Turcijas prezidents puča mēģinājuma gadskārtā draud «nocirst galvas nodevējiem»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans sestdien draudēja «nocirst galvas nodevējiem», sakot runu pret viņu vērstā puča mēģinājuma pirmajā gadskārtā.

«Pirmām kārtām, mēs nocirtīsim galvas šiem nodevējiem,» Erdoans sacīja mītiņā Stambulā, izprovocējot pūļa saucienus, ka Turcijā vajadzētu atjaunot nāvessodu.

Erdoans solīja parakstīt jebkādu parlamenta pieņemtu likumu par nāvessoda atjaunošanu. Tomēr, ja tas notiktu, tad šāds lēmums praktiski darītu galu Turcijas izredzēm iestāties Eiropas Savienībā (ES).

«Mēs esam valsts, kuru pārvalda likuma vara. Ja tas nonāks pie manis pēc parlamenta, tad es to parakstīšu,» teica Erdoans.

Prezidents arī sacīja, ka aizdomās turētajiem, kas tiek tiesāti aizdomās par līdzdalību neveiksmīgajā pučā, būtu jāvalkā uniforma līdzīgi kā oranžā cietumnieka uniformā ģērbtajiem Gvantanamo ieslodzītajiem.

«Es runāju ar premjerministru, un... kad viņi ierodas tiesā, lai viņi ierodas uniformās kā Gvantanamo [ieslodzītie],» teica Erdoans.

Pagājušonedēļ izcēlās skandāls, kad viens aizdomās turētais ieradās tiesā, uzvilcis T-kreklu, kuru rotāja vārds «hero» («varonis») lieliem burtiem angļu valodā.

Erdoans sestdien uzrunāja simtiem tūkstošu atbalstītāju, kuri bija sapulcējušies pie Bosfora tilta, kas bija viena no galvenajām vardarbības vietām pērn 15.jūlijā notikušā apvērsuma mēģinājuma laikā.

«Mēs maksājām cenu .. bet nav cenas neatkarībai un nākotnei, kuru mēr guvām apmaiņā pret šo upuri,» teica Erdogans, pieminot puča dalībnieku nogalinātos 249 cilvēkus.

Viņš arī kritizēja opozīcijas apgalvojumus, ka valdība esot iepriekš zinājusi par šā apvērsuma rīkošanu un izmantojusi to savā labā kā «kontrolētu» puču.

«Tas ir apkaunojums, tas ir amorāli. Tā ir necieņa, tas ir apvainojums mūsu tautai,» sacīja Erdogans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu