«Dzīvnieku brīvība» divos piketos aicinās «Rimi» atteikties no sprostos dētām olām (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Biedrība «Dzīvnieku brīvība» plāno rīkot divus piketus pie mazumtirdzniecības tīkla «Rimi» veikaliem Rīgas centrā, lai aicinātu tirgotāju apņemties līdz 2025.gadam pilnībā atteikties no sprostos turētu vistu olu tirdzniecības, informēja «Dzīvnieku brīvībā».

"Dzīvnieku brīvības" pārstāvji uzsvēra, ka "Rimi" ir pienākums īstenot dzīvē uzņēmuma deklarēto politiku attiecībā uz dzīvnieku labturību. "Rimi» korporatīvās sociālās atbildības politikā esot rakstīts, ka uzņēmums nodrošinās augstus dzīvnieku labturības standartus, tostarp rūpēsies par to, lai dzīvnieki tiktu pasargāti no nevajadzīgām ciešanām un slimībām un tiktu turēti dzīvniekiem draudzīgā vidē, kurā tie var paust savu dabisko uzvedību.

Biedrībā arī norādīja, ka daudzas lielveikalu ķēdes Eiropā atsakās no sprostos turētu putnu olu tirdzniecības, tāpēc nav saprotams, kāpēc «Rimi» neīsteno paši savu deklarēto politiku. «Rimi» kā vienai no lielākajām veikalu ķēdēm Latvijā esot ļoti būtiska ietekme uz kopējo tirgu. Biedrība aicina uzņēmumu rādīt priekšzīmi dzīvnieku labturības un sociālās atbildības jautājumos. «Dējējvistu turēšana sprostos ir viena no cietsirdīgākajām lopkopības praksēm, kas principā nav savietojama ar dzīvnieku labturību. Tā rada milzu ciešanas miljoniem putnu, liedzot tiem jebkādas iespējas paust savu dabisko uzvedību,» uzsvēra «Dzīvnieku brīvības» valdes locekle Katrīna Krīgere.

Piketi notiks pirmdien no plkst.18 līdz 19 pie «Rimi Barona centrs», Kr. Barona ielā 46, kā arī otrdien, 15.augustā, no plkst.13 līdz 14 pie «Rimi Galerija Centrs», Rīdzenes ielā.

Jau ziņots, ka vietnē «rimi.olucena.lv» dažu dienu laikā vairāk nekā 5000 cilvēku aicinājuši «Rimi» atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības un izmantošanas.

1.augustā Lietuvas dzīvnieku aizstāvības organizācija «Tušti narvai» publicēja video materiālus no dējējvistu fermām Lietuvā, kurās ražotās olas tiekot pārdotas arī Latvijā ar «Rimi» privāto preču zīmi. Video materiālos, kas esot iegūti šovasar vistu fermās Ausienišķu un Kaušēnu ciematos, redzamas dējējvistas ar apspalvojuma trūkumu, ievainojumiem un parazītiem, kā arī nāves gadījumi fermā. Vienlaikus Lietuvas Pārtikas un veterinārais dienests nekonstatēja pārkāpumus uzņēmuma «Kaušēnu paukštynas» ražotnē.

Tāpat jau vēstīja, ka pērn rudenī pēc «Dzīvnieku brīvības» izteiktajiem pārmetumiem Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests veica ārkārtas pārbaudes uzņēmumā «Balticovo» un atzina, ka putnu blīvums visās uzņēmuma dējējvistu novietnēs Daugavpilī, Madonā un Iecavā atbilst noteiktajām labturības prasībām, izņemot gadījumus atsevišķās mītnēs, kur vistām nav nodrošināti pakaiši jeb speciāli paklājiņi, uz kuriem putnam ir iespēja kašņāties.

    Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu