ASV izraidījušas divus Kubas diplomātus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV Valsts departaments izraidījis divus Kubas vēstniecības Vašingtonā diplomātus, kas ir reakcija uz nekonkretizētiem incidentiem Kubā.

Valsts departamenta preses sekretāre Hetere Nauerte pavēstīja, ka diviem kubiešu diplomātiem 23.maijā tika lūgts atstāt ASV pēc tam, kad amerikāņu diplomātiskais personāls Kubā bija «ziņojis par incidentiem, kas radījuši dažādus fiziskus simptomus», kas likuši viņiem pamest salu.

Nauerte atklāja, ka par pirmo incidentu tika ziņots 2016.gada nogalē, un tie esot turpinājušies. Viņa nesniedza papildu informāciju par šiem incidentiem.

Citas amatpersonas atklājušas, ka simptomu vidū ir arī dzirdes zaudēšana.

Tiek izmeklēta iespēja, ka Kubas vadības dienesti apmēram piecu ASV diplomātiskā dienesta darbinieku dzīvesvietās vai ārpus tām izvietojuši skaņas ierīces, ar nolūku viņus padarīt kurlus, atklājis ar ASV izmeklēšanu saistīts informācijas avots.

Šie darbinieki Havanā ieradušies pērnā gada vasarā. Līdzīgi kā visi ārvalstu diplomāti, arī viņi dzīvoja Kubas valdībai piederošos mājokļos. Rudenī diplomāti un viņu laulātie sākuši izjust spēcīgus dzirdes zaudēšanas simptomus, atklājuši avoti.

Bērni šajos notikumos nav cietuši, bet vismaz daži pieaugušie zaudējuši dzirdi, norādījušas amatpersonas.

ASV un Kuba diplomātiskās attiecības atjaunoja 2015.gadā, atverot vēstniecību otras valsts galvaspilsētā.

ASV prezidents Donalds Tramps pēc nākšanas pie varas paziņoja, ka atceļ daļu no sava priekšgājēja Baraka Obamas administrācijas laikā panāktajām iniciatīvām attiecībās ar Kubu.

Tomēr Tramps atstājis spēkā daudzas no Obamas īstenotajām izmaiņām Kubas politikā. Tostarp darbu turpina no jauna Havanā atvērtā ASV vēstniecība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu