Venecuēlā iedibinātā diktatūra izpelnās starptautisku nosodījumu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Ar Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro rīkojumu valstī tika sarīkotas Konstitucionālās sapulces vēlēšanas, kurās opozīcijas pieteiktā boikota dēļ varēja balsot tikai par valdībai lojāliem kandidātiem. Viens no sapulces pirmajiem darbiem – pasludināt savu pārākumu pār visām citām valdības aģentūrām. 12 Dienvidamerikas valstu ārlietu ministri Venecuēlu pasludinājuši par diktatūru, vēsta raidorganizācija «Euronews».

17 Dienvidamerikas un Karību reģiona valstu delegāti tikās Peru galvaspilsētā Limā, lai apspriestu situāciju Venecuēlā. Lai arī delegātu vidū nevaldīja pilnīga vienprātība, vairums Venecuēlas Konstitucionālo sapulci atzina par neleģitīmu.

«Nesenā demokrātisko institūciju sagraušana sasniegusi kulminācijas punktu. Venecuēlā tagad ir diktatūra,» sacīja Peru ārlietu ministrs Rikardo Luna.

Tikšanās dalībnieki mudināja atsākt sarunas starp Venecuēlas valdību un opozīciju. Reģionālā grupa nosodījusi Venecuēlas «sistemātiskos cilvēktiesību un pamatbrīvību pārkāpumus, vardarbību, represijas un politisko vajāšanu, politieslodzīto esamību un godīgu vēlēšanu trūkumu», ziņo «Reuters».

Čīles ārlietu ministrs Eraldo Munoss žurnālistiem norādījis, ka valstu bloks negrasās iejaukties Venecuēlas iekšējās lietās, taču valstij jāievēro demokrātiskie principi. «Mēs vēlamies atjaunot iznīcināto demokrātisko kārtību,» viņš teica, piebilstot, ka Čīle neatbalstot militārus apvērsumus.

Arī ASV Valsts departaments nosodījis Maduro mēģinājumu pārrakstīt valsts konstitūciju ar Konstitucionālās sapulces palīdzību un nodēvējis to par

«neleģitīmu produktu, kas radies diktatora izdomātā, nekorektā procesā».

Opozīcija boikotēja Konstitucionālās sapulces vēlēšanas 30.jūlijā, uzskatot tās par neleģitīmām. Drīz pēc tam elektroniskās balsu skaitīšanas kompānija paziņoja, ka valdības oficiālajā paziņojumā nosauktie vēlētāju aktivitātes rādītāji - 41,53% no visiem balsstiesīgajiem - neatbilstot patiesībai. Tā kā opozīcija atteicās izvirzīt kandidātus institūcijai, ko uzskata par pretlikumīgu, balsot varēja tikai par valdībai pietuvinātiem kandidātiem. Līdz ar to Venecuēlas valdībai vēlētāju aktivitātes rādītāji ir svarīgi, jo atspoguļo pilsoņu uzticību valdībai.

Opozīcijas protestos vairāku mēnešu laikā dzīvību zaudējuši apmēram 120 cilvēki. Otrdien tika publicēts ANO paziņojums, kurā

nosodīta spēka lietošana pret protestētājiem, agresīvi reidi cilvēku mājās, spīdzināšana un slikta attieksme pret aizturētajiem.

«Kopš aprīlī sākās demonstrāciju vilnis, skaidri redzama pārmērīga spēka lietošana pret protestētājiem,» norādīja ANO augstais komisārs cilvēktiesību jautājumos Zeids Raads al Huseins, piebilstot, ka atbildīgie par to meklējami valdības augstākajos līmeņos.

Venecuēlas drošības spēki varētu būt vainojami pie vismaz 46 protestētāju nāves. Vairāku mēnešu laikā ievainoti gandrīz 2000 cilvēki. Patvaļīgi aizturēti apmēram 5050 cilvēki, no kuriem vairāk nekā 1000 joprojām atrodas apcietinājumā, aplēsts ANO ziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu