Jauno politisko partiju dibinās pēc mēneša

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Balstoties uz tikko izveidoto sabiedriski politisko kustību, jaunu partiju plānots dibināt pēc mēneša, trešdien kustības manifesta parakstīšanas laikā sacīja bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts. Zinātnieki Vjačeslavs Kaščejevs un Andris Ambainis gan partijā iesaistīties neplāno.

Partijas dibināšanas kongress notiks 26.augustā. Līdz tam plānots aktīvi aicināt manifestam pievienoties visus interesentus, kā arī izstrādāt programmu.

Pavļuts atzina, ka ne visi cilvēki, kas būs parakstījušies par manifestu un pievienojušies kustībai, kļūs arī par partijas dibinātājiem, taču kustības pārstāvji cer, ka līdz tam izdosies pulcēt strādāt gribošus cilvēkus, kurus vieno kopīgs mērķis. Partijas dibināšanai nepieciešami 200 biedri, bet dalībai Saeimas vēlēšanās partijai jābūt dibinātai vismaz gadu pirms tām un jābūt vismaz 500 biedriem.

Fiziķis Vjačeslavs Kaščejevs un matemātiķis Andris Ambainis topošajā politiskajā partijā nestāsies, lai gan atbalstu jautājumos par izglītību un zinātni jaunveidotajai politiskajai kustībai abi zinātnieki neliegšot.

Kā aģentūrai LETA atzina Ambainis, viņaprāt, viņam ienākot politikā, paliktu «tukša vieta» viņa zinātnes nozarē, līdz ar to viņš paliks zinātnē un augstākajā izglītībā, neliedzot savu padomu partijas pārstāvjiem.

Kaščejevs sacīja, ka viņa devums zinātnē patlaban būtu lielāks nekā politikā, tādēļ pagaidām neplāno stāties partijā. Zinātnieks tomēr piebilda: ja radīsies liela nepieciešamība, tad viņš varētu apsvērt domu stāties partijā, tomēr patlaban tas nav viņa plānos. Kaščejevs norādīja, ka viņš nevēlētos stāties partijā kā «spilgta personība un seja», kas darbotos kā vilcējspēks partijas iekļūšanai Saeimā. Viņš gan ir gatavs konsultēt kustības biedrus par jautājumiem, kas skar zinātni un izglītību.

Kā ziņots, jaunajā politiskajā kustībā, kurā apvienojušies pieci no partijas «Vienotība» aizgājušie Saeimas deputāti, iesaistīsies arī fiziķis Kaščejevs, matemātiķis Ambainis, mācītājs Juris Cālītis un citi sabiedrībā pazīstami cilvēki.

Šodien tika parakstīts jaunās kustības manifests. Kustībai pagaidām pievienojušies 48 cilvēki, starp viņiem arī visi pieci no «Vienotības» aizgājušie politiķi - Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs un Ints Dālderis.

Tāpat kustībā darbosies Pavļuts, politikas analītiķe Marija Golubeva un uzņēmējs, «Innocent Coffee Masters» un «Innocent Pro» īpašnieks Mārtiņš Staķis.

Jaunā politiskā kustība savā manifestā uzsver uzsver cilvēka brīvību, tiesiskumu un «slaidu publisko pārvaldi», kā arī citas vērtības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu