Eksperts: «ss.lv» peļņa kā narkotiku un prostitūcijas biznesam

Evija Hauka
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«Pārtopot par «ss.com» - «ss.lv» zēni rāda visiem garu degunu un ņirdz Valsts ieņēmumu dienestam (VID) sejā. Nepārprotami tā ir shēma! Jautājums, kā rīkosies VID,» saka biznesa vadības treneris un konsultants Kārlis Apkalns.

Kamēr ielidos vēstures mēslainē

Neraugoties uz to, ka portāls «ss.lv» ir primitīvs un vairāk līdzinās sludinājumu dēlim Zilupes stacijas bufetē nevis mūsdienīgai komunikāciju platformai, tā popularitāte gadiem ilgi ir nemainīgi augsta. «Cilvēku inerce.» Tik vienkārši «ss.lv» neticamo veiksmes stāstu skaidro Apkalns.

Gadsimta sākumā izveidotais sludinājumu dēlis «ss.lv», kas sakotnēji saucās «doska.lv», ir vienkāršs un efektīvs.

Arī Amerikā ir kas līdzīgs – portāls «Craigslist».

Neilgi pēc tam, kad VID paziņoja par sludinājuma portāla darbības apturēšanu saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem, «ss.lv» nomainīja domēna vārdu uz «ss.com». Domēnu «ss.com» reģistrējis Luksemburgā esošs uzņēmums.

«Tas ir veiksmīgs vienkāršības dēļ – esošie sludinājumu pievelk nākošos,» turpina skaidrot pārdošanas eksperts. Tur var pārdot gan veco klavierbeņķi, gan kaķus, gan ekskluzīvu nekustamo īpašumu.

«Startup» komūnā vienmēr uzrodas četri, pieci gudrinieki, kas saka: «Tas ir primitīvs. Mēs uztaisīsim daudz labāku!». Tomēr tas nenotiek. Ar portālu «ss.lv» saistīto uzņēmumu apgrozījums ir iespaidīgs. SIA «SS» apgrozījums ir 5,5 miljoni eiro, peļņa 4,1 miljons, SIA «Internet» apgrozījums - 1,2 miljoni eiro, peļņa 227 917 eiro.

Tas darbojas ar 80% rentabilitāti kā narkotiku un prostitūcijas bizness. Latvijas mērogos rezultāts ir fantastisks – piektā daļa no «Lattelecom»,

saka Apkalns. Pēc viņa domām, tā tas varētu turpināties, kamēr neparādītos jauns, funkcionāli labāks un dažādos aspektos spēcīgāks spēlētājs, kas veco ielidinātu vēstures mēslainē.

Viņš min piemēru – «draugiem.lv».

«Draugiem.lv» desmit gadus dominēja, bet šobrīd ir zaudējis pozīcijas, jo cilvēki ir pārcēlušies uz mūsdienīgāku sociālo platformu – «Facebook».

Pēc viņa domām, VID vajadzētu panākt, lai visām Latvijas IP adresēm tiktu noslēgta pieeja «ss.com». «Tad zēni saprastu, ka ir zaudējuši – kaķa un peles pakaļdzīšanās ir beigusies.» Pēc viņa domām, nevajadzētu pieļaut šādu ņirgāšanos.

«Kamēr kāds pārdod savu veco beņķi, valsts ekonomika necieš, tomēr šajā gadījumā ir skaidrs, ka «ss.lv» ir platforma nodokļu apiešanai.»

VID pelnījis puķes

Neatkarīgi no centrālā medija, lokālas platformas vienmēr atrod savu nišu – vai tā būtu Varakļānu avīze, kur savus pakalpojumus piedāvā kapracis un pīrādziņu cepēja, vai sludinājumu dēlis «ss.lv», kas sekmīgi darbojas vietējā – Latvijas mērogā, stāsta Apkalns.

«5,5 miljoni apgrozījums! Tad iztēlojieties: ja Latvijā ir viens miljons ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, iznāk, ka no katra portāls gadā ir iekasējis 5 eiro. Tas ir liels cipars!» Kaķu un lietotu gumijas zābaku pārdošana nemaksā tikpat kā neko. Līdz ar to, ir skaidrs, ka nauda tiek gūta no automašīnu un nekustamā īpašuma tirgošanas lielā apjomā, skaidro pārdošanas eksperts.

«Tie ir rūpnieciski apmēri! Bez datu analīzes ir skaidrs, ka ekonomiskā aktivitāte ir nopietnāka nekā spējam apjaust. Tas ir kanāls darījumiem, par kuriem netiek maksāti nodokļi."

Tāpēc VID aktivitāte ir tikai apsveicama un visādi atbalstāma. Pēc viņa domām, ja VID izvēlēsies pareizo scenāriju, kas apturēs «veiklo puišu» nekaunīgo darbošanos, VID «būtu jāpasniedz puķes».

Savukārt par cilvēkiem, kas sociālajos tīklos kritizē VID, Apkalns saka:

«Tie paši cilvēki, kuri pieprasa lielākas algas un pensijas ārstiem un skolotājiem, šobrīd acis pārgriezuši kritizē VID, kurš vismaz cenšas kaut nedaudz ierobežot vispārzināmu un masīvu nodokļu nemaksātāju platformu – « ss.lv» .»

Tikmēr ar «ss.lv» saistīto uzņēmumu SIA «»Internet«» un SIA «SS» līdzīpašnieks Juris Līnis jau paudis, ka izvērtē iespēju pārcelt savu ekonomisko darbību uz citu valsti.

Viņš uzsvēra, ka izteikumi par to, ka uzņēmums slēpj negodprātīgos autodīlerus, nav pamatoti, jo dati par «ss.lv» pārdošanā esošām automašīnām un pārdevēja kontaktinformācija ir pieejami publiski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu