CSDD aicina balsot par svarīgāko nerakstīto ceļu satiksmes likumu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Braukšana aplī, rāvējslēdzēja principa neievērošana un pārāk lēna braukšana pa kreiso joslu - šie ir tikai daži no biežāk novērotajiem nerakstīto attiecību likumiem uz ceļa, kas nereti ir ceļu satiksmes negadījumu ierosinātāji. Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir apkopojusi desmit nerakstītos likumus vietnē www.nerakstitie.lv, kur ikviens ceļu satiksmes dalībnieks ir aicināts balsot par sev svarīgākajiem vai kaitinošākajiem likumiem ceļu satiksmē.

Ar desmit asprātīgām vizualizācijām un nerakstīto likumu skaidrojumiem CSDD aizvadītajā nedēļā atklāja ceļu satiksmes kultūras kampaņu «Par labām attiecībām», kas rosina ikvienu satiksmes dalībnieku paškritiski izvērtēt savus braukšanas ieradumus un ievērot cieņpilnu savstarpējo attiecību ievērošanu uz ceļa. Lai gan visbiežāk puse no aptaujātajiem autovadītājiem pēc ceļu satiksmes negadījuma atzīst, ka viņiem nav bijusi 100% uzmanība ceļu satiksmē, vairums no negadījumā cietušajiem vaino ceļu infrastruktūru vai laika apstākļus, taču ne savu pārgalvību vai neuzmanību. Tāpēc, lai skaidrotu un atgādinātu nerakstītos ceļu satiksmes likumus, CSDD jaunā kampaņā aicina Latvijas sabiedrību ievērot labas braukšanas kultūras principus.

Lai arī daži no nerakstītajiem likumiem, piemēram, pagrieziena signāla nerādīšana, ir rakstītā likuma pārkāpums, daudziem autovadītājiem šis ir kļuvis par ikdienas ieradumu, kas izraisa nepatīkamas situācijas uz ceļa. Visi kampaņas apkopotie likumi rosina ievērot labāko braukšanas kultūras praksi.

«Viedu sabiedrību raksturo ne tikai rakstīto, bet arī nerakstīto likumu pārzināšana un to praktizēšana, tāpēc kampaņas laikā aktualizētie nerakstītie likumi šoreiz tiek skaidroti īsā un asprātīgā valodā, ņemot par pamatu gan ikdienas sadzīves, gan arī profesionālās darba situācijas,» uzsver CSDD valdes priekšsēdētājs Andris Lukstiņš.

#Parlabāmattiecībām jeb 10 nerakstītie ceļu satiksmes likumi

Atklājot kampaņu, desmit sabiedrībā zināmi ceļu satiksmes dalībnieki skaidroja 10 CSDD apkopotos nerakstītos ceļu satiksmes likumus.

Laipnība iet pa apli!

Aplī pārkārtojamies uz iekšējo joslu, lai arī citi var iebraukt.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis: «Tautā ir teiciens - dots devējam atdodas. Laipnība iet pa apli un galu galā pie mums atgriežas. Arī uz ceļa ir patīkamāk, ja apļveida krustojumos pārkārtojamies uz iekšējo joslu, lai arī citi var iebraukt.»

Saki ar acīm!

Saziņai izmantojam acu kontaktu un žestus - lieki netaurējam.

Acu ķirurgs Fēlikss Lūkins: «Reizēm acis pasaka vairāk nekā vārdi. Īpaši tad, kad esam uz ceļa un runāšana nepalīdz. Par laimi, visu var sarunāt, izmantojot acu kontaktu un žestus, tāpēc lieki netaurēsim!»

Nestāvi ceļā jaunām attiecībām!

Dodam ceļu tiem, kas tuvojas pa ieskriešanās joslu.

Olimpiete un Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidente Ineta Radeviča: «Dažās sporta disciplīnās rezultāts galvenokārt ir atkarīgs no veiksmīga ieskrējiena. Arī uz autoceļiem ir vietas, kur tas ir izšķirošs, - tās ir ieskriešanās joslas. Tāpēc braucot, pavirzāmies malā un dodam ceļu tiem, kas tuvojas pa ieskriešanās joslu.»

Dari to, ko sagaidi no citiem!

Palaižam tos, kuri gaida izbrauktuvēs un sānceļos.

CSDD valdes loceklis Jānis Golubevs: «Solidaritāte un empātija palīdz risināt sarežģījumus attiecībās, tāpēc arī uz ceļa nebūsim egoistiski un ļausim pievienoties kopējā plūsmā tiem, kas gaida izbrauktuvēs un sānceļos.»

Nebāz otru zem tupeles!

Atstājam drošu telpu velobraucējiem.

Latvijas Riteņbraucēju apvienības pārstāvis un veloeksperts Māris Jonovs: «Gan dzīvē, gan uz ceļa mūsu lomas mēdz būt mainīgas. Vienā brīdī Tu esi karalis, otrā - jau ubaga zēns. Tāpēc saudzējam cits citu - braucot pie auto stūres, atstājam drošu telpu tiem, kas brauc ar velosipēdu!»

Ar rāvējslēdzēju ir ātrāk!

Pie šķēršļiem un ceļu sašaurinājumiem izmantojam rāvējslēdzēja principu.

Modes māksliniece Indra Salceviča: «Rāvējslēdzējs ir ārkārtīgi svarīgs izgudrojums ne tikai modes pasaulē, bet arī uz ceļa. Kad pie šķēršļiem rodas haoss, tas ātri saved kārtībā satiksmes plūsmu.»

Ceļš nav gulta, ieturi distanci!

Busiem un smagajiem atvēlam vairāk vietas un laika bremzēšanai.

Latvijas vecāku organizācijas Mammamuntetiem.lv vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa: «Ģimenes attiecībās distance var būt postoša, bet uz ceļa tā ir absolūti nepieciešama mūsu drošībai! Atceramies, ka smagajiem auto jāatvēl vairāk laika un vietas bremzēšanai!»

Nemaini joslas kā zeķes!

Nemētājamies pa joslām un nespraucamies priekšā.

Autosportists Jānis Baumanis: «Sportā ir svarīgi būt zibenīgam un mainīt taktikas, bet pie auto stūres tas sakāpina spriedzi un rada bīstamus momentus, tāpēc nemētāsimies pa joslām un nesprauksimies citiem priekšā!»

Ja laid pa kreisi, pabrīdini!

Vienmēr ieslēdzam pagrieziena signālu, turklāt savlaicīgi.

Aktieris Rihards Lepers: «Viens pa ceļu gāja, priekšā bija māja, iekšā kādu rāja, jo viņš nezināja, kur ir kreisā kāja, kur ir labā kāja. (O. Vācietis) Tāpat kā attiecībās stāstām otram par saviem nākotnes plāniem un sajūtām, arī uz ceļa par saviem maršruta plāniem ar auto pagrieziena signāliem ir jābrīdina citi autovadītāji, turklāt savlaicīgi.»

Nespēlē paslēpes!

Uzmanām savas un neslēpjamies citu aklajās zonās.

Invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis: «Esam vērīgi un uzmanām savas aklās zonas, kā arī nebraucam citu auto aklajās zonās - būt redzamiem ir mūsu pašu atbildība!»

Vietnē www.nerakstitie.lv kampaņas norises laikā ir iespēja iepazīties un nobalsot par sev svarīgāko nerakstīto likumu, kā arī papildināt šo sarakstu ar savu nerakstīto likumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu