Kenijā notiek prezidenta vēlēšanas

TVNET/LETA/AFP/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kenijā otrdien notiek prezidenta vēlēšanas, kurās ir divi kandidāti - pašreizējais valsts vadītājs Uhuru Keniata un opozīcijas līderis Raila Odinga. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka abiem kandidātiem ir ļoti līdzīgas iespējas uzvarēt.

Keniata aicinājis balsstiesīgos kenijiešus būt aktīviem vēlētājiem, bet «darīt to mierīgi». Pēdējā priekšvēlēšanu nedēļā Keniju satricināja elektroniskās balsošanas sistēmas vadītāja nežēlīgā slepkavība un apsūdzības iespējamā vēlēšanu rezultātu falsificēšanā.

55 gadus vecais Keniata, kurš ir valsts pirmā prezidenta Džomo Keniatas dēls, ir no kikuju tautas. Viņa kandidatūru izvirzījusi pagājušajā gadā izveidotā Jubilejas partija.

72 gadus vecais Odinga, kurš ir bijušā viceprezidenta Džaramogi Odingas dēls, ir no luo tautas. Viņš pārstāv šogad izveidoto opozīcijas partiju apvienību «Nacionālā superalianse» (NASA). Odinga neveiksmīgi kandidēja uz prezidenta amatu 2007. un 2013.gada vēlēšanās.

Kenijā ir 20 miljoni reģistrētu vēlētāju, no kuriem puse ir jaunāka par 35 gadiem. Pavisam šajā Austrumāfrikas valstī ir 48 miljoni iedzīvotāju. Drūzmēšanās un rindas pie vēlēšanu iecirkņiem sākās jau naktī.

Prezidenta amata termiņš ir četri gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu