Lietuvā par cilvēktirdzniecību apsūdz lietuvieti un divus britus

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas pilsētas Klaipēdas tiesībsargājošās institūcijas pabeigušas izmeklēšanu par piespiedu darbu Lielbritānijā un apsūdzības par cilvēktirdzniecību izvirzītas Klaipēdas rajona iedzīvotājam un diviem Lielbritānijas pilsoņiem.

Apsūdzības par cilvēktirdzniecību un paverdzināšanu izvirzītas 53 gadus vecajam Lietuvas pilsonim Edikam Mankevičam un Lielbritānijā reģistrētās kompānijas «DJ Houghton Chicken Catching Services» īpašniekiem Derelam Houtonam un viņa sievai Žaklīnai Džadžai, ceturtdien ziņu aģentūru BNS informēja Klaipēdas galvenais prokurors Ruslans Ušinsks.

Mankeviču pērn aizturēja Lietuvā, un viņš atrodas apcietinājumā pēc tam, kad tiesas vairākkārt noraidīja viņa atbrīvošanas lūgumus. Britu pāris pašlaik neatrodas Lietuvā.

«Ja viņi ir apsūdzētie, viņiem ir pienākums apmeklēt tiesas sēdes Lietuvā. Tikai lieciniekus var nopratināt attālināti, bet viņiem būs jābūt tiesas zālē,» BNS sacīja prokurors.

Lietuva nav nosūtījusi Lielbritānijai izdošanas prasību, jo ar apsūdzētajiem ir iespējams sazināties un viņi nemēģina izvairīties no tiesas. Viņi ir nopratināti un saņēmuši lietas materiālus. Apsūdzētie briti apgalvo, ka pilnībā vainīgs ir Mankevičs, kurš Lietuvā jau agrāk sodīts par vardarbību un dzīvnieku kontrabandu uz ārvalstīm.

Klaipēdas rajona policija ceturtdien paziņoja, ka izmeklēšana veikta sadarbībā ar Lielbritānijas institūcijām, noskaidrojot, ka 53 gadus vecais Klaipēdas rajona iedzīvotājs un Lielbritānijā reģistrētās kompānijas īpašnieki izmantoja cilvēkus piespiedu darbam Anglijā.

Apsūdzības liecina, ka vīrieši, kas strādāja vistu fermā kā ķērāji, bija iesaistīti verdzības shēmā ar solījumiem par vieglu un labi apmaksātu darbu. Cietušie nerunāja angļu valodā, viņiem nebija naudas un viņi nepārzināja vietējās tiesību normas, viņi tika pakļauti fiziskai un psiholoģiskai vardarbībai, miesas un finansiāliem sodiem.

Pērn decembrī tika ziņots, ka lietuviešiem, kas strādājuši Lielbritānijā par vistu ķērājiem, Lielbritānijas tiesa piespriedusi kompensāciju vairāk nekā viena miljona eiro apmērā par viņu izmantošanu vergu darbā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu