Indijas ticīgo sieviešu matu «otrā dzīve» eiropiešu parūkās

TVNET/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Miljoniem ticīgo sieviešu hinduistu tempļos Indijā noskuj galvas, tādējādi veicot attīrīšanās rituālu un atdodot parādu dieviem. Pēc tam sākas nogriezto matu otrā dzīve – Eiropas, ASV un Āzijas parūku industrijā, vēsta aģentūra AFP.

Ticīgajām tas ir reliģisks rituāls, bet tempļiem – laba peļņas iespēja. Daždien Tirutani Murugana templī simtiem sieviešu vēl pirms rītausmas gaida savu kārtu, lai noskūtu matus un kailo galvu apsmērētu ar kurkumas pastu. Tas ir gadsimtiem sens rituāls, ar ko dieviem tiek lūgta veiksme un laba veselība.

Indija ilgus gadus ir lielākā cilvēka matu eksportētājvalsts pasaulē. Valsts no augstas kvalitātes matu tirgošanas ik gadu nopelna simtiem miljonus dolāru. Visvairāk pircēju ir Eiropā, kur no indiešu matiem ražo parūkas un pieliekamās matu šķipsnas. Mati tiek eksportēti arī uz Āziju, ASV un pat Āfriku.

Foto: AFP/Scanpix

Sieviešu mati tiek ievākti desmit lielos tempļos un vēl dažās mazākās svētvietās. Dažas pilsētas arī vāc savu iedzīvotāju matus. Vērtīgākās ir matu šķipsnas, kas nogrieztas tieši no ziedotāju galvas, bet izmantoti tiek arī ķemmēs saķērušies mati.

Foto: AFP/Scanpix

Frizeri templī strādā no četriem rītā līdz pat saulrietam. Ticīgās sievietes un līdzi paņemtās mazās meitenes rindā uz matu griešanu dažkārt gaida vairākas stundas. Ieņēmumi no matu tirgošanas tiek novirzīti grezno tempļu uzturēšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu