Serbija «agresīvas aktivitātes» dēļ slēdz vēstniecību Maķedonijā

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Serbija atsaukusi no Maķedonijas visus savas vēstniecības darbiniekus, ņemot vērā «liecības par ļoti agresīvo aktivitāti», kas vērsta pret diplomātisko misiju, pirmdien paziņojis Serbijas prezidents Aleksandrs Vučičs.

«Ir pietiekami daudz liecību,» žurnālistiem sacīja prezidents. «Ir daudz pieņēmumu. Es uzskatu, ka pēc desmit dienām viss būs skaidrāks.»

Serbija svētdienas vakarā lika vēstniecības darbiniekiem atgriezties dzimtenē. Tā kā vēstniecības ēka ir palikusi pilnīgi tukša, Belgrada lūgusi Maķedoniju gādāt, lai nams tiek aizsargāts, ziņoja telekanāls «Telma».

Belgradas amatpersonas sākotnēji atteicās komentēt negaidīto soli. Vienīgi Serbijas premjerministre Ana Brnabiča sacīja, ka notikušais «nav nekāda mazā lieta».

Attiecības kaimiņvalstu starpā pēdējā laikā pasliktinājušās.

Belgrada 2015.gadā izteica protestu, kad Maķedonija atbalstīja Serbijas bijušās provinces Kosovas pieteikumu dalībai UNESCO.

Aprīlī Serbijas izlūkdienesta pārstāvis un vairāki diplomātiskie darbinieki bija Maķedonijas nacionālistu vidū, kas Skopjē iebruka parlamenta ēkā un uzbruka opozīcijas deputātiem.

Jūlijā, runājot Atēnās, Serbijas augstākais diplomāts Ivica Dačičs sacīja, ka Belgrada pieļāvusi kļūdu, atzīstot savu dienvidu kaimiņvalsti ar Maķedonijas nosaukumu.

Tā kā Maķedonijas vārds ir arī Grieķijas ziemeļu provincei, Atēnas uzstāj, ka valsts ir jāsauc par Dienvidslāvijas Bijušo Maķedonijas Republiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu