Junkers: Ja Turcija atjaunos nāvessodu, tā nevarēs iestāties ES

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ja Turcijā atjaunos nāveesodu, tā nevarēs kļūt par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti, brīdinājis Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers.

«Ja Turcija ieviesīs nāvesodu, Turcijas valdība būs noteikti aizcirtusi durvis uz dalību ES,» teikts Junkera rakstā, kas svētdien publicēts Vācijas avīzē «Bild am Sonntag».

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans sestdien mītiņā Stambulā saistībā ar pret viņu vērstā puča pirmo gadadienu paziņoja, ka parakstīs likumu par nāvessoda atjaunošanu, ja parlaments tādu pieņems. Nāvessods Turcijā tika atcelts 2004.gadā, bet nav izpildīts kopš 1984.gada.

Junkers savā rakstā uzsvēris, ka ES ir svarīgi, lai Turcija būtu demokrātiska, stabila un ekonomiski veiksmīga. Viņš norādījis, ka Turcijai būtu «jāvirzās tuvāk Eiropai, nevis jāvirzās projām no mums».

EK prezidents norādījis, ka ES ir vērtību savienība un Turcijai šīs vērtības jāievēro.

Pēc pagājušajā gadā notikušā apvērsuma mēģinājuma valstī tika sāktas tīrīšanas, kuru gaitā ir aizturēti apmēram 50 000 cilvēku un atlaisti no darba vai dienesta vēl vairāk nekā 100 000.

Šogad aprīlī notika referendums, kurā tika paplašinātas prezidenta pilnvaras, un Erdoans aizvien vairāk tiek kritizēts par autoritārismu.

Turcija sāka iestāšanās sarunas ar ES 2005.gadā, taču tās virzās uz priekšu ļoti lēni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu