Koka māju attīstībai nepieciešams kā apdrošinātāju, tā banku atbalsts

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Izskatās, ka dažādās jomās Latvijā esam jau pieraduši iet citām valstīm nopakaļ. Izņēmums nav arī koka māju būvniecība. Kamēr ārvalstīs koka ēku būvniecībai ir zaļā gaisma gan no lēmumu pieņēmējiem, gan no bankām un apdrošinātājiem, tikmēr Latvijā līdz tam vēl tāls ceļš ejams. Ārvalstīs koka māju būvniecība ir jau tradicionāla, tai ir perfekti sakārtots būvniecības standarts un kontrole, kas pie mums vēl būtiski atpaliek.

Mums jau sen bija jāsaprot, ka koka mājas ir ekoloģiskas, tām ir estētisks izskats, tās izmaksu ziņā ir ekonomiskākas. Tāpat jāuzsver, ka koka mājas ir ilgmūžīgas: to būtu muļķīgi apstrīdēt, jo redzam, ka koka māja, ja par to rūpējas, var kalpot vairāk nekā 100 gadus – Latvijā šādu piemēru mums ir ļoti daudz. Tāpat arī siltumizolācijas rādītāji ir ievērojami labāki nekā citu materiālu mājās, tās ir energoefektīvas. Koka mājas ražošanas process ir ātrs un precīzs, jo no koka var izveidot, piemēram, dažādas loga ailes izmērus un formas. Būvējot bloku māju, tas nav tik vienkārši.

Tāpat, ja runā par koka māju izmaksām, tad jāuzsver, ka šajā jomā Latvijā ir izveidojies ļoti maldīgs viedoklis. Daļēji tas balstās situācijā, ka latvieši nevēlas iedziļināties, bet skatās tikai uz spīdīgo glazūras kārtu - mājas ražošanas cenu, taču netiek ņemts vērā tas, cik izmaksā viss mājas celtniecības process. To, ka koka mājas ir dārgākas, apgalvo mūrnieki un bloku māju celtnieki. Jā, bloka mājas rāmis ir lētāks nekā koka, taču - vai patērētājs iedziļinās citās izmaksās? Visbiežāk – nē. Taču, ja sarēķina visas izmaksas kopā, piemēram, stalažu izmaksas uz būvniecības laiku, būvprojekta apsardzi, strādnieku darbu, transportu un citus izdevumus, tad situācija ir pavisam citādāka – koka mājas gala izmaksas ir par 10 – 15% zemākas. Ikvienam būtu jāsaprot, ka mājas izmaksas ir ne tikai materiāls, bet gan pilns būvniecības cikls un tas veido kopējās izmaksas.

Apdrošināšanas sabiedrībām un bankām bieži vien ir aizspriedumi pret koka mājām, kā argumentus minot, ka koka mājas ātrāk deg, tās nav stabilas, tās nav tradicionālās būves u.t.t. Absurds! Vēl pirms pāris gadiem apdrošinātāji vispār neapdrošināja koka mājas, pašlaik situācija sāk minimāli mainīties, taču koka māju īpašniekiem ir nepieciešams lielāks atbalsts. Domāju, ka apdrošinātāji tomēr varētu būt saprotošāki attiecībā pret koka būvēm. Tas pats attiecas arī uz bankām. Liela daļa banku nelabprāt izsniedz kredītu koka mājām, un rodas situācija, ka cilvēkam ir ienākumi, viņš grib koka māju, taču no visām pusēm viņš tiek spiests celt bloku māju. Tas nav pareizi, šāda banku un apdrošinātāju nostāja nav pieņemama. Prieks par bankām, kas jau lēnām atsakās no šī aizsprieduma par koka mājām, piemēram, zinu, ka DNB banka jau piedāvā kreditēt koka mājas ar tādiem pašiem nosacījumiem kā jebkura cita materiāla koka mājas. Šādam piemēram vajadzētu sekot arī apdrošinātājiem un citām bankām Latvijā.

Skatoties tālākā nākotnē, protams, ceru, ka situācija mainīsies - gan apdrošinātāji, gan bankas mainīs savu viedokli, kas varētu dot lielāku zaļo gaismu koka māju būvniecībai Latvijā. Protams, līdztekus tam ir nepieciešams sakārtot arī būvniecības standartu, un tad jau būsim uz ceļa, lai pilnvērtīgi izmantotu mūsu vietējo materiālu – koku.

SIA «Pavasars Housing Constructions» direktors Inguss Pavasars

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu