Baltais nams vaino demokrātus par slepenu sadarbību ar Ukrainu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Baltais nams pirmdien paziņoja, ka demokrāti pērnā gada prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā slepeni sadarbojušies ar Ukrainu pret republikāņu kandidāta un pašreizējā prezidenta Donalda Trampa kampaņu.

Baltā nama preses pārstāvis Šons Spaisers atkārtoja apsūdzības, ka kāds demokrātu pārstāvis kampaņas laikā ticies ar Ukrainas vēstniecības Vašingtonā darbiniekiem.

Spaisers atsaucās uz konservatīvo mediju vēstīto, ka Demokrātu Nacionālās komitejas (DNC) pārstāvis vēlējies iegūt kompromitējošu informāciju par Trampa toreizējo kampaņas vadītāju Polu Manafortu.

Šādas apsūdzības pirmo reizi parādījās jau šā gada janvārī izdevumā «Politico».

«Acīm redzami, ka pēdējās dienās ir bijusi daudz lielāka interese par to, ko DNC darīja koordinācijā ar Ukrainas valdību, cenšoties veikt slepenas vienošanās,» paziņoja Spaisers.

Viņš piebilda, ka šāda sadarbība notikusi, lai «panāktu mērķi, ka kāds tiek atcelts, kas arī beigās notika».

Manaforts no Trampa kampaņas vadītāja posteņa atkāpās 2016.gada augustā, jo atklātībā nonāca fakti par viņa sadarbību ar bijušo Ukrainas promaskavisko prezidentu Viktoru Janukoviču.

Trampam labvēlīgi noskaņotas mediju kompānijas pārstāvis Spaiseram jautāja, vai šī lieta tika pārrunāta Trampa un Ukrainas prezidenta Petro Porošeno vizītes laikā Baltajā namā, uz ko Spaisers atbildēja, ka viņam tas nav zināms.

Viņš gan piebilda, ka «kopš tās tikšanās DNC slepenā vienošanās ar Ukrainas valdību ir saņēmusi daudz lielāku uzmanību».

Tikmēr Ukrainas vēstniecība Vašingtonā noliedza, ka būtu slepeni sadarbojusies ar demokrātiem pret Trampa kampaņu.

Vēstniecība «nedz koordinēja ar DNC par opozīcijas izpēti, nedz arī spēra soļus, lai grautu kampaņas centienus», uzvērts vēstniecības paziņojumā.

«Lai arī daži politiķi, kas nav Ukrainas valdībā pērnā gada vēlēšanās varētu būt pieslējušies kādai pusei un izteikuši komentārus, vēstniecība un Ukrainas valdība to nedarīja,» norādīts tās paziņojumā.

«Mēs augstu novērtējam ASV administrācijas atbalstu Ukrainai un mūsu divpusējās attiecībās pēdējos mēnešos panākto progresu,» pavēstīja vēstniecība.

Jau vēstīts, ka ASV prezidenta dēls Donalds Tramps juniors atzinis, ka pērn ticies ar krievu juristi Natāliju Veselņicku, uzskatot, ka viņa sniegs demokrātu kandidāti Hilariju Klintoni kompromitējošu informāciju.

Skandalozās tikšanās dalībnieki bija arī Manaforts un Trampa znots Džareds Kušners.

Tramps juniors šonedēļ atzina, ka tikšanās gaitā netika iegūta nekāda noderīga informācija un «tās bija burtiski izšķiestas 20 minūtes». Viņš sacīja, ka Veseļņicka nesniedza nekādu Klintoni kompromitējošu informāciju un tā vietā centās apspriest ASV noteiktās Magņitska sankcijas pret viņas pārstāvētu Krievijas firmu.

Trampa juniora un Veseļņickas tikšanās pērnā gada 9.jūnijā ir kļuvusi par svarīgu faktu apgalvojumiem, ka Trampa vēlēšanu kampaņa pērn sadarbojusies ar Maskavas slēptiem centieniem atņemt ASV vēlētāju atbalstu Klintonei.

Šie apgalvojumi ir pakļauti ASV Tieslietu ministrijas ierosinātai izmeklēšanai, kuru vada bijušais FIB direktors Roberts Millers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu