Penss: ASV nav mazu sabiedroto

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Amerikas Savienotajām Valstīm nav mazu sabiedroto, pirmdien Igaunijas Aizsardzības spēku galvenajā štābā NATO kaujas grupas karavīriem sacīja ASV viceprezidents Maiks Penss, apstiprinot, ka ASV vienmēr atbalstīs Baltijas valstis.

Runā karavīriem Penss teica, ka ASV prezidents Donalds Tramps viņu uz Igauniju nosūtījis pateikties ikvienam, kurš aizstāvējis NATO un alianses kopīgās vērtības.

«Jūs esat labākie no mums visiem, varoņi,» Penss sacīja karavīriem.

Viņš norādīja, ka ASV un Eiropu vēsturiski saista uzticība brīvības vērtībām. Penss atkārtoti apliecināja, ka ASV aizsargā mūžīgās vērtības, kas vieno ASV un Eiropu, - brīvību, demokrātiju un likuma varu. Viņš uzsvēra:, lai gan Trampa politika nozīmē, ka ASV primāra ir vietējā drošība un labklājība, pieeja «Amerika vispirms» nenozīmē «Amerika vienatnē».

«Amerikas Savienotās Valstis ir ar jums. Amerika atbalsta Baltijas valstis un to tautas, un mēs vienmēr atbalstīsim,» Penss apliecināja, sakot, ka ASV nav mazu sabiedroto un Vašingtona stingri aizstāv NATO līguma 5. pantu, kas nozīmē, ka uzbrukums vienai alianses dalībvalstij ir uzbrukums visām valstīm.

Penss sacīja, ka ASV prezidents ir skaidri paudis, ka katrai NATO dalībvalstij aizsardzībai ir jāatvēl 2% no iekšzemes kopprodukta. ASV viceprezidents uzsvēra, ka Igaunija ir viena no piecām NATO dalībvalstīm, kas izpilda šo kritēriju, bet Latvija un Lietuva šo līmeni sasniegs jau drīzumā.

Penss arī runāja par Baltijas valstu okupāciju. «Jūs saglabājāt dzīvu brīvības liesmu savās sirdīs,» viņš teica un atgādināja, ka ASV neatzina Padomju Savienības īstenoto Baltijas valstu okupāciju. «Mums bija tas gods jūs atbalstīt,» uzsvēra Penss, kurš svētdien un pirmdien uzturējās vizītē Igaunijā, kuras laikā tikās ar trīs Baltijas valstu prezidentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu