16 gadus vecā vācu džihādiste grib atgriezties mājās

TVNET/Deutsche Welle
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: twitter

16 gadus vecā vācu skolniece, kura aizbēga no mājām un pievienojās «Islāma valsts» kaujiniekiem, savā pirmajā intervijā pēc atrašanas sacījusi, ka vēloties atgriezties mājās un nožēlojot savu rīcību, raksta Vācijas raidorganizācija «Deutsche Welle».

Skolniece Linda V. bija viena no piecām vācu džihādistēm, ko šomēnes aizturēja Mosulā.

Svētdien tika publicēta pirmā intervija ar pusaudzi, kurā viņa atklāj, ka nožēlojot aizbēgšanu no mājām un vēloties atgriezties atpakaļ dzimtenē, kā arī sola sadarboties ar izmeklētājiem. Patlaban viņa atrodas kara slimnīcā Bagdādē, kuras precīza atrašanās vieta netiek atklāta bailēs no teroristu grupējuma atriebības.

«Es tikai gribu doties prom,» Linda sacīja laikraksta «Suddeutscher Zeitung» un telekanālu NDR un WDR žurnālistiem. «Gribu tikt prom no kara, no daudzajiem ieročiem, no trokšņa.»

Meitene 15 gadu vecumā pameta Vāciju. Viņa atklāja, ka mēnesi pavadījusi ceļā līdz Irākai, kur apprecējās ar «Islāma valsts» kaujinieku. Viņa teica, ka neesot gribējusi doties uz Mosulu, bet esot turp aizsūtīta. Drīz vien nomiris viņas vīrs.

Intervēšanas laikā tiesībsargājošās iestādes pusaudzi vēl nebija pratinājušas, bet viņa pauda gatavību sadarboties ar izmeklētājiem. Taču Irākas tiesa lēmusi, ka pirms tam meitenei jāsaņem medicīniska palīdzība.

Linda sacīja, ka jūtoties labi par spīti tam, ka viņai ir brūce kreisajā augšstilbā, kā arī traumēts labais ceļgals. «Tas ir no helikoptera uzbrukuma,» viņa skaidro.

Pusaudzi sākumā aizveda uz parastu slimnīcu, taču amatpersonas sacīja, ka nevarot garantēt viņas drošību, jo tur ārstējās daudzi «Islāma valsts» uzbrukumos cietušie.

Lindas māsa Mirjama žurnālistiem teica, ka vienkārši esot «priecīga, ka viņa ir dzīva».

Sestdien vācu prokurors Lorencs Hāse apstiprināja, ka Linda saņem palīdzību no Vācijas konsulāta Bagdādē. Viņš teica, ka jauno sievieti, iespējams, tiesās Irākā. Ja viņu atzīs par vainīgu terorismā, Lindai draud nāvessods.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu