Gulbis uzvar titulēto del Potro un nākamajā mačā tiksies ar Džokoviču

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas tenisists Ernests Gulbis ceturtdien Vimbldonas čempionāta otrās kārtas mačā trīs setos ar rezultātu 6-4, 6-4, 7-6 (7:3) pārspēja titulēto Huanu Martinu del Potro no Argentīnas un nākamajā spēlē tiksies ar trīskārtēju šī turnīra čempionu serbu Novāku Džokoviču.

Vimbldonas čempionāta 1/16finālā Gulbim pretī stāsies turnīrā ar otro numuru izliktais Džokovičs, kurš ceturtdien paralēli notikušajā mačā ar rezultātu 6-2, 6-2, 6-1 pārspēja Adamu Pavlāseku no Čehijas.

Par trešās kārtas sasniegšanu Gulbis nopelnījis 90 ATP ranga punktus, kas ir vairāk nekā viņš iespēja 12 iepriekšējos mēnešos kopā, kad sportists cīnījās ar traumām.

Visā mačā Gulbis izpildīja 25 netveramās serves, ļaujot del Potro iegūt vien trīs breikbumbas, kamēr pats tika pie desmit breika iespējām un izmantoja trīs no tām.

Gulbis pasaules rangā pašlaik atrodas vien 589.vietā, kamēr del Potro ir 32.pozīcijā un Vimbldonā bija izlikts ar 29.numuru. Del Potro pērn spēlēja Riodežaneiro olimpisko spēļu finālā, kā arī palīdzēja Argentīnai triumfēt Deivisa kausā.

Latvijas tenisists šo sacensību pamatturnīrā spēlē jau desmito reizi, bet iepriekš tikai 2013.gadā bija pārvarējis otro kārtu, kad dueli traumas dēļ nespēja pabeigt francūzis Žo Vilfrīds Tsonga. Iepriekšējos divos gados latvietis Vimbldonā zaudēja jau pirmajā kārtā.

Spēles ievadā dominēja servētāji, Gulbis pirmajā serves geimā vien veica divus eisus, turklāt vienu no tiem pie otrās serves. Pirmajos divos serves geimos eisu skaits pieauga līdz pieciem, bet ļoti ilgs bija piektais geims, kurā rezultāts «vienādi» pie del Potro serves bija astoņas reizes un Gulbis izmantoja ceturto breikbumbu, pārņemot vadību cīņā.

Nākamajos serves geimos Gulbis neizrādīja nopietnu pretestību pretiniekam, bet astotajā geimā pretinieks bija tuvu, lai breikotu latvieti, kurš arī pieļāva pirmās dubultkļūdas. Tomēr abas breika iespējas tika atspēlētas. Turpinājumā Gulbim izdevās sekmīgi izspēlēt pirmo setu, kurš ilga gandrīz 50 minūtes.

Otrā seta ievadā dominēja servētāji, tomēr sestajā geimā cīņa uz vairāk nekā 20 minūtēm tika apturēta, jo vairākiem skatītājiem karstuma dēļ tribīnēs palika slikti. Zīmīgi, ka šādi notika jau otrajā Gulbja mačā pēc kārtas, jo pirmajā cīņā noģība kāda no bumbiņu padevējām.

Uzreiz pēc lielā pārtraukuma del Potro pie Gulbja serves tika līdz «vienādi», bet pirmajos astoņos geimos breika iespējas sportistiem nebija. Tomēr devītajā geimā Gulbis bija ļoti pārliecinošs, ieguva divas breikbumbas, otro no tām izmantojot un brīdi vēlāk izservējot setu.

Arī trešajā setā Gulbis neapstājās un jau trešajā geimā panāca divas breikbumbas, pēc tam jau pirmās izspēles laikā del Potro pieļaujot dubultkļūdu. Astotajā geimā Gulbis uzvarēja pirmajās trijās no četrām izspēlēm, bet pēc tam zaudēja nākamajās četrās izspēlēs un del Potro panāca izlīdzinājumu 4-4.

Seta izskaņā Gulbis rādīja pārliecinošāku sniegumu un spēja iegūt vēl trīs breikbumbas, bet nevienu no tām neizmantoja. Līdz ar to uzvarētāju noskaidroja taibreikā, kurā jau pirmā izspēle bija gara un Gulbis uzreiz ieguva minibreiku. Gulbis panāca 2:0, pēc del Potro dubultkļūdas arī 3:1, bet pēc divām labām savā servēm - 5:2. Latvietis vairs nebija apturams, taibreiku noslēdzot savā labā ar 7:3, kas reizē arī nozīmēja triumfu mačā.

Gulbis un del Potro savā starpā tikās septīto reizi vēsturē, latvietim svinot trešo panākumu. Abu iepriekšējā savstarpējā spēkošanās bija 2014.gadā Roterdamas «ATP World Tour 500» turnīrā, kad Gulbis ceturtdaļfinālā bija pārāks ar 6-3, 6-4. Toreiz viņš vēl bija tikai ceļā uz savu lielāko panākumu karjerā - Francijas atklātā čempionāta pusfināla sasniegšanu, pēc kura viņš pasaules rangā pakāpās līdz rekordaugstajai desmitajai vietai.

Argentīnas tenisista karjeras rekords ATP rangā ir ceturtā vieta, ko viņš sasniedza 2010.gada sākumā.

Gulbis kopš pērnā gada augusta cīnās ar veselības problēmām un Vimbldonas turnīrā viņš var piedalīties ar aizsargāto rangu, turklāt šādi viņš sacensībām varēs pieteikties vēl septiņas reizes.

Gulbis februārī atgriezās kortā pēc ilgstošas traumas ārstēšanas, taču arī pēc tam sportistam veselības likstu dēļ nācās atteikties no dalības vairākos turnīros. Ja pirmajā šīs sezonas mačā latvietis spēja gūt uzvaru, nākamajos sešos dueļos viņš piedzīvoja zaudējumus. Neveiksmju sēriju latvietis pārtrauca jūlija sākumā «Challenger» sērijas turnīrā Čehijā, tomēr turnīru vēdera muskuļu traumas dēļ nevarēja turpināt. Kopš tā laika pirms Vimbldonas viņš atkal laukumā nebija izgājis. Pagājušajā nedēļā Gulbim bija plānots piedalīties pārbaudes turnīrā «The Boodles», tomēr nevienā tā mačā viņš nepiedalījās.

Kopumā Gulbim tagad Vimbldonā ir astoņas uzvaras 17 mačos, bet trešo kārtu «Grand Slam» sacensībās viņš sasniedzis pirmoreiz kopš pērnā gada «French Open» sacensībām, kad tika līdz ceturtajai kārtai.

Del Potro Vimbldonā visveiksmīgāk nospēlēja 2013.gadā, kad aizkļuva līdz pusfinālam. Pērn viņš apstājās trešajā kārtā, kas bija ātrākā izstāšanās kopš 2009.gada, tomēr šajā laikā trīs reizes veselības problēmu dēļ tenisists nemaz nebija spējīgs piedalīties. Tāpat Vimbldonas laukumos viņš pusfinālu sasniedza arī Londonas olimpiskajās spēlēs, izcīnot trešo vietu.

Kopā uz zālāja seguma argentīnietis karjerā ticis pie 35 panākumiem 51 mačā, bet šosezon pirms Vimbldonas del Potro uz šī seguma nebija spējīgs spēlēt un tāpat kā Gulbim šis paliks gada vienīgais turnīrs uz zāles. Argentīnietis cīnījās ar cirkšņa savainojumu.

Del Potro karjeras lielākais panākums ir triumfs 2009.gada ASV atklātajā čempionātā, tomēr pēc tam viņš cīnījies ar hroniskām plaukstas locītavu traumām, pārciešot četras šo ķermeņa daļu operācijas. Pērn sportists samērā negaidīti tika līdz olimpisko spēļu finālam, kur gan spraigā cīņā piekāpās pašreizējajam pasaules pirmajam numuram Endijam Marejam no Lielbritānijas.

Karjeras laikā 28 gadus vecais del Potro izcīnījis 19 titulus, no kuriem iepriekšējais bija pagājušā gada oktobrī Stokholmā. Pirms tam viņš pie ATP trofejām nebija ticis teju trīs gadus.

Šogad del Potro ar vērā ņemamiem rezultātiem gan nav spējis izcelties, jo tikai divos turnīros izdevies iekļūt astoņniekā. Gada sākumā viņš sasniedza pusfinālu Delrejbīčas «ATP World Tour 250» sacensībās, bet maijā iekļuva ceturtdaļfinālā prestižajā Romas ATP «Masters 1000» turnīrā. Savukārt nesen notikušajā Francijas atklātajā čempionātā Argentīnas tenisists cieta zaudējumu trešajā kārtā.

Jau ziņots, ka sieviešu vienspēlēs trešo kārtu sasniegusi Latvijas zvaigzne Aļona Ostapenko, kura trešdien otrajā kārtā ar ar 4-6, 7-6 (7:4), 6-3 grūtā cīņā uzvarēja kanādieti Fransuāzu Abandu. Par trešās kārtas sasniegšanu viņa nopelnījusi 130 WTA ranga punktus. Nākamajā kārtā Ostapenko sacentīsies ar itālieti Kamilu Džordži, kura ir planētas 86.rakete. Abas tenisistes spēkosies piektdien.

Tikmēr Latvijas dāmu tenisa otrā rakete Anastasija Sevastova trešdien savā otrās kārtas mačā ar 0-6, 4-6 zaudēja Heterei Vatsonei no Lielbritānijas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu