Mali džihādistu līderim par Timbuktu postīšanu liek maksāt 2,7 miljonus eiro

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) piespriedusi Mali džihādistu līderim Ahmadam al Faki al Mahdi maksāt 2,7 miljonus eiro par to, ka viņš saviem kaujiniekiem devis pavēli uzbrukt reliģiskām un kultūras ēkām Timbuktu.

Džihādistu līderis jau pērn tika notiesāts par uzbrukumiem, kurus Hāgā bāzētā SKT atzina par «kara noziegumiem». Viņam tika piespriesti deviņi gadi cietumā, bet jautājums par reparācijām tika izskatīts atsevišķā procesā.

«Palāta uzsvēra kultūras mantojuma svarīgumu un izcēla, ka, ņemot vērā mērķi un simbolismu, vairumam kultūras objektu un kultūras mantojuma ir unikāla un sentimentāla vērtība,» teikts SKT paziņojumā.

Al Faki bija viens no Mali islāmistu grupējuma «Ansar Dine» vadoņiem, kas kopā ar «Al Qaeda» Ziemeļāfrikas atzaru ««Al Qaeda» islāma Magrebā» (AQIM) 2012.gada sākumā ieņēma Timbuktu.

Pēc Timbuktu ieņemšanas islāmisti sāka pilsētas svētvietu postīšanu, no kurām dažas bija vairāk nekā 800 gadu senas.

Tikai dažas dienas pirms islāmistu uzbrukuma Timbuktu tika iekļauta UNESCO pasaules apdraudēto kultūras mantojuma vietu sarakstā.

Par «333 svēto pilsētu» dēvētā Timbuktu ir mājvieta vēsturiskām mošejām, kapenēm un mauzolejiem. Tajā ģimeņu mājās un privātās bibliotēkās glabājas arī teju 100 000 senu manuskriptu, no kuriem daži ir datēti ar 12. gadsimtu.

Pasludinot, ka musulmaņu senās svētnīcas islāmā ir aizliegtas, «Ansar Dine» kaujinieki metodiski iznīcināja senos pieminekļus un būves.

Džihādisti deviņus mēnešus valdīja Mali tuksnešainajos ziemeļos, līdz tie 2013. gadā tika padzīti Francijas vadītā militārā intervencē.

Al Faki jau pērn tika atzīts par vainīgu rīkojuma došanā iznīcināt Timbuktu vēsturiskos un reliģiskos pieminekļus. Tiesa arī atzina, ka viņš bijis aktīvi iesaistīts svētvietu apgānīšanā.

Lai gan saskaņā ar starptautiskajām tiesībām pasaules kultūras mantojuma objektu iznīcināšana tiek uzskatīta par noziegumu, Al Faki lieta bija pirmā šāda veida starptautiskā prāva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu