Blūms: Spēlēšu, kamēr mani aicinās un izlasei būšu noderīgs

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kaspars Meinerts/TVNET

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības kapteinis Jānis Blūms, neskatoties uz savu cienījamo vecumu un ilggadējā cīņu biedra Kristapa Janičenoka lēmumu noslēgt karjeru izlasē pēc Eiropas čempionāta, nedomā likt punktu un ar prieku vilks sarkanbaltsarkano kreklu mugurā arī turpmāk, kamēr vien treneri viņu aicinās un komandai viņš būs noderīgs, intervijā portālam TVNET pastāstīja pieredzējušais basketbolists.

Latvijas izlase pagājušajā nedēļas nogalē aizvadīja divas pārbaudes spēles viesos pret Somijas valstsvienību, abos mačos izcīnot uzvaru. Blūms nebija devies līdzi komandai izbraukumā, jo treniņnometnes laikā spēlētājs iedzīvojās nelielā savainojumā.

«Nebija nekas nopietns, mazliet sagrūdu sānu. Reāli varēju arī spēlēt, bet drošības pēc paliku malā,» pastāstīja Blūms. Viņš arī atzina, ka otrā treniņu nedēļa, kad komanda strādāja Ventspilī, esot bijusi sevišķi grūta, taču tagad pamazām fiziskā slodze tiekot samazināta.

«Otrā bija tāda krīzes nedēļa, kad trenējāmies Ventspilī. Bija smaga sestā treniņu diena - [Rolands] Šmits mazliet sastiepa potīti, es nedaudz gurnu, viens [Klāvs Čavars] pat degunu salauza. Tās varētu būt sekas uz noguruma pamata,» atzina izlases kapteinis.

Trešdien Rīgā medijiem atklātajā treniņā valstsvienības basketbolistiem epizodiski bija apļa treniņš - izveidotas vairākas stacijas ar uzdevumiem, kuros spēlētāji strādāja pie fiziskās sagatavotības un arī koordinācijas.

«Palikuši pēdējie smagie treniņi, pēc tam jau vairāk būs spēļu ritms. Svaros būs darbs vairāk uz spēku, nebūs vairs jāiet stacijas,» turpmāko treniņu plānu nedaudz ieskicēja Blūms.

Jau kopš pusaudžu gadiem Blūms ir labos draugos ar Kristapu Janičenoku, kurš šovasar paziņoja, ka viņam Eiropas čempionāts būs pēdējais turnīrs Latvijas izlases rindās.

Kaut arī Blūms ir gadu vecāks par Janičenoku, viņš vēl neplāno beigt karjeru valstsvienībā. «Spānijā daudziem viss [karjeras labākie gadi] vēl tikai sākas no 35 gadu vecuma. Par karjeras beigšanu izlasē baigi vēl nedomāju. Spēlēšu, kamēr mani aicinās un izlasei būšu noderīgs. Tāpēc nevaru teikt - ir vai nav pēdējais turnīrs,» sacīja 35 gadus vecais basketbolists.

Blūms allaž izpelnījies atzinību no treneriem un citiem spēlētājiem. Viņš rādot labu piemēru ikvienam basketbolistam, kā rūpēties par savu ķermeni un nepārtraukti uzturēt labu fizisko kondīciju.

«Domāju, ka līdz 40 vajadzētu spēlēt, varbūt arī mazliet ilgāk. Tagad vēl [Valmo] Krīsa spēlē 42 gadu vecumā,» piebilda Blūms, norādot uz pieredzējušo Igaunijas basketbolistu [maijā palika 43 gadi], kurš pagājušajā sezonā spēlēja «Valka»/«Valga» komandā.

Jau vairākus gadus pēc kārtas Blūmam uzticēti izlases kapteiņa pienākumi. Viņam ir arī savs redzējums, kurš valstsvienības spēlētājs varētu pārņemt stafeti. «Domāju, ka Dairis [Bertāns]. Nezinu gan, kurš būs kapteinis uz šo čempionātu, par to vēl noteikti lems.»

Šonedēļ valstsvienības treniņos iesaistījušies vairāki potenciālie komandas līderi, kuri līdz šim Eiropas čempionātam gatavojās individuāli - brāļi Dāvis un Dairis Bertāni, kā arī divi Jāņi - Strēlnieks un Timma. Tikmēr Kristaps Porziņģis, saistībā ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) labdarības spēli Dienvidāfrikā, no izlases treniņiem paņēmis pārtraukumu un komandai atkal pievienosies nākamnedēļ.

Šovasar izlasē sapulcējušies teju visi labākie spēlētāji, atskaitot vienīgi Anžeju Pasečņiku. Blūms atklāja, ka komandas galvenais treneris Ainars Bagatskis nav veicis sevišķas izmaiņas taktikā, kaut izlasē ir vairāk spēlētāju ar līdera īpašībām, nekā tas bijis iepriekšējos gados.

«Pamatā palicis viss tas pats, kas iepriekš jau bijis pie Bagatska. Treneris pamainījis vien dažas nianses. Taktika saglabājusies - kombinācijas tās pašas, kādas jau esam spēlējuši. Problēmām nevajadzētu būt,» sacīja Blūms.

«Mums ir daudzi spēlētāji, kuri savos klubos ir līderi. Tas ir svarīgi izlasei, jo katrs var izšaut jebkurā brīdī. Ja kāds tiek nomainīts, laukumā vietā nāk tikpat labs spēlētājs. Tādējādi neveidojas nekādi robi. Ir daudzi spēlētāji, kuri var uzņemties [iniciatīvu] svarīgos brīžos,» uzskata kapteinis.

Blūms karjeras laikā spēlējis Latvijas, Lietuvas, Spānijas, Itālijas, Grieķijas, Polijas un Kazahstānas klubos. Spēlētājs nekad nav slēpis, ka dzīve Eiropas dienvidos viņam simpatizē, turklāt basketbols šajās valstīs ir augstā līmenī. «Uz kādu interesantu vietu vēl gribētu aizbraukt, bet par to baigi neiespringstu. Dzīve rādīs. Visur kur jau esmu bijis, tāpat vien aizbraukt var vienmēr.»

Pērn pēc 10 gadu pārtraukuma Blūms atgriezās spēlēt Latvijā, pievienojoties «VEF Rīga» komandai, turklāt pagājušajā sezonā izdevās izcīnīt valsts čempionu titulu. Spēlētājam līgums ir arī uz nākamo sezonu.

Pēc jaunā formāta, izlašu turnīri notiks arī sezonas laikā. Jau novembrī sāksies 2019.gada Pasaules kausa kvalifikācija, kurā Latvijas pretinieces grupā būs Turcija, Ukraina un vēl viena pirmskvalifikācijas veiksminiece.

«Daudzi grib sezonas laikā atbraukt uz Latviju un uzspēlēt izlasē, tajā pašā laikā satikt savas ģimenes. Tas būs liels plus ārzemēs spēlējošiem latviešiem. Būs līdzīgi kā futbolā, kas dos vasarā ilgāku pārtraukumu,» pozitīvi uz jauno formātu raugās Blūms.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Tamperē divas reizes Latvijas basketbolisti tikās ar Somijas izlasi. Piektdien pirmajā mačā, kas notika treniņa režīmā skatītājiem aiz slēgtām durvīm, latvieši bija pārāki ar 87:67, bet dienu vēlāk oficiālā pārbaudes spēlē Bagatska trenētā komanda uzvarēja ar 85:81.

Nākamās pārbaudes spēles būs turnīrā Klaipēdā - 4. augustā pusfināla spēle ar Gruzijas izlasi, bet dienu vēlāk paredzēts mačs par 1. vai 3. vietu ar mājinieku Lietuvas vai arī Polijas izlasi.

Pēc tam paredzētas četras pārbaudes spēles «Arēnā Rīga», kur valstsvienība būs pilnā sastāvā, ieskaitot NBA komandu spēlētājus Dāvi Bertānu un Kristapu Porziņģi.

Portālā TVNET var iegādāties biļetes uz visām četrām valstsvienības pārbaudes spēlēm Rīgā - ar Polijas (11.augustā), Lietuvas (19.), Rumānijas (20.) un Čehijas (24.) izlasēm.

Biļetes uz basketbola valstsvienības spēlēm var iegādāties šeit

Pārbaudes spēļu grafiks

  • 28. jūlijā Tamperē slēgtā treniņspēle ar Somijas izlasi 87:67
  • 29. jūlijā 20:00 Tamperē ar Somijas izlasi (LTV7 tiešraide) 85:81
  • 4. augustā 16:45 Klaipēdā ar Gruzijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 5. augustā Klaipēdā turnīra finālspēle (LTV7 tiešraide)
  • 11. augustā 19:30 Arēnā ar Polijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 19. augustā 19:30 Arēnā ar Lietuvas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 20. augustā 19:30 Arēnā ar Rumānijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 24. augustā 19:30 Arēnā ar Čehijas izlasi (LTV7 tiešraide)
  • 25. augustā slēgtā treniņspēle ar Čehijas izlasi

Eiropas čempionāta finālturnīrs risināsies no 31. augusta līdz 17. septembrim. Latvija grupu turnīrā Stambulā spēkiem mērosies ar Lielbritāniju, Beļģiju, Krieviju, pērnā gada Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempioni Serbiju un mājinieci Turciju.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu