CNN: Pieaugusi Krievijas spiegošanas aktivitāte ASV

LETA/CNN
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Krievija pastiprinājusi spiegošanu Savienotajās Valstīs, atzinušas vairākas esošās un bijušās ASV izlūkdienestu amatpersonas, norādot, ka īpašs krievu spiegu aktivitātes pieaugums esot vērojams pēc pagājušā gada vēlēšanām.

Amatpersonas paudušas pārliecību, ka Maskavu esot iedrošinājis vērā ņemamas pretestības trūkums gan no bijušā prezidenta Baraka Obamas, gan no pašreizējā Baltā nama saimnieka Donalda Trampa administrācijas puses.

«Krievi saglabājuši ASV agresīvu [informācijas] vākšanas pozīciju, un viņu veiksmīgā iejaukšanās vēlēšanās nav tos atturējusi,» atzina kāda bijusī augsta ranga izlūkdienestu amatpersona, kas ir informēta arī par Trampa administrācijas darbību.

Krievi, iespējams, aktīvāk meklē informāciju par Trampa administrāciju, kas tiem pagaidām nav pazīstama un kuras attieksme pret Maskavu Kremlim šķiet neprognozējama, savukārt norādījis pensionētais CIP līdzstrādnieks Stīvs Hols.

«Kad attiecības starp valstīm pasliktinās, spiegošana un informācijas vākšana kļūst daudz svarīgāka, jo tās cenšas noskaidrot naidīgās valdības plānus un nolūkus,» uzsvēris Hols.

Kopš pagājušā gada novembrī notikušajām ASV prezidenta vēlēšanām Savienoto Valstu izlūkdienesti un tiesībsargāšanas iestādes konstatējušas to valstī ieceļojošo personu skaita pieaugumu, kas tiek turētas aizdomās par spiegošanu Krievijas labā un kuras uzdodas par uzņēmējiem, televīzijas kanālam CNN sacījušas daudzas esošās un bijušās izlūkdienestu amatpersonas.

Tiek uzskatīts, ka šobrīd ASV darbojas gandrīz 150 krievu spiegi, stāsta avoti.

Amatpersonas, kas runājušas ar CNN, norādījušas, ka Krievija atjauno savu spiegu rindas pēc decembrī notikušās 35 par spiegošanu aizdomās turēto krievu diplomātu izraidīšanas.

«Satraucošais aspekts attiecībās ar Krieviju ir ASV ieceļojošo cilvēku skaits. Viņiem ir daudz vairāk izlūkdienestu aģentu ASV», nekā citās valstīs, atzinusi viena no izlūkdienestu amatpersonām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu