC CUP 2017» konkurss

FOTO: Publicitātes foto

Šogad 15. un 16. augustā «Moltto wine & grill» norisinājies pirmais vīnogu vīna, augļu un ogu vīna Baltijas kausa «BALTIC CUP» konkurss, kurā starptautiskas žūrijas vadībā tika noskaidroti labākie šā gada vīna paraugi.

Šā gada konkursā «BALTIC CUP 2017» piedalījās gan komerciālie, gan pašpatēriņa vīni no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Kā stāsta konkursa organizatori, 2017. gadā vērtēšanai kopā tika piedāvāti 105 vīna paraugi. «Vīni tiek iedalīti divās kategorijās: vīnogu vīni un augļu, ogu vīni. Dalīti konkrētas grupās. Piemēram, vīnogu vīnus iedalām trīs grupās, bet augļu un ogu vīnus 7 grupās, no kurām tad tālāk rodas apakšgrupas,» konkursa vērtēšanas sistēmu komentē konkursa «BALTIC CUP 2017» organizatori. Pēc konkursa noteikumiem, katrs vīndaris bija tiesīgs iesniegt tikai vienu paraugu katrā no grupām.

Vīnu paraugus vērtēja starptautiska žūrija: Igor Soot (EST), Narimantas Miežys (LT), Artūras Vasilionok (LT), Stig Holmskär (SWE), Agnese Meiersone (LV), Rolands Rudāns (LV) un Jānis Kaļķis (LV).

«Baltic Cup 2017» laureātu apbalvošana notika 18. augustā, Siguldā Hotel 'EZERI'.

Katrā grupā apbalvotas tika 1. vietas, ja iesniegti mazāk nekā 10 paraugi, un 1., 2., 3. vieta, ja kopējais paraugu skaits grupā vairāk nekā 10.

Uzvarētāji attiecīgās klasēs:

Vīnogu vīnu kategorijā (vērtēti visi vīnogu vīni), kopā iesniegti 29 paraugi:

  1. Martin Soot ar Regent vīnogu šķirnes sarkanvīnu, EE

  2. Ernestas Aušvicas ar Solaris vīnogu šķirnes baltvīnu, LT

  3. Raimundas Valatka ar Marechal Foch sarkanvīnu, LT

Vērtējot katru grupu atsevišķi, uzvarētāji atsevišķās grupas (iekavās vīnogu šķirnes):

Vīnogu baltvīni, 11 paraugi:

  1. Ernestas Aušvicas (Solaris), LT

  2. Abavas vīna darītava (Solaris), LV

  3. Gunta Niedra (Supaga), LV

Vīnogu sarkanvīni, 16 paraugi:

  1. Martin Soot (Regent), EE

  2. Raimundas Valatka (Marechal Foch), LT

  3. Martin Samm (Rondo), LV

Vīnogu dzirkstošie vīni – tradicionālā metode, 3 paraugi:

  1. Ričards Ivanovs (Supaga, Madlene Royal), LV

Augļu un ogu vīnu kategorijā (vērtējot visus augļu un ogu vīnus kopā), kopā iesniegti 76 paraugi:

  1. Lubānas vīnotava, Oskars Žvagins ar cidoniju deserta baltvīnu, LV

  2. Līgatnes vīna darītava, Ainars Vanags ar ābolu ledus vīnu no deserta baltvīnu grupas, LV

  3. Abavas vīna darītava, Ivars Gaiļūns ar dzirkstošo ābolu vīnu, LV

Vērtējot katru grupu atsevišķi, ir šādi uzvarētāji

Sauso augļu un ogu baltvīnu grupa, iesniegti 6 paraugi:

  1. Abavas vīna darītava, Ivars Gaiļūns (ābolu), LV

Pussauso/pussaldo augļu un ogu baltvīnu grupa, 11 paraugi:

  1. Līgatnes vīna darītava, Ainars Vanags (lāceņu), LV

  2. Durbes Veltes, Evija Kopštāle (cidoniju), LV

  3. Abavas vīna darītava, Ivars Gaiļūns (ābolu), LV

Deserta augļu un ogu baltvīnu grupa, iesniegti 5 paraugi:

  1. Lubānas vīnotava, Oskars Žvagins (cidoniju), LV

Sauso augļu un ogu sarkanvīnu grupa, iesniegti 7 paraugi:

  1. Darius Balčytis (upeņu), LT

Pussauso/pussaldo augļu un ogu sarkanvīnu grupa, 12 paraugi

  1. Durbes Veltes, Evija Kopštāle (upeņu), LV

  2. Vytautas Kanapka (aroniju), LT

  3. Cremon, Jānis Mikans (upeņu), LV

Deserta augļu un ogu sarkanvīnu grupa, iesniegti 9 paraugi

  1. Birute Stonkute (melleņu), LT

Dzirkstošie vīni, tradicionālā metode, iesniegti 5 paraugi

  1. Edijs Bošs (dzērveņu), LV

  1. Tēviņu mājas vīns, Ivo Immermanis (rudens aveņu), LV

N.B. abiem vienāds rezultāts

Dzirkstošie vīni, karbonizācijas metode, 3 paraugi

  1. Abavas vīna darītava, Ivars Gaiļūns (ābolu), LV

Sidri, dabīgi gāzēti, negāzēti, iesniegti 4 paraugi

  1. Smiltenes sidra darītava, Jānis Matvejs (ābolu), LV

Sidri, karbonizācijas metode

  1. Naukšēnu vīna darītava, Jānis Baunis (ābolu), LV

Eksotisko vīnu grupa, 10 paraugi

  1. Abavas vīna darītava, Ivars Gaiļūns (karstvīns), LV

  2. Artūras Kaminskas (medus), LT

  3. Vējkalnietis, Varis Baņģieris (rožu ziedu), LV

Uz augšu