Saakašvili: Neplānoju lūgt Lietuvas pilsonību (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili, kas šobrīd uzturas Viļņā, paziņojis, ka neplāno lūgt Lietuvas pilsonību, bet jūtas ļoti pateicīgs par šādu piedāvājumu, ko izteikuši daži lietuviešu politiķi.

«Nē, man ir jāatgūst sava Ukrainas pilsonība, tā man atņemta nelikumīgi. Daudzi ukraiņi ir sadusmoti un justos nodoti, ja es par to necīnītos,» ziņu aģentūrai BNS sacījis Saakašvili, kurš otrdien piedalījās piketā pret Gruzijas zemju okupāciju, kas jau devīto gadu tika rīkots pie Krievijas vēstniecības, pieminot Krievijas iebrukumu Gruzijā 2008.gada 8.augustā.

«Es mīlu Lietuvu - ja es nebūtu gruzīns, ja man nebūtu Ukrainas pilsonības, jo Ukrainā esmu dzīvojis 13 gadus un bijis daļa no trim Ukrainas revolūcijām, sākot no neatkarības cīņas, tātad - ja es nebūtu piedzimis par gruzīnu, es, iespējams, būtu lietuvietis. Tātad es centīšos saglabāt to, kas man ir, un arī turpmāk palikšu Lietuvas draugs un cienītājs, jo Lietuva mums allaž bijusi kā bāka, lai ko mēs arī darītu,» viņš paziņojis.

Gruzijas pilsonību Saakašvili zaudēja 2015.gadā, kad Ukrainas prezidents Petro Porošenko viņam piešķīra šīs valsts pilsonību un iecēla par Odesas apgabala gubernatoru, bet jūlijā viņam tika atņemta Ukrainas pilsonība.

Odesas apgabala gubernatora amatā Saakašvili atradās pusotru gadu, bet tad demisionēja, apsūdzot prezidentu Porošenko solījumu nepildīšanā un norādot, ka tiek bremzēti viņa centieni cīnīties ar korupciju augstu ierēdņu aprindās. Vienlaikus Gruzijas eksprezidents paziņoja, ka dibinās jaunu partiju startam Ukrainas vēlēšanās.

Gruzija vēlas panākt, lai Saakašvili tiktu izdots tās tiesībsargāšanas iestādēm, jo viņam izvirzītas apsūdzības saistībā ar vardarbīgu protestētāju izklīdināšanu 2007.gadā un kratīšanu privātā televīzijas kanāla «Imedi» redakcijā. Savukārt Ukraina lēmumu par pilsonības atņemšanu skaidro ar faktu, ka imigrācijas anketā Saakašvili nav pieminējis pret viņu ierosinātos kriminālprocesus,

Ierosinājumu apsvērt iespēju piešķirt bijušajam Gruzijas prezidentam Lietuvas pilsonību nesen izteica Eiropas Parlamenta deputāts no Lietuvas Petrs Auštrevičs, kurš pārstāv Lietuvas parlamentā opozīcijā esošo Liberāļu kustību. Arī Lietuvas Seima deputāts Žīgimants Paviļonis no opozīcijā esošās partijas «Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti» pauda viedokli, ka Lietuva varētu uzņemt Saakašvili, bet viņam pašam būtu jāizsaka šāds lūgums.

Kā izteicies Saakašvili, šobrīd viņš var ceļot, jo viņam ir Ukrainas pase. Viņš arī solījis aizstāvēt savas tiesības uz Ukrainas pilsonību šīs valsts tiesās. Jau pēcpusdienā viņš gatavojas doties projām no Lietuvas.

Tikmēr Ukrainas robežapsardzes dienests otrdien brīdināja, ka gadījumā, ja Gruzijas eksprezidents mēģinās iekļūt Ukrainā, viņam uz robežas tiks atņemta Ukrainas pase, bet pats viņš netiks ielaists valstī.

Uz mierīgo protesta akciju pie Krievijas vēstniecības Viļņā otrdien bija ieradies arī pirmais atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājs Vītauts Landsberģis un Lietuvas Seima deputāti.

«Brīžiem šķiet, ka mēs jau esam gandrīz aizmirsuši gan pašu karu Gruzijā, gan to, ka tieši tas ievadīja Krievijas revanšistiskā imperiālisma fāzi, kura turpinās līdz pat šim brīdim,» sacījis viens no piketa rīkotājiem - Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu partijas deputāts Mants Adomēns

Pēc viņa teiktā, 8.augustam būtu jākļūst par dienu, kad tiek pieminēta Krievijas paverdzināto zemju cīņa par savu brīvību un valstiskumu.

2008.gada augustā, kad Gruzija ar militāra spēka palīdzību centās atgūt kontroli pār separātisko, Maskavas atbalstīto Dienvidosetijas reģionu, Gruzijas un Krievijas starpā izcēlās karš.

Pēc kara Krievija atzina separātisko Dienvidosetijas un Abhāzijas reģionu neatkarību, ko atbalstījušas vēl tikai dažas citas valstis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu