Mārtiņš Dzierkals briest debijai NHL

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Labs nāk ar gaidīšanu, to varētu attiecināt uz latviešu spēlētāju īpatsvaru Nacionālajā hokeja līgā (NHL). Pēdējos sešos gados latviešu hokejisti NHL nav bijuši daudz, sezonā robežās no vienam līdz trijiem. Tomēr pašreizējās iezīmes rāda, ka drīzumā vairākiem mūsu hokejistiem varētu būt iespēja spēlēt šajā līgā.

Pagājušajā nedēļā, īsi pēc jauno spēlētāju attīstības nometnes noslēguma, Sanhosē «Sharks» parakstīja līgumu ar liepājnieku Rūdolfu Balceru. Pēc veiksmīgas debijas sezonas Rietumu junioru hokeja līgā (WHL) Sanhosē kluba vadība uzbrucējā saskatīja potenciālu, lai vienotos par turpmāko sadarbību. Hokejists spēlēs «Sharks» fārmklubā AHL, bet ar laiku ir iespēja izsisties līdz lielajai komandai. Jaunu līgumu ar Bufalo «Sabres» vēl nav parakstījis Zemgus Girgensons.

Jaunas karjeras vēsmas izbaudīs Kristers Gudļevskis, kas tika aizmainīts uz Ņujorkas «Islanders» vienību un vienojās ar komandu par līgumu. Vārtsargs vēlas sevi pierādīt jaunā organizācijā, jo Tampabejā viņam līdz galam neuzticējās.

Ļoti iespējams, ka jaunajā sezonā Pitsbrugas «Penguins» kluba rindās debitēs Teodors Bļugers. Pēc otrā Stenlija kausa divos gados, pingvīni piedzīvoja pārmaiņas sastāvā, vairāki iepriekšējo sezonu hokejisti ir atraduši jaunas darba vietas.

Ir vēl viens hokejists, kas ar nepacietību gaida sevi pierādīt. Ja viņu nebūtu draftējusi viena no spēcīgākajām jauno kalibru organizācijām NHL, Toronto «Maple Leafs», iespējams, viņam jau būtu NHL līgums. Tomēr vismaz šovasar jaunais uzbrucējs līgumu ar NHL komandu neparakstīs.

2015. gadā draftētais uzbrucējs Mārtiņš Dzierkals ir viens no talantīgākajiem pašmāju jaunajiem hokejistiem. Kāpēc viņš neparakstīs līgumu NHL? Tāpēc, ka Toronto «Maple Leafs» vienība ir izsmēlusi līgumu daudzumu.

Komanda ir parakstījusi līgumus ar 50 hokejistiem, iespēja atbrīvoties no līgumu kvotas ir tos aizmainīt vai lauzt. Aizmainīšana ir reāls scenārijs, tomēr šādu soli komanda varētu veikt pēc jauno spēlētāju nometnes augusta sākumā, ja kāds spēlētājs ar līgumu neapmierinās kluba vadību. Līguma neparakstīšana ar NHL komandu, Dzierkalam nav liels šķērslis, jo ir papildu opcija, kas visdrīzāk tiks īstenota - AHL.

«Dzierkalam gaidāmajā sezonā ir divas iespējas, viņš var noslēgt līgumu ar AHL komandu vai arī doties atpakaļ uz junioriem,» par Dzierkala iespējām viedokli TVNET sniedza pensionplanpuppets.com blogeris Adams Seligs.

«Labākā iespēja viņam būtu AHL, viss ir atkarīgs no uzbrucēja snieguma attīstības nometnē [kas jau ir aizvadīta - aut.], pēc tam jauno spēlētāju nometnē, un tad jau NHL un AHL klubu nometnēs.»

Mārtiņš Dzierkals šogad piedalījās jau trešajā «Maple Leafs» jauno spēlētāju attīstības nometnē. Pirms diviem gadiem, kad latvietis apmeklēja savu pirmo attīstības nometni, viņš domāja, ka visu jau zina, - līdz «Maple Leafs» treneru mācību plāns ieviesa korekcijas Dzierkala uzskatos.

«Pirms trim gadiem trenējos pie treneriem [Latvijā], kuri mani bija mācījuši ilgu laiku, tad es domāju, ka viņi man nevar iemācīt neko jaunu,» Dzierkala teikto attīstības nometnes laikā citē portāls tsn.ca. «Bet šeit ir pavisam cits treniņu darbs, pavisam jauns hokejs un vēl joprojām ir daudz ko mācīties. Šeit es atvēru jaunu pasauli.»

Vietā, kurā reiz viņš bija jauniņais, Dzierkals ir viena no organizācijas ilgtermiņa perspektīvām, kas atgriezusies nometnē. Citi viņa draugi no iepriekšējām attīstības nometnēm, zviedri Dmitrijs Timašovs [dzimis Ukrainā] un Andreass Junsens, jau aizvadītajā sezonā spēlēja NHL fārmklubā Toronto «Marlies», bet Dzierkals ir pateicīgs desmitiem treneru, kuri palīdzēja šogad uzlabot iemaņas nometnē.

«Es redzēju desmit jaunas sejas, kuras nebiju redzējis pirms tam, un viņi visi ir šeit, lai palīdzētu,» sacīja Dzierkals. «Ikkatram domas ir par hokeju un jauniem spēles stiliem. Viņi visi ir šeit, lai palīdzētu.

Es atceros sevi pirms trim gadiem, ierodoties šeit no Latvijas, es neko nezināju par Ziemeļamerikas hokeju un biju jauns puisis. Tagad jūtos mazliet pārliecinātāks, mazliet drošāks par sevi.»

Pēdējo sezonu Latvijā (2014/2015) Dzierkals iesāka Latvijas Virslīgas komandā «Ogre/Sāga 18», pēc sešām spēlēm vietējā čempionātā, uzbrucējs pievienojās HK «Rīga» vienībai. Lai gan iecere pievienoties Rīgas «Dinamo» jauniešu komandai bija sezonas sākumā. Tajā sezonā Dzierkals pārstāvēja Latvijas U18 izlasi augstākās divīzijas čempionātā, sešās spēlēs atzīmējoties ar deviņiem (3+6) punktiem, pēcāk debija sekoja U20 izlases sastāvā pirmās divīzijas čempionātā - piecos mačos uzbrucējs sakrāja (2+2) četrus punktus. Pēc sezonas sekoja drafts un tālākais ceļš veda uz Ziemeļameriku.

Pēdējās divas sezonas Dzierkals aizvadīja «Huskies» komandas sastāvā Kvebekas junioru hokeja līgā (QMJHL), gūstot vairāk par punktu katrā mačā (2015/2016: 59 sp. 67 (24+43) p.; 2016/2017: 47 sp. 49 (21+28) p.).

Hokejists pārstāvēja Latvijas U20 izlasi, augstākās divīzijas čempionātā Toronto. Kreisās potītes trauma uzbrucējam neliedza sakrāt trīs (1+2) punktus sešās spēlēs.

«Es spēlēju «Air Canada Centre» arēnā [Toronto «Maple Leafs» mājvieta - aut.], iemetu arī vārtus. Tas bija mans sapnis gūt vārtus tieši tajā hallē,» par čempionātu Toronto sacīja Dzierkals.

«Viens no labākajiem turnīriem manā dzīvē, kurā jebkad esmu spēlējis. Diemžēl tas neizvērtās labi Latvijas izlasei, bet mēs mācīsimies no gūtās pieredzes.»

Tā bija laba iespēja sevi parādīt «Maple Leafs» organizācijas cilvēkiem. Dzierkals uzskata, ka viņa ātrā spēle uz ledus un roku tehnika palīdzēja junioros būt rezultatīvam vārtu guvējam. Tomēr, lai vēl vairāk attīstītos, viņam nepieciešams uzlabot pāris spēles iemaņas.

«Es atceros no pagājušā gada, viņi sacīja, ka man jāuzlabo spēle vārtu priekšā,» sacīja latviešu uzbrucējs. «Es esmu mazs spēlētājs [180 cm, 82 kg], un mazi spēlētāji ne vienmēr tiek līdz profesionālajam hokejam. Vārti nenāks tik viegli, tāpēc es pie tā papildus strādāju, vārtu priekšā un laukuma stūros.»

Attīstības nometnē Dzierkals sevi parādīja no labākās puses abās paša nosauktajās spēles situācijās. Nometnes pirmajās trīs dienās viņš bija vadošais uzbrucējs spēka vingrinājumos, parādot savu nepiekāpību, kas pirms 12 mēnešiem nebija acīmredzama.

«Par spīti tam, ka pagājušajā sezonā Dzierkalam bija savainojumi, skauti zina, ko viņš var izdarīt, balstoties uz sniegumu pasaules čempionātā un iepriekšējām sezonām Kvebekas hokeja līgā. «Maple Leafs» šogad draftēja aizsargu Timotiju Liljegren, tas nozīmē, ka klubs rēķinās ar draftētajiem uzbrucējiem,» par Dzierkala iespējām izteicās pensionplanpuppets.com blogeris Adams Seligs, kuram simpatizē latviešu uzbrucēja spēles stils.

Toronto «Maple Leafs» rēķinās ar latviešu uzbrucēju, par spīti tam, ka organizācijā ir daudzi jaunie hokejisti, klubs redz Dzierkala ieguldījumu kluba nākotnē. Uzbrucējam tā būtu neatsverama hokejista karjeras un dzīves pieredze, spēlēt pie viena no vadošajiem hokeja speciālistiem pasaulē - Maika Bebkoka.

«Vienalga, ko «Maple Leafs» treneri man teiks, es to darīšu. Es smagi strādāšu, vienalga, kur viņi mani ieliks, es parādīšu savu labāko sniegumu un palīdzēšu komandai,» bilda Dzierkals.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu