Notiks meditatīvs Kārļa Kazāka klusuma koncerts

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns TVNET

29. jūlijā pulksten 19 pie viesu nama «Šķilas», jūras un priežu alejā, visi, kas vēlas palikt vienatnē ar savām domām, baudīt uzkodas, tēju un labu mūziku, aicināti uz klusuma akustisko Kārļa Kazāka koncertu.

Unikālais pasākums piecus kilometrus no Liepājas robežas, Klaipēdas virzienā, notiks pirmo reizi. Uz īpaši sarūpētiem sēžamajiem – salmu ballītēm – būs iespējams trokšņainajai ikdienai pateikt skaļu nē, palikt vienatnē ar sevi, netraucēti paēst, meditēt, staigāt pa mežu un izbaudīt mirkļa burvību.

Būt klusumā un vienatnē

Lai arī liela sabiedrības daļa pasākumus apmeklē kompānijās – ar radiem, draugiem un paziņām –, šis nav izņēmums, vienīgais priekšnoteikums: ienākot pasākuma teritorijā, jāiestājas klusumam, nedrīkst sarunāties un trokšņot.

«Mēs, cilvēki, ikdienā kļūstam dusmīgi, neapmierināti. Zemapziņā jūtam, ka skrienam citiem līdzi un neesam pārliecināti, vai darām to, ko paši vēlamies,» novērojis fonda «Šeit un tagad» pārstāvis, pasākuma organizators Toms Gineitis, kurš pārliecināts, ka cilvēkam vienlīdz svarīgi ir gan mērķi, gan garīgās attīstības process, «vienatne ir kā pietura, kurā apstāties, lai uzkrātu spēkus. Ir jāapstājas un jāizvērtē – kurā ceļa posmā es esmu, vai mērķis joprojām ir īstais. Vienatne – tas ir liels retums mūsdienu sabiedrībā.»

Steigā atrast mirkli sev

Pasākuma organizatoram ideja par klusumu un nesarunāšanos radusies, vadoties pēc personīgās pieredzes. Reiz pēc garas un saspringtas dienas, kurā bijis daudz jākomunicē, radusies vēlme aiziet uz kafejnīcu paēst – klusumā, mierā un vienatnē. Jau ejot satikti paziņas un draugi, kuri ļoti vēlējušies runāt, tāpat pašā kafejnīcā. Lai arī sarunas bijušas priecīgas un emocijām bagātas, galvā jaukusies viena vienīga doma – gribu klusumu, mieru, ne ar vienu nesarunāties un vienkārši paēst vakariņas.

«Sēžot vienatnē, sāku apdomāt savu šā vakara neizpildīto mērķi. Nodomāju, ja es ar šiem cilvēkiem nesarunātos un pateiktu, ka man šodien ne ar vienu negribas runāt – pat ar draugiem, nākamreiz viņi uz mani skatītos savādāk, ja ne ar ļaunu aci, tad būtu citādāks kontakts,» piedzīvoto atceras T. Gineitis, kurš uzreiz sācis domāt, vai ir kāda vieta, kur cilvēki var netraucēti atpūsties. Būt sabiedrībā, bet tajā pašā laikā vienatnē, netraucēt cits citam un baudīt īpašu atmosfēru un noskaņu sev apkārt.

Ik pa laikam cilvēkam ir nepieciešams mirklis sev. Katrs to atrod citādāk – braucot ar mašīnu, pieceļoties agrāk par pārējo ģimeni, mazgājot traukus, dodoties pastaigās, skatoties televizoru vai citādāk. Kārļa Kazāka akustiskais koncerts ir vēl viena opcija, kā iespējams būt vienatnē, tikai daudz īpašākā veidā.

Turpina aizsākto ideju

Novērojot sabiedrības tendenci meklēt iespējas, kā ikdienas spraigajā skrējienā sakārtot savas domas, šā gada sākumā un pavasarī atpūtas namā «Chill Inn» tika organizēts pasākums – sajūtu siltumnīca «Šeit un tagad». Pamatkoncepcija – viena diena, viena tēma, viens lektors un pilnīgs klusums.

«Tas bija unikāls pasākums, kas radīts jaunu zināšanu, prasmju un arī sajūtu apguvei un iespējai izdibināt atbildes uz dažādiem jautājumiem. Sajūtu siltumnīcas un citos mūsu projektos ir iekļauta klusēšana un nesarunāšanās, kas saglabā enerģiju, ļaujot sev strādāt labāk gan garīgi, gan fiziski,» stāsta fonda «Šeit un tagad» pārstāvis.

Iepazīstot klusuma un nesarunāšanās koncepciju un pieredzētās situācijas, tiek piedāvāts pirmais publiskais klusuma akustiskais Kārļa Kazāka koncerts, kur nebūs ierasto publisko pasākumu kņadas, lieku sarunu un uzmanības pievēršanas lietām, kas nav tik būtiskas.

«Varēsim lielos daudzumos uzkrāt dzīves spēku, kuru bieži vien izšķiežam nevajadzīgā runāšanā. Ko miegs dara mūsu ķermenim un nervu sistēmai, to klusums dara prātam un garam. Nebūs nekā, kas mūs varētu traucēt – internets, telefons, mašīnas, reklāmas, televīzija un sabiedrības veidoti trokšņi,» uz 4,5 stundu garo koncertu aicina T. Gineitis.

Pasākums ir par maksu, biļetes un plašāka informācija pieejama www.ekase.lv. Bērniem līdz piecu gadu vecumam ieeja ir bez maksas. Vietu skaits ierobežots – varēs piedalīties tikai 200 dalībnieki.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu