Deviņi padomi drošam un patīkamam lidojumam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mūsdienās aviotransports ir kļuvis par ikdienišķu dzīves sastāvdaļu, un lidosta «Rīga» gadā apkalpo vairāk nekā 5 miljonus ceļotāju. Lai nodrošinātu, ka jūsu nākamais ceļojums ir ērts un patīkams, esam apkopojuši pieredzējušu ceļotāju padomus, kā izvairīties no nepatīkamiem pārsteigumiem lidojuma laikā.

Visam atvēliet pietiekami daudz laika

Lidostas pārstāvji uzsver – vienmēr ierodieties lidostā vismaz divas stundas pirms plānotā lidojuma. Ja radīsies kādi negaidīti aizkavējumi, laicīga ierašanās izglābs no lidmašīnas nokavēšanas un sabojāta ceļojuma sākuma, turklāt tas dos iespēju izmantot iepirkšanās iespējas lidostas Duty Free veikalos, kuru skaits un sortiments aizvien paplašinās, pirms lidojuma izbaudīt garšīgu maltīti un dzērienu kādā no kafejnīcām un restorāniem vai jaunajās, plašajās ziemeļu piestātnes uzgaidāmajās zālēs izbaudīt skatu uz skrejceļu, kur lidmašīnas paceļas un nolaižas ik pēc astoņām minūtēm.

Starptautiskās lidostas «Rīga» aviācijas drošības operatīvais vadītājs Edgars Briedis stāsta, ka tieši vasaras mēnešos ceļo visvairāk pasažieru, tāpēc ir iespējamas garākas rindas sastrēgumstundās, kad vienlaikus ielido un izlido daudz reisu. «Rindas veidojas, jo palielinās pasažieru skaits. Šī gada maijā Rīga ir apkalpoti vairāk nekā pusmiljons pasažieru – tas ir lielākais maija mēnesī apkalpotais apmeklētāju skaits vēsturē» Tas nozīmē, ka rītos, vakaros un pusdienlaikā, kad lidojumu intensitāte ir vislielākā, rindas var veidoties pie reģistrācijas galdiem, kā arī gaidot drošības pārbaudi un pasu kontroli, ja lidojat uz valsti, kas atrodas ārpus Šengenas zonas.. Tāpēc, lai nerastos situācija, ka ierodaties lidostā neilgi pirms izlidošanas, bet priekšā ir rinda, kas neļauj paspēt uz lidmašīnu, lidostas pārstāvji aicina vienmēr ierasties uz lidojumu laicīgi.

Līdz 2022. gadam lidosta plāno vērienīgu paplašināšanos, izbūvējot jaunu pasažieru termināļa publisko daļu ar plašākām reģistrācijas zālēm, drošības kontroles un bagāžas šķirošanas zonu un autostāvvietām.

Pirms ceļojuma pieejamo informāciju pārbaudiet divreiz

Nokavēta lidmašīna, jo sajaukts iekāpšanas laiks ar pacelšanās laiku, nepareizi izvēlēts iekāpšanas sektors un centieni iekļūt svešā lidmašīnā, pie bagāžas pārbaudes konfiscēti šķidrumi, uz biļetes norādītā datuma sajaukšana ar citu, nepareizo dokumentu izvēle, kļūdaini galamērķi – tie visi ir apstākļi, kas var krietni pabojāt ceļojuma sākumu. Lai novērstu nepatīkamas situācijas, ceļotājam pirms došanās uz lidostu vēlams pārbaudīt visu biļetēs un lidostas «Rīga» mājaslapā minēto informāciju. Ja rodas jautājumi vai ir neskaidrības, vienmēr iespējams sazināties ar lidostu pa informācijas tālruni 1817 vai konkrēto aviokompāniju.

Paņemiet līdzi pareizos dokumentus

No šī gada aprīļa ir kļuvusi stingrāka pasažieru dokumentu kontrole - Eiropas Parlamenta jaunā regula nosaka, ka tagad datorizētām pārbaudēm pakļauti visi cilvēki, kas ieceļo no valstīm ārpus Šengenas zonas vai dodas uz tām. Te jāatgādina, ka Šengenas zonā neietilpst tādi populāri ceļojumu galamērķi kā Lielbritānija, Īrija, Kipra, Bulgārija un citas valstis. Pastiprinātā dokumentu kontrole nozīmē ilgāku laiku, kas jāpavada robežkontroles punktā, tāpēc lidosta «Rīga» aicina pasažierus vienmēr savlaicīgi doties uz savu iekāpšanas sektoru. Lai nesaskartos ar nepatīkamiem pārsteigumiem lidostā, jāatceras, ka eID kartes nederēs, ceļojot uz valstīm, kas neietilpst Eiropas Savienībā (ES) vai Eiropas Ekonomiskajā zonā (EEZ). Lidojumam uz tām vienmēr būs nepieciešama pase. Tāpat joprojām bieži vien gadās, ka iedzīvotāji cenšas ceļot pāri robežai ar pasi, kuras derīguma termiņš ir 50 gadi. Lidostas drošības dienests norāda, ka ar šādām pasēm no valsts izbraukt nav iespējams.

Arī ceļošanai Šengenas zonā ir nepieciešams personu apliecinošs dokuments, tomēr Šengenas zonas ietvaros robežsargi neveiks pārbaudes pases termiņam – šajā gadījumā nav svarīgi, cik ilgs laiks palicis līdz pases derīguma termiņa beigām, galvenais, lai izlidošanas brīdī tā būtu derīga.

Tāpat pirms ceļošanas vēlams pārliecināties, vai jums nav nepieciešama vīza, lai uzturētos kādā no valstīm, kurās plānojat ierasties. Īpaši būtiski tas ir tad, ja iecerēts garāks ceļojums ar uzturēšanos dažādās valstīs.

Nedrīkst arī aizmirst, ka ceļošanai vēlams iegādāties Eiropas veselības apdrošināšanas karti (EVAK) un privāto veselības un dzīvības apdrošināšanas polisi, kas sedz arī repatriācijas izdevumus uz mītnes zemi personas nāves vai smagas saslimšanas gadījumā.

Nodrošinieties ar ceļošanas dokumentu, kā arī biļešu un apdrošināšanas polises kopijām, lai nerastos problēmas gadījumos, ja dokumentu oriģināli ceļošanas laikā nozaudēti.

Arī zīdainim ir vajadzīga pase

Svarīgi atcerēties, ka, dodoties ceļojumā, pase nepieciešama arī bērniem, pat zīdaiņiem, savukārt vecāka pasē ir jābūt atzīmei par bērna radniecību ar to vecāku, kurš pavada bērnu. Ja vecāka pasē nav šī ieraksta, tad, šķērsojot robežu, papildus jāuzrāda bērna dzimšanas apliecība vai tās notariāli apliecināta kopija.

Ja bērns ceļo viens pats, līdzi jābūt ne tikai pasei, bet arī vismaz viena vecāka vai aizbildņa notariāli apliecinātai piekrišanai bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts, kā arī bērna dzimšanas apliecībai vai tās notariāli apliecinātai kopijai. Ja kāds no šiem dokumentiem trūkst, lidostas darbiniekiem ir pienākums atteikt reģistrāciju bērnam, kurši lido viens.

Ja bērns ceļo pilnvarotas personas pavadībā, līdzi jābūt derīgai pasei, vismaz viena vecāka vai aizbildņa notariāli apliecinātai pilnvarai, kā arī bērna dzimšanas apliecībai vai tās notariāli apliecinātai kopijai. Gadījumā, ja viens no bērna vecākiem ir ārzemnieks vai bezvalstnieks, ceļošanai nepieciešama otra vecāka notariāli apliecināta piekrišana bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts vai pilnvara bērna izceļošanai no valsts pilnvarotās personas pavadībā.

Jāatceras, ka arī bērnam ir nepieciešama sava iekāpšanas karte - pat tad, ja bērna vārds ir norādīts vecāku iekāpšanas kartē. Tāpēc, reģistrējoties lidojumam internetā, nepiemirstiet reģistrēt arī bērnu.

Pirms bagāžas sakārtošanas iztīriet koferi

Pirms sākat kārtoties nākamajam ceļojumam, pilnīgi iztīriet savu koferi, it sevišķi, ja plānojat to ņemt līdzi rokas bagāžā. Ceļotājiem bieži gadās koferī pavisam nejauši atstāt priekšmetus, kuri nav atļauti lidmašīnā, un tie var nozīmēt papildu satraukumu lidostas drošības pārbaudē.

Pārbaudes ir nepieciešamas visu pasažieru drošībai, tomēr tās var izraisīt stresu, it sevišķi tad, ja somā tiek atrasts kas tāds, ko nedrīkst pārvadāt. Tāpēc pirms lidojuma ieteicams lidostas «Rīga» mājaslapā iepazīsties ar aizliegto priekšmetu sarakstu, lai pārliecinātos, ka bagāžā nav nekā neatļauta. Drošības kontrolē atsevišķi būs jāuzrāda līdzņemtos šķidrumus, kuriem jābūt iepakojumos līdz 100 ml, turklāt visiem jāatrodas caurspīdīgā, aizveramā maisiņā, kura tilpums ir 1 litrs. Tāpat drošības kontrolē būs atsevišķi jāuzrāda arī elektroierīces – datorus, planšetes un fotokameras.

Lai samazinātu trauksmes signāla ieslēgšanās iespēju, pirms iešanas caur metāla detektoriem vēlams iztukšot kabatas. Lidostas pārstāvji min, ka lielākoties trauksmes signālu izraisa priekšmeti, par kuriem šķiet – to saturā nemaz nav metālu. Kabatās bieži paliek košļājamās gumijas, cigaretes, arī naudas maki. Tāpat laika ietaupīšanas nolūkos vēlams pirms došanās cauri skenerim novilkt jostas un apavus, jo tajos bieži ir metāla detaļas. «Tas ir tas, ko var darīt pasažieris – veicināt ātrāku procesu, pārzinot tā detaļas un tam iepriekš nedaudz sagatavojoties,» skaidro Aviācijas drošības operatīvais vadītājs Edgars Briedis.

Pasažieriem bieži rodas jautājumi par dažādiem priekšmetiem un iespējām tos pārvadāt rokas bagāžā. Lidostas pārstāvji skaidro, ka visas lidostas Eiropas Savienībā strādā pēc vienotiem standartiem. Viens no biežāk uzdotajiem jautājumiem ir saistīts ar dažādu vīlīšu, nažu un šķērīšu atļauto garumu. Rokas bagāžā var ņemt priekšmetus, kuru garums ir 6 cm, taču jāņem vērā, ka šķērēm to mēra no stiprinājuma vietas līdz šķēru galam. Garuma ierobežojums nozīmē, ka manikīra komplektu lidmašīnā līdzi ņemt varēs, taču adāmadatas gan jāatstāj mājās vai nododamajā bagāžā. Edgars Briedis aicina atcerēties, ka nevienā bagāžā – ne rokas, ne nododamajā – nedrīkst pārvadāt nagu lakas noņēmējus, jo tie ir ļoti ugunsnedroši. Tāpat cauri drošības kontrolei nebūs iespējams iznest tā dēvētās «zilās liesmas» šķiltavas, bet vienas parastās šķiltavas pasažierim līdzi drīkst būt.

Izvēlieties piemērotu apģērbu

Lai lidmašīnā justos ērti un patīkami, ieteicams izvēlēties apģērbu, kurā jūtieties labi, izvairoties no apģērbiem ar metāla detaļām. Tāpat neērtības lidojot var izraisīt augstpapēžu apavi, jo lidostas teritorijā var nākties ātri pārvietoties. Pieredzējuši ceļotāji iesaka vilkt vairākus dažāda biezuma apģērbus, piemēram, krekliņu un džemperi, lai viegli nomainītu apģērbu, ja kļūst par aukstu vai par siltu. Ieteicams neaizmirst arī par sagaidāmo temperatūru ceļojuma galamērķī.

Attiecībā uz aksesuāriem ieteicams neizvēlēties pārlieku daudz rotaslietu, jo tās var traucēt ērtībām ceļojuma laikā. Tajā pašā laikā lidostas drošības dienests piebilst, ka teju visi auskari nav pietiekami lieli, lai tie izraisītu signāla ieslēgšanos pie drošības pārbaudes. To var izraisīt tikai auskari, kas garāki par 6 cm.

Drošības pēc paņemiet līdzi ārsta izziņas

Hronisku slimību un iepriekš veiktu operāciju gadījumā ieteicams paņemt līdzi ārsta izziņu. Lidostas darbinieki skaidro, ka medicīniskais metāls, kas tiek izmantots dažādās operācijās, teju nekad neizraisa drošības pārbaužu iekārtas signālu. Turklāt pat tad, ja signāls atskan, lidostā vienmēr pieejams mediķis, kurš var pārbaudīt, par kāda veida operāciju ir runa. Aviācijas drošības operatīvais vadītājs Edgars Briedis stāsta, ka vēl nekad nav bijis tāds gadījums, kad lidostā «Rīga» kāds pasažieris netiktu ielaists lidmašīnā, jo viņam iepriekš veikta operācija. Tomēr drošības pēc tik un tā labāk paņemt līdzi ārsta izziņas, turklāt vēlams tās pārtulkot arī angļu valodā. Tas noderēs ārzemju lidostās, kur situācija ar ārsta pieejamību var būt citādāka.

Attiecībā uz medikamentiem lidostas pārstāvji skaidro, ka gan tabletes, gan sīrupus un tinktūras rokas bagāžā atļauts ņemt saprātīgos daudzumos, kas paredzēti personīgai lietošanai. Tāpat nav nekādu problēmu lidmašīnā pārvadāt insulīna pilnšļirces, jo tām ir īsa adatiņa, turklāt tās ir nepieciešamas pasažiera veselībai.

Neaizmirstiet par izklaides iespējām bērniem

Lidošana mēdz būt garlaicīga, un ilgajos pārlidojumos svarīgi atcerēties par veidiem, kā izklaidēt bērnus. Šajā situācijā noderēs grāmatas, mobilie telefoni un planšetdatori, kuros vēlams iepriekš lejupielādēt filmas vai citas iespējas izmantot datorus bez interneta pieslēguma. Ja līdzi ir vairāki bērni, ērti paņemt līdzi dažādas pārvadājamās galda spēles bez sīkām detaļām.

Attiecībā uz mazākiem bērniem jāatceras, ka lidmašīnā ir atļauts ienest zīdaiņu pārtiku un ūdeni bērnam arī iepakojumos, kas pārsniedz 100 ml, taču tikai tādā apjomā, kas paredzēts zīdaiņa lietošanai.

Lidostā - ar smaidu, bet bez jokiem

Lai gan pārlidojumi bieži ir saistīti ar steigu un satraukumu, īpaši tad, ja radušies kādi sarežģījumi, lidostas pārstāvji aicina pasažierus nezaudēt mieru un saglabāt labu noskaņojumu – visas grūtības vienmēr var atrisināt, lūdzot palīdzību lidostas darbiniekiem, kas savu iespēju robežās sniegs paskaidrojumus un atbalstu, lai palīdzētu pasažierim nokļūt iecerētajā galamērķī.

Svarīgi atcerēties, ka lidostā nevajadzētu jokot par bumbām un spridzekļiem. Lidostas drošības dienests skaidro, ka šādi joki, pat ja domāti pavisam nevainīgi, pasažierim var beigties ar aizliegumu iekāpt lidmašīnā vai pat nokļūšanu policijas iecirknī. Tā kā lidostas drošības dienesta galvenā prioritāte ir pasažieru un lidojumu drošība, lidostā visus jokus par sprādzieniem uztver nopietni un izvērtē katru situāciju, lai novērstu ikvienu risku.

Ievērojot šos nosacījumus un iepriekš sagatavojoties lidojumam, tas būs ērts, ātrs un patīkams. Vairāk informācijas iespējams uzzināt lidostas «Rīga» mājas lapā vai pa lidostas informatīvo tālruni 1817.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu