Turcijas parlaments atbalsta ārkārtas stāvokļa pagarināšanu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: DENIZ TOPRAK / EPA

Turcijas parlaments pirmdien ceturto reizi pēc kārtas pagarinājis ārkārtas stāvokli, kas tika ieviests pēc pagājušā gada jūlijā notikušā valsts apvērsuma mēģinājuma.

Prezidenta Redžepa Tajipa Erdoana vadītā Nacionālās drošības padome ierosināja ārkārtas stāvokli pagarināt vēl uz trim mēnešiem līdz 19.oktobrim, un parlaments, kuru kontrolē valdošā Taisnīguma un attīstības partija (AKP), šo ierosinājumu atbalstīja.

Erdoans vēl pagājušajā nedēļā paziņoja, ka ārkārtas stāvoklis tiks atcelts vienīgi tad, kad «beigsies nemieri».

Ankara apvērsuma organizēšanā vaino trimdā ASV dzīvojošo islāmistu sludinātāju Fetullu Gilenu, un, izmantojot ārkārtas stāvokli, varasiestādes ir atbrīvojušas vai atstādinājušas no amatiem publiskajā sektorā un armijā aptuveni 150 000 cilvēku, kas tiek uzskatīti par Gilena kustības atbalstītājiem.

Vēl 50 000 šķietamo apvērsuma mēģinājuma dalībnieku atrodas pirmstiesas apcietinājumā.

Pēc puča izvērstās tīrīšanas tiek izmantotas arī citu režīma pretinieku, tostarp politiskās opozīcijas, neatkarīgo žurnālistu un cilvēktiesību aizstāvju, apklusināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu