Pakalniņas filma «Zirdziņ, hallo!» piedalīsies Lokarno starptautiskajā kino festivālā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Lailas Pakalniņas dokumentālā filma «Zirdziņ, hallo!» piedalīsies Lokarno starptautiskajā kino festivālā Šveicē, kas norisinās no 2.augusta līdz 12.augustam, informēja Nacionāla kino centra (NKC) vecākā referente Kristīne Matīsa.

«Zirdziņ, hallo!» pasaules pirmizrāde Lokarno festivālā plānota 10.augustā.

24 minūtes garā filma veidota ar uzņemšanas grupu, kurā darbojas vien režisors, operators un skaņu režisors. Tā tapusi divu gadu garumā, filmas veidotājiem reizi divos mēnešos dodoties Latvijas un Eiropas Savienības austrumu robežas virzienā. «Aiz Krāslavas, kādā septiņus kilometrus garā ceļa posmā viņi filmēja to, kā viss mainās, paliekot tāds pats - vienas un tās pašas kadru kompozīcijas dažādos gadalaikos un diennakts laikos, noskaņās un krāsās,» sacīja Matīsa.

Operatoram Ivaram Burtniekam, kurš kino izglītību ieguvis Dublinā un atgriezies strādāt Latvijā, šī ir pirmā patstāvīgā filma, savukārt Anrijs Krenbergs ir viens no Latvijā titulētākajiem skaņu režisoriem, kurš veidojis skaņu gandrīz visām Pakalniņas filmām kopš 1994.gada.

Filma finansiāli atbalstīta NKC filmu ražošanas konkursā. Latvijas pirmizrādi filma piedzīvos šoruden Rīgas starptautiskā kinofestivāla «Riga IFF» īsfilmu konkursā «Short Riga».

Šī ir Pakalniņas nu jau piektā filma, kas iekļauta Lokarno festivāla sarakstā. Iepriekš tajā startējusi viņas filma «Ķīlnieks» (2006), dokumentālā filma «Par dzimtenīti» (2008), kā arī spēles īsfilmas «Uguns» (2007) un «Akmeņi» (2008).

Lokarno festivāls ir viens no Eiropā vecākajiem, tā pirmais seanss notika 1946. gada 23. augustā un šāgada festivāls ir septiņdesmitais pēc kārtas. Šogad kinofestivāla saturu veido 12 atšķirīgas programmas, trīs konkursa skates un sacensība par 25 balvām.

Lokarno programmās uz starptautiskas skatuves savulaik debitējuši Džims Džārmušs, Atoms Egojans, Milošs Formans, Aleksandrs Sokurovs, Bela Tārs, Abass Kiarostami, Gass van Sants, Fatihs Akins un citi šobrīd ievērojami autorkino režisori.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu