Publiskota Niksona runa gadījumam, ja «Apollo 11» neatgrieztos no Mēness

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reddit / Wilibine

Lai gan pirmā cilvēka nogādāšana uz Mēness virsmas 1969. gada 20. jūlijā norisinājās veiksmīgi, tomēr toreizējam ASV prezidentam Ričardam Niksonam bija sagatavota īpaša runa gadījumam, ja Nīls Ārmstrongs un Edvīns «Bazs» Oldrins nespētu atgriezties atpakaļ uz Zemes.

Runas autors ir prezidenta kancelejas runu rakstnieks Viljams Safīrs (William Safire) un, lai arī emocionālā runa nekad nebija vajadzīga, tomēr tā vēl šodien saviļņo lasītājus.

Līdz ar poētisko runas saturu, vēstulē, ko sagatavoja Safīrs, minēta arī detalizēta informācija, kā prezidentam būtu jārīkojas pirms un pēc runas nodeklamēšanas.

Vispirms Niksonam būtu personīgi jāzvana astronautu sievām un jāpaziņo notikusī nelaime, bet pēc runas nolasīšanas mācītājam būtu jāizpilda tāds pats bēru rituāls, kā tiem, kas pazuduši jūrā.

«Visas iesaistītās personas zināja, ka šāda mēroga misijās vienmēr pastāv risks, ka kaut kas noies greizi. Kad Ārmstrongs un Oldrins veiksmīgi piezemējās uz Mēness virsmas, visiem prātā bija iespēja, ka astronauti nevarēs vairs pacelties atpakaļ gaisā,» izdevumam «Space» skaidroja vēsturnieks Džons Logzdons.

Gandrīz gadu pēc veiksmīgās «Apollo 11» misijas neveiksmi piedzīvoja «Apollo 13» astronautu vadītais kosmosa kuģis, kuram arī bija jānosēžas uz Mēness virsmas. Īsi pirms nosēšanās eksplodēja kosmosa kuģa skābekļa tvertne, taču, neskatoties uz to, astronautiem izdevās neskartiem atgriezties atpakaļ uz Zemes.

«Apollo 13» misijas interpretācija atainota 1995. gada Holivudas filmā «Apollo 13», kur galvenās lomas tēlo aktieri Toms Henkss, Kevins Beikons, Bils Pakstons, Garijs Siniss un Eds Hariss.

Foto: Reddit / Wilibine
Foto: Reddit / Wilibine
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu