Dambretes svētki Dunalkā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sestdien, 15. jūlijā, Durbes novada Dunalkā Edgara Štāla organizētajā 64 lauciņu dambretes turnīrā spēkiem mērojās 24 sportisti, tostarp starptautiskais lielmeistars Andrjuss Kībarts (Andrius Kybartas) no Lietuvas.

Šis bija Edgara trešais rīkotais turnīrs, bet otru reizi tas notika Dunalkā. Laikam jau pagājušā gada pieredze ne vienam vien dalībniekam lika mērot ceļu uz kluso Kurzemes pagastu Durbes krastos, lai atkal sēstos pie melnrūtainā galdiņa tieši te, un turnīra labā slava šurp bija atvedusi arī jaunus dalībniekus. Pozitīvā gaisotne, ko radījis gan galvenā organizatora sarūpētais cienasts, gan mājīgās telpas, gan spēcīgais dalībnieku sastāvs (aicināti piedalīties sportisti, sākot ar meistarkandidāta klasi), inteliģentā attieksme pret spēli un sāncenšiem, kad «kauliņi, kājas un rokas pa gaisu neiet», šo turnīru tiešām ļauj dēvēt par dambretes svētku dienu. Tie ir svētki arī pašam Edgaram, jo reizi gadā nu viņš var sēsties pie dambretes galdiņa un izbaudīt spēles azartu (jau vairākus gadus viņš ar ģimeni dzīvo Norvēģijā, tur dambretes iemaņas uzturamas vien ar interneta starpniecību). Viņš ir gandarīts, ka aicinājumam piedalīties turnīrā atsaukušies tik daudzi dažādu paaudžu augstas klases sportisti, ka palīdzīgu roku snieguši labvēļi, kā Durbes novada dome, Dunalkas «Upmaļu zemenes», SIA «Laskana». Savukārt pieredzējusī dambretiste, vairākkārtējā Latvijas čempione Antra Valnere, kura piedalījās arī pērn, pārliecināta, ka diez vai viņa kādreiz nonāktu Dunalkā, ja nebūtu Edgara organizētā turnīra, bet uz šejieni braukt tiešām griboties. Liepājniece Valda Meire, šķiet, izteica daudzu dalībnieku viedokli – dambrete taču ir viņu mūža daļa kopš mazām dienām, turklāt te var pacīnīties ne pa jokam.

Šogad organizators bija parūpējies par turnīra formāta pārsteigumiem: dalībnieki iepriekš nezināja, kā būs jāspēlē – klasika, brazīļu formāts vai «lidojošie» gājieni (šogad nebija ierastās ātrspēles). Pirms katras kārtas spēles veids tika izlozēts, un vairākkārtējā Latvijas čempiona Mārtiņa Junkurēna vilktā loze lēma, ka turnīrs sākas ar «lidojošajiem».

Par Edgara Štāla šīgada turnīra uzvarētāju kļuva Andrjuss Kībarts, 2. vietā pieckārtējais Latvijas čempions, sporta meistars Mārtiņš Junkurēns, 3. – sporta meistars Zigmārs Rumbenieks, 4. – starptautiskais sporta meistars Guntars Purviņš, 5. – sporta meistars Raivis Paegle, bet godalgoto sešnieku noslēdza starptautiskais sporta meistars no Lietuvas Viļus Aleknavičs (Vilius Aleknavičius).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu