Krievija: Zaharčenko ideja par «Mazkrievijas» izveidošanu ir tāla no realitātes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Austrumukrainas prokrievisko teroristu grupējuma «Doņeckas tautas republika» līdera Aleksandra Zaharčenko paziņojums par jaunas valsts «Mazkrievijas» izveidošanu neatbilst Minskas līgumiem par Ukrainas krīzes noregulējumu un to ir grūti nosaukt par reālu politiku, atzinis Krievijas pastāvīgais pārstāvis Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā Aleksandrs Lukaševičs.

«Es uzskatu, ka šie paziņojumi neiet kopā ar pušu saistībām Minskas pasākumu kompleksa ietvaros, un kopumā (..) tos diez vai var uzskatīt par reālu politiku, kas attiecas uz reālo politisko dzīvi,» žurnālistiem skaidroja diplomāts.

Arī Krievijas pārstāvis Ukrainas situācijas noregulējuma Minskas kontaktgrupā Boriss Grizlovs skaidroja, ka Zaharčenko iniciatīva «neierakstās Minskas procesā».

«Nekādu tiesiski saistošu seku šim paziņojumam nav,» viņš norādīja. «Šim paziņojumam visdrīzāk ir saistība ar informācijas karu, un tas nav reālās politikas priekšmets.»

Kremļa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs jau otrdien sacīja, ka Zaharčenko paziņojums par «Mazkrievijas» izveidošanu ir viņa «privāta iniciatīva».

«Mēs esam uzticīgi Minskas līgumiem,» viņš piebilda.

Jau vēstīts, ka Zaharčenko otrdien paziņoja par jaunas valsts «Mazkrievijas» izveidošanu.

«Mēs uzskatām, ka Ukrainas valsts tādā veidā, kādā tā pastāvēja, nav atjaunojama. Mēs, bijušās Ukrainas reģionu pārstāvji, izņemot Krimu, paziņojam par jaunas valsts dibināšanu, kas būs Ukrainas pēctece. Mēs esam vienisprātis, ka jauno valsti sauks «Mazkrievija», jo pats nosaukums «Ukraina» sevi ir diskreditējis,» žurnālistiem Doņeckā teica Zaharčenko.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalā Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu