Turcija patur apcietinājumā sešus cilvēktiesību aktīvistus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Tiesa Stambulā otrdien nolēma paturēt apcietinājumā sešus šomēnes aizturētos cilvēktiesību aktīvistus, tostarp starptautiskās cilvēktiesību organizācijas «Amnesty International» Turcijas biroja direktori Idilu Eseri.

Vēl četrus aizturētos aktīvistus tiesa nolēma nepaturēt apcietinājumā, taču viņiem līdz tiesas prāvas sākumam un tās laikā būs aizliegts izbraukt no valsts un būs regulāri jāpiesakās policijā.

Desmit aktīvisti tika aizturēti 5.jūlijā Marmora jūras Bijikadas salā, kas administratīvi ietilpst Stambulā, kur viņi kādā viesnīcā piedalījās seminārā par digitālo drošību. Visiem aktīvistiem būs jāstājas tiesas priekšā saistībā ar apsūdzībām palīdzībā bruņotai teroristiskai organizācijai.

Nav oficiāli paziņots, kas tā ir par teroristisku organizāciju. Turcijas plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka prokuratūra, pieprasot noteikt aizturētajiem pirmstiesas drošības līdzekli apcietinājumu, iesniegusi pierādījumus, ka viņi sazinājušies ar personām, kas tiek turētas aizdomās par sakariem ar kurdu kaujiniekiem, kreisajiem ekstrēmistiem un ASV dzīvojoša musulmaņu garīdznieka Fetullas Gilena atbalstītajiem. Gilenu Turcijas varasiestādes vaino pagājušā gada jūlijā notikušā militārā apvērsuma mēģinājuma organizēšanā.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans ir izteicies, ka šie cilvēktiesību aktīvisti piedalījušies sanāksmē, kas «pēc būtības uzskatāma par apvērsuma mēģinājuma turpinājumu».

Apcietinājumā paturēti Esere, kā arī starptautiskās cilvēktiesību organizācijas «Helsinku pilsoņu asambleja» («Helsinki Citizens Assembly») un Turcijas nevalstiskās organizācijas «Cilvēktiesību darba kārtības asociācija» («Insan Haklari Gündemi Dernegi») aktīvisti. Starp apcietinātajiem ir arī divi ārzemnieki - Vācijas pilsonis un Zviedrijas pilsonis - kuri vadīja semināru.

Jau ziņots, ka jūnijā tika aizturēts «Amnesty International» Turcijas nodaļas priekšsēdētājs Taners Kiličs, kurš apsūdzēts sakaros ar Gilenu. Arī Kiličs pašlaik atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu