Koncertzālē «Lielais dzintars» atklās jaunu mākslas izstādi

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Liepājas koncertzāles «Lielais dzintars» mākslas telpā «Civita Nova» vēl līdz nedēļas beigām, 30. jūlijam skatāma ikoniskās latviešu gleznotājas Džemmas Skulmes izstāde, taču 3. augustā, līdz ar «Liepājas mākslas foruma» atklāšanu, ekspozīciju nomainīs starpdisciplināra laikmetīgās mākslas izstāde «Melnais caurums», kas tapusi sadarbībā ar mākslas centru «Totaldobže».

«Melnais caurums» ir piecu atsevišķu mākslas projektu izstāde, kurā izstādes kurators un reizē dalībnieks Kaspars Lielgalvis ir uzaicinājis piedalīties komponistu un skaņas mākslinieku Voldemāru Johansonu, gleznotāju Māru Straumi, grafiķi Gitu Strazdiņu, fotogrāfi Ilzi Vanagu un komponisti Lindu Leimani.

Pirms pieciem gadiem melnos caurumus Andra Dzenīša operā «Dauka» bija ievietojis dzejnieks Kārlis Vērdiņš, liekot ģimnāzistiem tos akli iekalt, savukārt Daukam – iebilst un kauties ar tiem, lai atgrieztu līdzsvaru netaisnā pasaulē. Aptuveni tajā pašā laikā, bijušās rūpnīcas VEF teritorijā, mākslas centra «Totaldobže» telpās sāka veidoties pirmie radošie melnie caurumi – pasākumi, kuros mākslinieki tika aicināti eksperimentēt, pārbaudīt savas idejas un sadarboties ar citām nozarēm, lai rastos jaunas idejas un dzimtu jaunas mākslas formas. Tika organizēti gan starpdisciplināri koncerti, improvizācijas un testi, gan radošās darbnīcas. Daži no darbiem, kas būs redzami Liepājā, saknes un aizmetņus guvuši vienā šādā melnajā caurumā, kas norisinājās Igaunijā pirms diviem gadiem.

Skaņu mākslinieka Voldemāra Johansona lielmēroga idejas rodas robežpunktos starp eksakto un metafizisko, vērotājam pieredzot fragmentētu pasauli, rezonējošas struktūras, haotiskas sistēmas un meklējot kopsakarības. Liepājai Johansons sagatavojis jaunu instalāciju «Aptuvenais skaitļotājs», kam pamatā ir neparedzamība un nejaušība.

Linda Leimane
Linda Leimane Foto: publicitātes

Savukārt mākslinieks Kaspars Lielgalvis kopīgi ar komponisti Lindu Leimani Igaunijā sāka veidot mākslas darbu, kura nobeiguma apveidi vēl nav redzami pat iztēlē, tomēr dažas topošā darba idejas jau tiks testētas «Eksperimentā Nr. 8».

Gleznotāju Māru Straumi darbā «Es gribu. Man vajag» interesē cilvēka radītu objektu iejaukšanās citu cilvēku radītajos objektos un identitāšu mainīgā daba.

Fotogrāfe Ilze Vanaga radījusi instalāciju «Paradīzes apskāviens». Pie jūras atrasti mazi, dārgi, mīļi kociņi, akmentiņi un citi krastā izskalotie, kas veido atmiņu slāņus un sakrājas tādā daudzumā, ka pienāk brīdis tos atdot atpakaļ. Vēl tikai viens apskāviens, katru no tiem aplūkojot.

Tikmēr Gita Strazdiņa meklē netradicionālus izteiksmes veidus kokgriezuma tehnikā. Viņu interesē, kā attēlotajos objektos personiskie nozīmju līmeņi veido vispārinājumu plašākos kontekstos.

Izstādi organizē mākslas centrs «Totaldobže» sadarbībā ar «Lielais dzintars», atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds, Liepājas dome, Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde Kultūras pārvalde, «Valmiermuižas alus» un SIA «Elpa». Uz izstādes atklāšanu 3.augustā pulksten 17 laipni aicināti visi interesenti. Ekspozīcija līdz 27. augustam ik dienu būs skatāma koncertzāles «Lielais dzintars» mākslas telpā Civita Nova bez ieejas maksas. Darba laiks no pulksten 10 līdz 20, svētdienās no 10 līdz 15.

Par Totaldobže:

Mākslas centrs Totaldobže kā vienu no darbības mērķiem ir izvirzījis jaunu un inovatīvu mākslas darbu, ideju un formu rašanos. Kopš 2010. gada mākslas centrs Totaldobže organizē dažādas eksperimentālas aktivitātes (Melnos caurumus) - radošās darbnīcas, starpdisciplinārus koncertus, izstādes, prezentācijas un citas aktivitātes, kas vērstas uz laikmetīgās mākslas procesu attīstību, pieejamību un radošās sadarbības veicināšanu starp inovatoriem no dažādām mākslas disciplīnām, nozarēm, skolām un kultūrām. Mūsdienu mākslas festivāla «Liepājas mākslas forums» ietvaros «Totaldobže» atklās divas izstādes – «Melnais caurums» koncertzāles «Lielais dzintars» galerijā un #KarostaWaterTowerProject Karostas ūdenstornī.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu