Valsts pārņem daļu Rīgas pašvaldības zemes Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveidei

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valdība šodien nolēma pārņemt bez atlīdzības un nodot Finanšu ministrijas valdījumā Rīgas pilsētas pašvaldības īpašumā esošā nekustamā īpašuma zemes vienības Latviešu strēlnieku laukumā 3, Rīgā, daļu aptuveni 0,0712 hektāru platībā.

Kā liecina «Kadastrs.lv» informācija, valsts pārņemtais zemesgabals ir daļa no autostāvvietas, kas atrodas starp Okupācijas muzeju un Rīgas Tehniskās universitātes ēku.

Zemesgabals valsts īpašumā tiek pārņemts valsts pārvaldes funkcijas kultūras jomā īstenošanai - Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveidei un uzturēšanai;

Finanšu ministrijai uzdots pārņemto zemes vienības daļu apvienot ar zemes vienību, kas ietilpst nekustamā īpašuma Latviešu strēlnieku laukumā 1, Rīgā, sastāvā, kas ierakstīts Rīgas pilsētas zemesgrāmatā uz valsts vārda Finanšu ministrijas personā.

Finanšu ministrija skaidro, ka 2016.gada 4.oktobrī spēkā stājās grozījumi Latvijas Okupācijas muzeja likumā, kas paredz Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveidi līdz 2018.gada 1.oktobrim. Būvniecības projekts ietver nekustamā īpašuma sastāvā esošās ēkas - muzeja Latviešu strēlnieku laukumā 1 - pārbūvi, tai skaitā jaunas piebūves (Nākotnes nams) būvniecību un Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecību.

Rīgas dome 2016.gada 20.decembrī pieņēma lēmumu par pašvaldībai piederošā nekustamā īpašuma Latviešu strēlnieku laukumā 3 daļas nodošanu īpašumā bez atlīdzības Latvijas valstij Finanšu ministrijas personā, saskaņā ar kuru Rīgas pilsētas pašvaldība piekrīt bez atlīdzības valsts īpašumā Finanšu ministrijas personā nodot zemes vienības daļu 0,0712 hektāru platībā Latviešu strēlnieku laukumā 3.

Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālu paredzēts izvietot uz Latvijas valstij Finanšu ministrijas personā piederošās zemes vienības daļas Latviešu strēlnieku laukumā 1 un uz Rīgas pilsētas pašvaldībai līdz šim piederējušās zemes vienības daļas Latviešu strēlnieku laukumā 3.

Memoriālu nav iespējams izvietot vienā no zemes vienībām - vai nu tikai valstij piederošajā vai tikai Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošajā zemes vienībā, nezaudējot tā māksliniecisko ideju un tā novietojuma proporcijas apkārtējās vides kontekstā.

Rīgas domes saistošajos noteikumos par Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas teritorijas izmantošanu un apbūvi noteikts, ka «nevienas būves daļas projekcija uz zemes nedrīkst izvirzīties ārpus šīs būves zemesgabala robežas». Ņemot vērā minēto, bija jārisina jautājums par Rīgas pilsētas pašvaldībai piederošās zemes vienības sadali un memoriāla būvniecībai nepieciešamās zemes vienības daļas pārņemšanu valsts īpašumā.

Valdības šodien apstiprinātais rīkojums paredz, ka no Rīgas pilsētas pašvaldības pārņemtā nekustamā īpašuma sastāvā esošā zemes vienības daļa tiks nodota atpakaļ pašvaldībai, ja tā vairs netiks izmantota norādītās funkcijas - Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa izveide un uzturēšana - īstenošanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu