Somi «Kate & Pasi» par attiecībām ar akrobātikas un humora palīdzību

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālā «Re Rīga!», kas notiks 23.-25. augustā Rīgā, katru festivāla vakaru notiks arī bezmaksas izrādes pilsētvidē. Somijas dueta «Kate & Pasi» oriģinālā un humora pilnā ielas izrāde visai ģimenei «Attiecības» ir par «attiecību kārtošanu» ar akrobātikas palīdzību. Izklausās tikpat smieklīgi, cik izskatās sarežģīti. Izrādes laikā uzzināsim, kā 50 kg smaga sieviete var pārspēt 100 kg smagu vīrieti, kā viņu dažādās personības spēj sadzīvot un — kurš galu galā šajās attiecībās ir galvenais noteicējs. Izrādes notiks trešdien, ceturtdien un piektdien plkst. 18.00 laukumā uz Kaļķu un Vaļņu ielu stūra Vecrīgā. Uz jautājumiem pirms viesošanās Rīgā atbild «Kati & Pasi» dueta mākslinieki - Katrīna Reponena (Katerina Reponen) un Pasi Nousiainens (Pasi Nousiainen).

Kāpēc, jūsuprāt, laikmetīgais cirks ir kļuvis tik populārs Somijā pēdējos gados?

Mēs domājam, ka tas ir tāpēc, ka 1970. gadā Somijā tika ieviests izklaides nozarē nodoklis, kā rezultātā vairs nevarēja pastāvēt vesela tradicionālā cirka mākslinieku paaudze. Savukārt jaunajiem māksliniekiem, kļūstot vecākiem, pieauga franču laikmetīgā cirka iespaids. Bet tagad, kad jaunie somu cirka mākslinieki beidz dažādas Eiropas cirka skolas, viņiem bieži vien liekas, ka laikmetīgais cirks ir vienīgais cirks.

Jūsu izrāde, ko varēs redzēt Rīgā, būs par attiecībām starp vīrieti un sievieti. Kas ir tie līdzekļi, ar kuru palīdzību cirkā iespējams izstāstīt stāstu, kādi tiek stāstīti literatūrā vai parādīti filmās?

Mūsu izrādē mēs stāstu izstāstām ar akrobātikas un humora palīdzību, bet to var darīt arī ar citu cirka elementu palīdzību. Bet mēs uzskatām, ka laikmetīgajā cirkā nav obligāti viss jāpasaka priekšā - labāk kaut ko atstāt skatītāju ziņā.

Vai jūs ticat mīlestībai?

Jā, mēs ticam. Mīlestība ir iespējama cilvēku dzīvēs, un mēs arī ticam, ka mīlestība izglābs pasauli.

«Kate & Pasi»
«Kate & Pasi» Foto: publicitātes

Jūs jau reiz uzstājāties Rīgā, vai tā?

Jā, mēs reiz piedalījāmies starptautiskajā festivālā «Zelta Kārlis» un ieguvām sudrabu. Mums ļoti patika Rīgā - pilsēta ir skaista, cilvēki ir brīnišķīgi, ēdiens lielisks.

Vai publika atšķiras un tā ir citāda valstī, kur ir senas cirka tradīcijas, nekā valstīs, kurās tādu nav?

Publika dažādās valstīs vienmēr ir mazliet atšķirīga. Piemēram, Itālijā un Spānijā cilvēki ir atvērti un daudz aplaudē. Savukārt, piemēram, Somijā, cilvēki ir kautrīgāki, aplaudē mazāk, taču tas nenozīmē, ka viņiem kaut kas nepatīk. Visdīvainākā auditorija mūsu pieredzē ir bijusi Dienvidkorejā.

Vai cirks un cirka elementi palīdz atrisināt kādus konfliktu jūsu starpā arī dzīvē?

Mēs uzskatām, ka labāk strīdu atrisināt sarunājoties, nevis ar kādiem akrobātikas paņēmieniem. Tiesa, akrobātika var ieviest zināmu jautrību mūsu dzīvē un attiecībās.

Kas ir izrādes «Attiecības», ko rādīsiet Rīgā, iedvesmas pamatā?

Viss sākās no krēsla un no tā, kurš tad vēlas sēdēt labākajā vietā mājās. Tālāk mēs izvērsām domu par attiecībām starp vīrieti un sievieti.

Vai jums ir gadījies, ka izrādē kaut kas noiet greizi?

Nu protams, dažreiz kaut kas nesanāk, taču tas nenotiek bieži. Galvenais ir zināt, kā tālāk mierīgi turpināt izrādi pēc tam, kad noticis kaut kas neplānots.

«Kate & Pasi»
«Kate & Pasi» Foto: publicitātes

Vai mūsdienās būt par cirka mākslinieku ir... romantiski?

Būt par cirka mākslinieku nav viegla izvēle. Mūsu gadījumā gan tas ir arī romantiski. Mēs viens otru atradām cirkā, tagad esam precējušies un mums ir brīnišķīgs mazais. Cirks ir mūsu kopējā kaislība, taču tas prasa daudz darba.

reriga.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu