ASV jaunietei par drauga pamudināšanu uz pašnāvību piespriež cietumsodu

TVNET/The New York Times
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jaunietei, kuru jūnijā notiesāja par tuva drauga mudināšanu izdarīt pašnāvību, piespriests 15 mēnešu cietumsods, ziņo laikraksts «The New York Times». Mišela Kārtere bija 17 gadus veca, kad viņas 18 gadus vecais draugs Konrāds Rojs III automašīnā noindējas ar tvana gāzi.

Kārtere puisi pašnāvības mēģinājuma laika iedrošināja ar īsziņu un telefona zvana palīdzību. Medijos īpaši apspriests brīdis, kad Rojs izkāpa no auto, kas pildījās ar indīgo gāzi, bet Kārtere telefona sarunā mudināja viņu tajā atgriezties. Nākamajā rītā puisi atrada mirušu. Lieta rosināja diskusijas par jaunās sievietes līdzatbildību Roja nāvē, īpaši tāpēc, ka viņa fiziski neatradās notikuma vietā un nenodrošināja viņu ar pašnāvības ieroci.

Pašlaik 20 gadus veco Kārteri notiesāja par netīšu nonāvēšanu, par ko maksimālais sodamērs ir 20 gadi cietumā. Pēc 15 mēnešu citumsoda izciešanas viņai vēl uz pieciem gadiem piemērots nosacīts sods. Kārteres advokāts solījis pārsūdzēt tiesas lēmumu, un viņa klientei nebūs jādodas uz cietumu, kamēr nenoslēgsies apelācijas process.

«Tā ir traģēdija,» par Roja pašnāvību teica Kārteres advokāts Džozefs Kataldo. «Taču tas nav noziegums. Konrāds Rojs pats atņēma sev dzīvību.»

Prokurore Mēriklēra Flinna ir citās domās. «Viņas rīcība nogalināja Konrādu Roju. Viņa pielika punktu viņa dzīvei, lai padarītu labāku pati savējo,» viņa teica. Apsūdzības puse tiesā argumentēja, ka Kārtere esot tiekusies pēc uzmanības, ko nes «sērojošās draudzenes» loma.

Kārtere un Rojs iepazinās ceļojuma laika Floridā. Pēc atgriešanās Masačūsetsā viņi tikās reti. Jauniešu starpā izveidojās virtuālas attiecības – regulāra apmainīšanās ar īsziņām. Rojs cieta no depresijas un reiz jau bija mēģinājis padarīt sev galu, savukārt Kārtere cīnījās ar ēšanas traucējumiem un bija ārstējusies psihoneiroloģiskajā slimnīcā.

No tiesas laikā publiskotajiem interneta ziņojumiem noprotams, ka Kārtere sākotnēji centās atrunāt Roju no pašnāvības izdarīšanas. Vēlāk jauniete savu nostāju mainīja un palīdzēja Rojam izplānot pašnāvību, kā arī iedrošināja to paveikt, kad puisim radās šaubas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu