Kalles Nio maģija laikmetīgā cirka festivālā «Re Rīga!»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Jau piekto gadu Rīgā notiks laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls «Re Rīga!» — šogad no 23. līdz 25. augustam ar daudzveidīgām izrādēm uzstāsies mākslinieki no tādām pasaules valstīm kā ASV, Somija, Zviedrija un Francija. Festivāla atklāšanas dienā 23. augustā īpaši iekārtotā koncertzālē Palladium tiks rādīta Somijas teātra kompānijas WHS izrāde «Ardievas» (Depart). Stāsts par diviem cilvēkiem un viņu attiecībām uz skatuves tiks izspēlēts ar gadsimtiem sena iluzionisma, jaunās maģijas, dejas, vizuālās mākslas un unikālu kostīmu palīdzību. Izrādes mistiskajā atmosfērā, kur absurds mīsies ar humoru un drāmu, varoņu atmiņas saplūdīs ar realitāti tik meistarīgi, ka arī skatītājam, domājams, nebūs viegli saprast, kas notiek īstenībā un kas ir tikai ilūzija. Saistībā ar uzstāšanos festivālā par to, ko mēs redzēsim izrādē, ko vispār var gaidīt no cirka un kas, viņaprāt, ir lielākā maģija, stāsta burvju mākslinieks Kalle Nio.

Vai izrāde «Ardievas» ir jūsu personisks stāsts vai tā vairāk ir pieredze, ko katrs varētu būt piedzīvojis?

Tā kā man ir vizuālā mākslinieka izglītība, es izrādi vairāk redzu kā vizuālu mākslas darbu nekā teātri. Mani neinteresē izstāstīt stāstu no sākuma līdz beigām, daudz interesantāk man šķiet atstāt vietu skatītāja interpretācijai. Iespējams, ka skatītājs izrādi uztvers tāpat kā es, bet ar prieku ļauju viņiem domāt, ko vien viņi vēlas.

Jūs izrādē izmantosiet aizkarus, videoprojekcijas. Kas vēl būs uz skatuves, lai stāsts nokļūtu pie skatītājiem?

"Ardievas"
"Ardievas" Foto: publicitātes

Šī ir vizuālā teātra izrāde, bet iepriekš jūs daudz esat darbojies laikmetīgajā cirkā. Vai pieskaitāt sevi vairāk pie cirka māksliniekiem vai teātra?

Domāju, ka esmu kaut kur pa vidu starp cirku, teātri un vizuālo mākslu. Manuprāt, cirka definīcija patiesībā ir ļoti plaša. Tas, ko mēs šodien uzskatām par tradicionālo cirku, nemaz nav tradicionālais cirks! Tas tika izgudrots 20. gadsimta sākumā. Cirks pirms tam bija daudz tuvāks gan teātrim, gan operai.

Mani interesē tāds cirks, kas savieno visas mākslas jomas. Piemēram, Vācijā kopš 19. gadsimta beigām darbojas Circus Carl Busch, un sākotnēji viņi savās izrādēs savienoja baletu, operu, teātri. Bet tad tika izdots likums, ka cirka izrādēs nedrīkst izmantot teātra elementus – būs atļauti tikai triki, jo teātra kompānijas sāka satraukties, ka cirks varētu tās izkonkurēt.

Man ir ļoti žēl, ka šodien daudzi uzskata, ka cirks ir vingrošana, zirgi vai žonglēšana. Domāju, ka cirks var būt kas vairāk – tas var iekļaut visus elementus, ko vien var iedomāties. Manā izpratnē cirks ir kas absolūti negaidīts – tāds, kas pārsteidz.

Kā no vizuālās mākslas nokļuvāt pie skatuves mākslas?

Visu savu mūžu esmu nodarbojies ar maģiju – sāku, kad biju piecus gadus vecs. Kad man bija 14 gadu, uzstājos vismaz 100 reizes gadā. Tajā pašā laikā mani ļoti interesēja arī video. Tīņa gados daudz uzņēmu mūzikas video un skeitborda video. Kādā brīdī sapratu, ka varētu abas šīs lietas – filmas un maģiju –, kuras man tik ļoti patīk, savienot, un tas sāka izskatīties pēc vizuālās mākslas. Tā nolēmu stāties Helsinku Mākslas akadēmijā un studēt vizuālo mākslu.

Vai sekojat tam, kas notiek cirka jomā Somijā un pasaulē?

Jā, es par to interesējos, bet vispār mani interesē ļoti daudzas lietas – deja, cirks, teātris, vizuālā māksla. Un uzskatu, ka to visu nemaz nevajag nodalīt vienu no otra – nav svarīgi, vai tas ir teātris vai kas cits. Svarīgi, vai tas ir interesanti.

Kā varat izskaidrot cirka popularitāti Somijā – vai tam iemesls ir labas izrādes vai tomēr tas ir kāds brīnums?

"Ardievas"
"Ardievas" Foto: publicitātes

Kas jums kā burvju māksliniekam šķiet dzīves lielākā maģija?

Esmu domājis, kas varētu būt vislieliskākais triks, bet tas ir ļoti sarežģīts jautājums. Patiesībā es pie šā jautājuma šobrīd strādāju – rudenī man Somijas institūta galerijā Stokholmā būs izstāde «Trika smadzenes» (Trick Brain). Piemēram, mēs varam lidot ar lidmašīnu un tajā pašā laikā sarunāties Skype ar kādu pilnīgi otrā pasaules daļā – cilvēki to neuztver kā maģiju, bet kā normālu lietu. Bet, ja es uzminu un no kāršu kavas izvelku īsto kārti, cilvēki būs pārsteigti – tā ir maģija! Patiešām ir interesanti redzēt, ko cilvēki uzskata par maģiju un ko ne. Mēs visu laiku sastopamies ar superneiespējamām lietām – piemēram, viedtālrunis, televizors – es nesaprotu, kā tie darbojas!

Bet ko jūs atbildētu, ja jums uzdotu jautājumu par vislabāko triku pasaulē?

Es mēģinu no šā jautājuma izvairīties. (Smejas.)

WHS: LÄHTÖ from WHS on Vimeo.

Jūtu maģija, neganta mānīšanās, attiecību akrobātika, priekšnesumi telpās un pilsētvidē, izrādes pieaugušajiem un izrādes ģimenēm, meistarklases un sarunas pēc izrādēm — tas viss šogad būs starptautiskajā laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivālā Re Rīga! no 23. līdz 25. augustam! Festivāla ieskaņas izrādes varēs redzēt Rīgas svētkos un Piena svētkos - tās būs bez maksas un notiks pilsētvidē.

Biļetes uz «Re Rīga!» izrādēm iespējams iegādāties bilesuserviss.lv.

Par īpašu cenu - 30 eiro iespējams iegādāties kopējo biļeti uz visām trīs koncertzālē Palladium notiekošajām izrādēm:

Biļetes šeit:

Festivālu atbalsta: Rīgas dome, Valsts Kultūrkapitāla fonds, ASV vēstniecība Latvijā un Somijas institūts Igaunijā.

Sagatavoja: Re Rīga!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu