20. Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls atklāj programmu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

20. Starptautikajā garīgās mūzikas festivālā atskanēs sešu komponistu jaundarbi, festivālam veltītajā preses konferencē sacīja Valsts Akadēmiskā kora «Latvija» diriģents Māris Sirmais. Viņa vadībā 22. augstā Sv.Ģertrūdes baznīcā plkst.19 notiks koncerts, kurā pirmo reizi tiks atskaņoti komponistu Jura Ķēniņa, Renātes Stivriņas, Edgara Mākena, Jura Ābola, Irīnas Rebhūnas un Gabriēla Džeksona jaundarbi.

Īpašu Sirmā uzmanību izpelnījies Mākena jaundarbs «Atspere». «Mākens ir izmantojis vienu citātu no Klāva Elsberga dzejoļa. Ideja ir tāda, ka mēs katrs dzīvē esam kā atspere - jo dzīvojot, šī atsperīte lēnām sāk taisnoties. Un vienā brīdī, mūsu dzīves ceļš beidzas un atsperīte ir pilnīgi taisna,» sacīja Sirmais, skaidrojot, ka reliģisko tekstu vietā skaņdarbā tiek izmantotas visiem cilvēkiem saistošas pārdomas par dzīves un nāves attiecībām.

Savukārt festivāla viesmākslinieks, komponists Džeksons konferencē stāstīja par savu jaundarbu, kurā kora «Latvija» skanējumu īpaši papildinās alta saksofons. «Dažreiz saksofons ir solo un koris paliek pavadījumā, bet dažreiz tas ir kā piektā balss, kas papildina kora sniegumu,» teica Džeksons.

Festivāla atklāšanā 18. augustā, atzīmējot reformācijas 500 gadu jubileju, notiks Šauļu profesionālā kora «Polifonija» koncerts, kurā tiks atskaņota Johana Sebastiana Baha un viņa laikabiedru skaņdarbi.

Pēc 22. augusta jaundarbu pirmatskaņojumu koncerta, 24. augustā Latvijas Universitātes Lielajā aulā kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri Sirmā vadībā izskanēs komponista Svena Dāvida Sandstrēma «Mesija».

Festivāla īpašais lielās formas paraugs Rīgas Sv. Pētera baznīcā atskanēs 26. augustā. Šogad koncertā koris «Latvija» kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri izpildīs Johana Sebastiana Baha «Čakone» un Fēliksa Mendelsona otro simfoniju «Lobgesang».

Pirmo reizi festivālā atskanēs afroamerikāņu «a capella» programma ASV diriģenta Jūdžina Rodžersa vadībā. 31. augustā klausītājiem tiks atskaņoti vairāki spiričueli un gospeļi.

2. septembrī Dagdas Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā notiks ;atviešu garīgās mūzikas koncerts, savukārt festivāla noslēgumā 7. septembrī Rīgas Domā būs klausāma Maikla Tipeta oratorija «Mūsu laika bērns».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu