Šics: Allikam būs jāstrādā ar lietvedības, nevis satura jautājumiem (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

«Oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisijas konsultantam Aldim Allikam būs jāstrādā ar lietvedības, nevis satura jautājumiem, sacīja komisijas deputāts Mārtiņš Šics (LRA).

Vaicāts, vai Allika statuss kā politiķa Aivara Lemberga («Latvijai un Ventspilij») dēla Anrija Lemberga bijušajam advokātam nerada interešu konfliktu, Šics atbildēja, ka šī situācija met zināmu aizdomu ēnu, tomēr viņš pagaidām nav novērojis interešu konfliktu konsultanta darbībā. Politiķis skaidroja, ka nebija saistīts ar komisijas konsultanta izvēli. Viņš vērsa uzmanību, ka Allikam nebūs jāstrādā pie komisijas darba satura jautājumiem, bet jārisina lietvedības jautājumi atbilstoši jau spēkā esošajai kārtībai.

Savukārt komisijas deputāts Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK) aģentūrai LETA sacīja, ka līdzīgi kā attiecībā uz komisijas priekšsēdētāju Ingunu Sudrabu (NSL) arī Allika gadījumā viņš redz interešu konfliktu. Šī situācija ir komisijas vadītājas atbildība, norādīja Jansons, skaidrojot, ka, ja arī jautājums par konsultantu tiktu likts uz balsošanu, komisijas vairākums akceptētu Alliku. Iepriekš komisijas vairākums neatbalstīja Jansona priekšlikumu lemt par Sudrabas atbrīvošanu no amata.

Parlamentārietis Igors Pimenovs (S) aģentūrai LETA norādīja, ka šajā jautājumā nevēlas meklēt «mākslīgi izveidotus» interešu konfliktus un ka svarīgākais ir, lai konsultants būtu izglītots cilvēks, kas labi pārzina izmeklējamo jomu. Šāds kritērijs konsultanta izvēlē tika izmantots arī parlamentārajā izmeklēšanā par darbībām ar «Parex» banku.

Politiķis nepiedalījās konsultanta atrašanā, un viņš nevar komentēt Allika kā eksperta līmeni. Tomēr Pimenovs skaidroja, ka advokāta darbs vienmēr ir saistīts ar kādu interešu pārstāvību un nebūtu pareizi tāpēc ierobežot šīs profesijas pārstāvjus.

«Vienotības» frakcijas deputāts Andrejs Judins atturējās komentēt šo jautājumu, jo vēlas strādāt ar pašu «oligarhu lietu», nevis nemitīgi komentēt jautājumus par pašas komisijas darbu. Viņš sarkastiski norādīja, ka, ja tik plaši nākas apspriest pašu komisiju, tad drīz parlamentāro izmeklēšanu nākšoties sākt par pašas komisijas darbu.

Kā ziņots, Ingunas Sudrabas (NSL) vadīto «oligarhu lietas» parlamentārās izmeklēšanas komisiju oficiāli konsultē bijušais Lemberga dēla Anrija advokāts Alliks.

Alliks aģentūrai LETA norādīja, ka šajā apstāklī absolūti nesaskata interešu konfliktu un viņam rūp sava reputācija. Konsultants norādīja, ka viņam nav nekādas profesionālas saistības ar Aivaru Lembergu. Turklāt viņš jau kopš 2012.gada vairs nav Anrija Lemberga aizstāvis kriminālprocesā un kopš 2017.gada sākuma arī vairs nepārstāv Lemberga dēlu kādā civillietā.

Arī Sudraba norādīja, ka neredz interešu konfliktu, ņemot vērā, ka komisijas darbs nav saistīts ar Allika agrāk pārstāvēto personu. Ja kādā komisijas darbības jomā tomēr veidosies interešu konflikts, Alliks nevarēs būt saistīts ar konkrētajiem jautājumiem, teica Sudraba.

Deputāte apstiprināja, ka Alliks pats piedāvājis kļūt par konsultantu un komisijas vadītāja pieņēma šo priekšlikumu. Viņa apgalvoja, ka citi iespējamie kandidāti nebija tik ļoti kvalificēti šim amatam. Nav viegli uz šo amatu atrast profesionālus kandidātus, teica politiķe.

Aivars un Anrijs Lembergi šobrīd ir apsūdzētā statusā tā dēvētajā Lemberga lietā, kuru jau vairākus gadus skata Rīgas apgabaltiesa. Nākamā tiesas sēde paredzēta 21.augustā. Savulaik Anriju Lembergu šajā krimināllietā aizstāvēja advokāts Alliks.

Tāpat vēstīts, ka viesnīcā «Rīdzene» noklausītās politiķu un uzņēmēju sarunas kalpoja kā viens no galvenajiem pierādījumiem tā dēvētajā oligarhu lietā, kas tika ierosināta 2011.gadā pēc Krimināllikuma pantiem par kukuļņemšanu, kukuļdošanu, noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu legalizēšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un valsts amatpersonām likumā noteikto ierobežojumu pārkāpšanu.

KNAB šo lietu izmeklēja vairākus gadus, tomēr izrādījās, ka noklausītās sarunas nav pietiekams pierādījums apsūdzību celšanai, tāpēc kriminālprocess KNAB un prokuratūrā tika izbeigts. Prokuratūra izvērtējot KNAB ierosinājumu par kriminālvajāšanas sākšanu, nolēma izbeigt kriminālprocesu daļā pret Aivaru Lembergu, jo viņa darbībās nav Krimināllikuma pantā par tirgošanos ar ietekmi paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu